Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister moet groot deel Wob-verzoek Stint opnieuw beoordelen

Minister moet groot deel Wob-verzoek Stint opnieuw beoordelen

UTRECHT (ANP) - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat moet een groot deel van het Wob-verzoek van RTL Nieuws over de Stint opnieuw beoordelen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist in een tussenvonnis. Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur vroeg RTL Nieuws inzicht in documenten die te maken hebben met de elektrische bolderkar die veel kinderdagverblijven gebruiken. In 2018 kwam een Stint in Oss in botsing met een trein waardoor vier kinderen omkwamen.

De rechtbank oordeelt dat een groot deel van de documenten op een onjuiste manier is geweigerd en delen van informatie op een onjuiste manier is weggelakt. Het oordeel is "onzorgvuldig genomen en onvoldoende gemotiveerd", aldus de rechtbank.

RTL Nieuws wilde inzicht in alle documenten rondom de toelating van de Stint in 2011, en twee brieven van minister Cora van Nieuwenhuizen in 2018. Er werden 781 documenten gevonden, waarbij een deel van de inhoud was weggelakt en Van Nieuwenhuizen een deel niet openbaar wil maken. Die weigering is gebaseerd op de reden dat die persoonlijke beleidsopvattingen zouden bevatten, een grondwettelijk argument. Voor andere documenten zou gelden dat het belang van de inspectie, controle en toezicht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het geding zou komen.

De rechtbank oordeelt in de tussenuitspraak dat het eerste argument van persoonlijke beleidsopvattingen voor 135 documenten niet opgaat. Voor 75 documenten gaat dat argument slechts gedeeltelijk op. Voor vijf documenten oordeelt de rechtbank dat het belang van openbaarmaking zwaarder weegt dan het belang van de taken van de ILT. Ook een deel van de teksten zijn ten onrechte weggelakt. Daarnaast stelt de rechtbank dat nog niet alle documenten zijn aangeleverd. Dat moet de minister binnen zes weken doen voordat er een uiteindelijke beoordeling kan volgen.

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

9 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

10 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

10 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

12 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

13 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

14 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

15 uur geleden