Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister opent kenniscentrum criminaliteit

Minister opent kenniscentrum criminaliteit

VLISSINGEN - Vorige woensdag is door minister van justitie en veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit officieel geopend. De komst van het kenniscentrum naar Vlissingen maakt deel uit van Wind in de Zeilen, het compensatiepakket voor de marinierskazerne die niet naar Vlissingen kwam. Het kenniscentrum is gevestigd in het monumentale pand Edenburg aan het Bellamypark 3-5.

Het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit is al sinds begin van dit jaar operationeel. “Wat we hier doen is dat we proberen te doorgronden hoe de georganiseerde criminaliteit is georganiseerd,” legt beoogd directeur Tom Driessen uit. “We willen weten waarom de lijnen lopen zoals ze lopen en waarom criminelen de dingen doen die ze doen.” In het kenniscentrum werken professionals van politie, douane, Openbaar Ministerie, justitie, FIOD en Koninklijke Marechaussee samen om de wereldwijde georganiseerde criminaliteit in kaart te brengen. “Op die manier kunnen er slimmere keuzes worden gemaakt in de bestrijding van de criminaliteit, en kan de operationaliteit beter worden ingezet” aldus Driessen.

Zeeuwen
Behalve de snellere treinverbinding met de Randstad is het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit vooralsnog het enige dat is gerealiseerd uit het compensatiepakket Wind in de Zeilen. Het maakt deel uit van wat is gaan heten de ‘Law Delta’, die verder moet gaan bestaan uit een hoog beveiligde rechtbank en een extra beveiligde gevangenis. Hoewel een deel van de medewerkers van het kenniscentrum van buiten de provincie komt gaan er toch ook Zeeuwen aan de slag. “Ongeveer de helft van de mensen die hier werken komen uit Zeeland,” vertelt Driessen. “Ook in de operationele kern zitten Zeeuwen en daarnaast gaan we bewust de samenwerking aan met bijvoorbeeld data scientists van de Hogeschool Zeeland.”

Internationaal
Het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit richt zich op de internationale criminaliteit. Tijdens de opening werden de genodigden meegenomen op een ‘criminele wereldreis’ langs zeven gebieden die een bedreiging vormen voor ons land. Driessen: “We maken gebruik van traditionele criminologie, aangevuld met moderne onderzoekstechnieken en het is eigenlijk voor het eerst dat we op deze manier naar de georganiseerde criminaliteit kijken. Voorheen handelden de verschillende diensten hoofdzakelijk vanuit hun eigen discipline.”

Drugs
Hoewel men geneigd is om bij georganiseerde criminaliteit in eerste instantie aan drugsgerelateerde criminaliteit te denken is dat niet de enige problematiek waar het kenniscentrum zich op richt. “Drugscriminaliteit vormt natuurlijk een belangrijk onderdeel van ons aandachtsgebied. Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar de wereldwijde witwasroutes en cyberaanvallen.” Hoewel het kenniscentrum nog maar tien maanden actief is zijn er ook al nieuwe zaken aan het licht gekomen. Zo was bijvoorbeeld voorheen niet bekend dat Namibië een rol speelt bij de internationale drugsstromen.

Meer uit Vlissingen

Vlissinger (18) onwel; politie treft drugs aan

VLISSINGEN - Een man (18) uit Vlissingen is maandagmorgen rond 00.30 uur vermoedelijk door drugs onwel geworden in Westerzicht.

4 uur geleden
Bellamypark is vrijdag en zaterdag weer domein ringrijders

VLISSINGEN - De Zeeuwse Ringrijders Vereniging houdt vrijdag 26 juli en zaterdag 27 juli wedstrijden ringrijden op het Bellamypark in Vlissingen.

8 uur geleden
Vrouw rijdt met auto tegen gevel van portiekwoning

OOST-SOUBURG- Een oudere vrouw is zondagmiddag met haar auto tegen de gevel van een portiekwoning gereden. De vrouw reed door de M.A. van de Puttestraat en voerde daar enkele opmerkelijke handelingen uit. Via de F.Leenhoutstraat kwam de vrouw vervolgens de stoep op om daarna over een grasveld tegen de voorgevel van een portiekwoning aan te rijden. De auto kwam enkele meters verderop tot stilstand. De vrouw raakte bij het ongeval niet gewond.

22 uur geleden
Twee fietsers gewond na botsing op de Vlamingstraat

VLISSINGEN- Op de Vlamingstraat zijn zaterdag aan het einde van de middag twee fietsers met elkaar in botsing gekomen. Dit gebeurde op de kruising met de Wagenaarstraat. Beide personen, een man en een vrouw, raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak van de botsing was vermoedelijk een voorrangskwestie.

1 dag geleden
Vlissingen zoekt een Klimaatburgemeester

VLISSINGEN - Van 11 tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Vlissingen.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek. Het Klimaatburgermeesterschap is voor alle Nederlanders. Of je nou grote activiteiten voor de hele straat organiseert, of andere initiatieven onderneemt waarmee je anderen inspireert iets te doen voor een beter klimaat. Voorbeelden van activiteiten die Klimaatburgemeesters organiseren zijn: het opzetten van een kledingkettingruil, het gezamenlijk inkopen van laadpalen, het organiseren van een vegetarische buurtbarbecue, het vergroenen van de straat zoals het aanleggen van een geveltuin. Maar je kunt als Klimaatburgermeester ook je werkgever adviseren over duurzame mobiliteit. Word jij de Klimaatburgemeester van gemeente Vlissingen? Kijk voor de spelregels en hoe je je kunt aanmelden op www.nkw2024.nl/klimaatburgemeester.[n]

3 dagen geleden
Acteur Raymond Thiry ontvangt Career Achievement Award bij Film by the Sea

VLISSINGEN - Raymond Thiry ontvangt op zondag 8 september in Vlissingen de Career Achievement Award van de 26e editie van het festival Film by the Sea. Dat vindt van 6 tot en met 15 september plaats in Vlissingen en diverse andere Zeeuwse steden. 'De 64-jarige acteur, die beroemd werd met zijn vertolkingen van bikkelharde mannen met (soms) een klein hartje, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse film- en televisiewereld', schrijft de festivalorganisatie in een persbericht. Thiry verwierf onder meer bekendheid met zijn rol van 'Luther' in de succesvolle misdaadserie Penoza.

3 dagen geleden
'Met de speciale markten bieden we mensen een stukje vertier'

MIDDELBURG - De liefde voor de markt is Helena Schets met de paplepel ingegoten. Haar vader was marktkoopman, ze staat zelf op de markt met de Notenexpres en maakt onderdeel uit van de organisatie Speciale Markten Zeeland. Helena: 'Als het markt is gebeurt er wat in een dorp of een stad.'

4 dagen geleden