Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister noemt draai partijen over expatregeling goed signaal

Minister noemt draai partijen over expatregeling goed signaal

DEN HAAG (ANP) - Dat een deel van de Tweede Kamer lijkt te draaien en het belastingvoordeel voor expats niet langer wil versoberen "is een goed signaal", zegt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. "Daar ben ik blij om."

CDA en BBB hebben tegenover EenVandaag gezegd dat ze hun steun heroverwegen voor een voorstel van eind vorig jaar, om de 30 procentregeling te versoberen. Die regeling houdt in dat hoogopgeleide werknemers uit het buitenland belastingvrij een vergoeding kunnen krijgen tot 30 procent van hun loon. Vooral bedrijven als chipmachinemaker ASML zeggen deze werknemers hard nodig te hebben. Zonder zo'n aanlokkelijke regeling, gaan zij misschien sneller elders investeren.

De partijen balen vooral hoe er grote besluiten over belastingen zijn genomen onder hoge druk en in korte tijd. Dat herkent ook staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). "Ik heb toen gezegd: bezint eer ge begint. Dat is toen niet gebeurd in dat festival van amendementen." Hij is blij dat er partijen zijn die ervan willen leren.

Onderwerp op formatietafel

Adriaansens houdt de regeling hoe dan ook graag in stand. "Bedrijven die het verschil maken in Nederland met hoogwaardige technologie bijvoorbeeld (...) die kunnen niet altijd met mensen van Nederland het werk doen", zegt de minister. Ook start-ups profiteren van de regeling, en innovatieve bedrijven die komen met "nieuwe ideeën die we nodig hebben voor de energietransitie of de zorg".

Ook als CDA en BBB anders gaan stemmen, is een meerderheid overigens nog ver weg, maar volgens BBB ligt het onderwerp straks op de formatietafel. Ook NSC van Pieter Omtzigt, die vorig jaar zelf met het voorstel kwam, lijkt open te staan voor een alternatief. Belangrijke factor is de PVV, die weinig ziet in het belastingvoordeel. Al jaren stellen ze voor om die regeling te versoberen of af te schaffen. Het geld dat daarmee bespaard wordt, zou naar de afschaffing van het eigen risico kunnen, of naar AOW'ers, opperde de partij eerder.

Evaluatie

Op aandringen vanuit de Eerste Kamer komt het kabinet met enige opties om belastingregelingen anders uit te werken. Belangrijk onderdeel daarvan is ook de expatregeling. Dat gebeurt in de aanloop naar de Voorjaarsnota. Enkele maanden later verschijnt ook een belangrijke evaluatie van onder meer de regeling voor expats. "Laten we inhoudelijk de discussie voeren op het moment dat die evaluatie er is", stelt Van Rij voor.

Meer uit Financieel

Rederij DFDS investeert 1 miljard euro in elektrische schepen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense rederij DFDS gaat 1 miljard euro investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vervoeren.

4 minuten geleden
Uber neemt Taiwanese activiteiten Delivery Hero over

TAIPEI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Uber neemt de Taiwanese activiteiten van maaltijdbezorger Delivery Hero over. Met die overname van het onderdeel genaamd Foodpanda is een bedrag van 950 miljoen dollar gemoeid. Het is een van de grootste bedrijfsovernames ooit in Taiwan, buiten de chipsector.

52 minuten geleden
AEX koerst af op lager begin, focus op Amerikaanse inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

57 minuten geleden
Fortnite-maker Epic Games krijgt 1,1 miljoen euro boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet gameontwikkelaar Epic Games International voor meer dan 1,1 miljoen euro. Het bedrijf achter het populaire spel Fortnite zou er oneerlijke handelspraktijken op nahouden, gericht op kinderen. Epic Games zou met reclames binnen de game kinderen onder druk hebben gezet om aankopen te doen, en dat is volgens de toezichthouder verboden.

1 uur geleden
Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Bij de op duurzame financiering gerichte bank was al sprake van handel in speciale certificaten. Daar waren eerder problemen mee. Vervolgens is de bank gaan kijken of er geen betere oplossing was. De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos Bank begint met de voorbereidingen voor het krijgen van een beursnotering.

1 uur geleden
Vakantiegeld 1 op 10 Nederlanders gaat naar vaste lasten

AMSTERDAM (ANP) - Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

2 uur geleden
Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

7 uur geleden