Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister moet groot deel Wob-verzoek Stint opnieuw beoordelen

Minister moet groot deel Wob-verzoek Stint opnieuw beoordelen

UTRECHT (ANP) - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat moet een groot deel van het Wob-verzoek van RTL Nieuws over de Stint opnieuw beoordelen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist in een tussenvonnis. Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur vroeg RTL Nieuws inzicht in documenten die te maken hebben met de elektrische bolderkar die veel kinderdagverblijven gebruiken. In 2018 kwam een Stint in Oss in botsing met een trein waardoor vier kinderen omkwamen.

De rechtbank oordeelt dat een groot deel van de documenten op een onjuiste manier is geweigerd en delen van informatie op een onjuiste manier is weggelakt. Het oordeel is "onzorgvuldig genomen en onvoldoende gemotiveerd", aldus de rechtbank.

RTL Nieuws wilde inzicht in alle documenten rondom de toelating van de Stint in 2011, en twee brieven van minister Cora van Nieuwenhuizen in 2018. Er werden 781 documenten gevonden, waarbij een deel van de inhoud was weggelakt en Van Nieuwenhuizen een deel niet openbaar wil maken. Die weigering is gebaseerd op de reden dat die persoonlijke beleidsopvattingen zouden bevatten, een grondwettelijk argument. Voor andere documenten zou gelden dat het belang van de inspectie, controle en toezicht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het geding zou komen.

De rechtbank oordeelt in de tussenuitspraak dat het eerste argument van persoonlijke beleidsopvattingen voor 135 documenten niet opgaat. Voor 75 documenten gaat dat argument slechts gedeeltelijk op. Voor vijf documenten oordeelt de rechtbank dat het belang van openbaarmaking zwaarder weegt dan het belang van de taken van de ILT. Ook een deel van de teksten zijn ten onrechte weggelakt. Daarnaast stelt de rechtbank dat nog niet alle documenten zijn aangeleverd. Dat moet de minister binnen zes weken doen voordat er een uiteindelijke beoordeling kan volgen.

Meer uit Politiek

Coalitiepartijen praten donderdag bij, onder meer over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdag voor het eerst sinds het begin van het zomerreces bijeen om bij te praten. De alarmerende berichten over de ontwikkeling van de koopkracht zullen daarbij besproken worden, maar ook bijvoorbeeld de aanpak van het stikstofprobleem.

2 dagen geleden
Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

2 dagen geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiƫn rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

2 dagen geleden
Rijk gaat bij 'weigergemeenten' bestemming aanpassen voor azc

DEN HAAG (ANP) - Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum (azc) kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Het kabinet wil liever niet dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

4 dagen geleden
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

4 dagen geleden
Ministerie erkent dat permanente coronawet haastklus was

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

4 dagen geleden