Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister moet groot deel Wob-verzoek Stint opnieuw beoordelen

Minister moet groot deel Wob-verzoek Stint opnieuw beoordelen

UTRECHT (ANP) - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat moet een groot deel van het Wob-verzoek van RTL Nieuws over de Stint opnieuw beoordelen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist in een tussenvonnis. Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur vroeg RTL Nieuws inzicht in documenten die te maken hebben met de elektrische bolderkar die veel kinderdagverblijven gebruiken. In 2018 kwam een Stint in Oss in botsing met een trein waardoor vier kinderen omkwamen.

De rechtbank oordeelt dat een groot deel van de documenten op een onjuiste manier is geweigerd en delen van informatie op een onjuiste manier is weggelakt. Het oordeel is "onzorgvuldig genomen en onvoldoende gemotiveerd", aldus de rechtbank.

RTL Nieuws wilde inzicht in alle documenten rondom de toelating van de Stint in 2011, en twee brieven van minister Cora van Nieuwenhuizen in 2018. Er werden 781 documenten gevonden, waarbij een deel van de inhoud was weggelakt en Van Nieuwenhuizen een deel niet openbaar wil maken. Die weigering is gebaseerd op de reden dat die persoonlijke beleidsopvattingen zouden bevatten, een grondwettelijk argument. Voor andere documenten zou gelden dat het belang van de inspectie, controle en toezicht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het geding zou komen.

De rechtbank oordeelt in de tussenuitspraak dat het eerste argument van persoonlijke beleidsopvattingen voor 135 documenten niet opgaat. Voor 75 documenten gaat dat argument slechts gedeeltelijk op. Voor vijf documenten oordeelt de rechtbank dat het belang van openbaarmaking zwaarder weegt dan het belang van de taken van de ILT. Ook een deel van de teksten zijn ten onrechte weggelakt. Daarnaast stelt de rechtbank dat nog niet alle documenten zijn aangeleverd. Dat moet de minister binnen zes weken doen voordat er een uiteindelijke beoordeling kan volgen.

Meer uit Politiek

Oppositie fel tegen coalitiepartijen over gemeentefinanciën

DEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.

1 uur geleden
Partijen spreken zich uit tegen woondiscriminatie, behalve FVD

DEN HAAG (ANP) - Vrijwel alle aanwezige partijen hebben zich woensdag in een debat uitgesproken tegen discriminatie op de woningmarkt op basis van afkomst, geaardheid of geloof. Alleen Forum voor Democratie deed dat niet, tot woede van anderen.

1 uur geleden
Nederland steunt herbenoeming omstreden VN-gezant Albanese niet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steunt de herbenoeming van speciaal VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden Francesca Albanese niet. In antwoord op Kamervragen van de SGP stelt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken dat Nederland vindt dat Albanese de gedragscode voor VN-rapporteurs heeft geschonden.

3 uur geleden
Coalitiepartijen tegen later keuzemoment schoolniveau leerlingen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn tegen een later keuzemoment voor het schoolniveau van leerlingen. Nu gebeurt dat in groep 8, waar kinderen een schooladvies krijgen. Meerdere oppositiepartijen zijn juist voorstander van een later keuzemoment, zoals een brede brugklas, zodat kinderen meer tijd krijgen zich te ontwikkelen.

5 uur geleden
Faber doet aangifte om foto met Hitlersnor bij demonstratie

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat aangifte doen bij de politie omdat demonstranten afgelopen weekend een foto van haar met een Hitlersnor bij zich droegen. Een woordvoerder van Faber bevestigt dat na berichtgeving door De Telegraaf.

5 uur geleden
Dienst Toeslagen krijgt 60 weken extra voor bezwaarprocedure

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Toeslagen (DT) krijgt voortaan zestig weken langer de tijd om te beslissen over een bezwaar van toeslagenouders tegen hun financiële compensatie. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag beslist. Die termijn komt bovenop de twaalf tot achttien weken die de DT momenteel heeft om te beslissen over het bezwaar van gedupeerden.

6 uur geleden
Stichting Laurentien slaat alarm over onveilige werksfeer

DEN HAAG (ANP) - De Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH), die gedupeerden van het toeslagenschandaal helpt, en voorheen werd geleid door prinses Laurentien, slaat alarm over het aanhoudende wantrouwen van het ministerie van Financiën jegens de stichting. Dat bevestigt SGH na berichtgeving van De Telegraaf. "Als het persoonlijk wordt en onze mensen zich niet veilig voelen dan kunnen ze hun werk niet doen".

7 uur geleden