Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister noemt draai partijen over expatregeling goed signaal

Minister noemt draai partijen over expatregeling goed signaal

DEN HAAG (ANP) - Dat een deel van de Tweede Kamer lijkt te draaien en het belastingvoordeel voor expats niet langer wil versoberen "is een goed signaal", zegt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. "Daar ben ik blij om."

CDA en BBB hebben tegenover EenVandaag gezegd dat ze hun steun heroverwegen voor een voorstel van eind vorig jaar, om de 30 procentregeling te versoberen. Die regeling houdt in dat hoogopgeleide werknemers uit het buitenland belastingvrij een vergoeding kunnen krijgen tot 30 procent van hun loon. Vooral bedrijven als chipmachinemaker ASML zeggen deze werknemers hard nodig te hebben. Zonder zo'n aanlokkelijke regeling, gaan zij misschien sneller elders investeren.

De partijen balen vooral hoe er grote besluiten over belastingen zijn genomen onder hoge druk en in korte tijd. Dat herkent ook staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). "Ik heb toen gezegd: bezint eer ge begint. Dat is toen niet gebeurd in dat festival van amendementen." Hij is blij dat er partijen zijn die ervan willen leren.

Onderwerp op formatietafel

Adriaansens houdt de regeling hoe dan ook graag in stand. "Bedrijven die het verschil maken in Nederland met hoogwaardige technologie bijvoorbeeld (...) die kunnen niet altijd met mensen van Nederland het werk doen", zegt de minister. Ook start-ups profiteren van de regeling, en innovatieve bedrijven die komen met "nieuwe idee├źn die we nodig hebben voor de energietransitie of de zorg".

Ook als CDA en BBB anders gaan stemmen, is een meerderheid overigens nog ver weg, maar volgens BBB ligt het onderwerp straks op de formatietafel. Ook NSC van Pieter Omtzigt, die vorig jaar zelf met het voorstel kwam, lijkt open te staan voor een alternatief. Belangrijke factor is de PVV, die weinig ziet in het belastingvoordeel. Al jaren stellen ze voor om die regeling te versoberen of af te schaffen. Het geld dat daarmee bespaard wordt, zou naar de afschaffing van het eigen risico kunnen, of naar AOW'ers, opperde de partij eerder.

Evaluatie

Op aandringen vanuit de Eerste Kamer komt het kabinet met enige opties om belastingregelingen anders uit te werken. Belangrijk onderdeel daarvan is ook de expatregeling. Dat gebeurt in de aanloop naar de Voorjaarsnota. Enkele maanden later verschijnt ook een belangrijke evaluatie van onder meer de regeling voor expats. "Laten we inhoudelijk de discussie voeren op het moment dat die evaluatie er is", stelt Van Rij voor.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

1 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

1 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

1 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

2 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

2 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

2 uur geleden