Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

Kuipers wil daarom meer onderzoek naar de invloed van het klimaat op de volksgezondheid. "Het heeft een enorme impact", zegt hij op het conferentieterrein in de warme stad in de Verenigde Arabische Emiraten. "En dat gaat nog veel verder dan alleen hittestress of overstromingen." Zo verwijst de demissionaire minister naar onderzoeken die laten zien dat klimaatverandering onder meer invloed heeft op de mentale ontwikkeling van kinderen en in zijn algemeen op de mentale gezondheid. "En ook op de gezondheid van onze longen."

Dat zoveel partijen zondag het effect van klimaatverandering op de gezondheid onderschrijven, is volgens Kuipers erg goed. "Vanuit mijn achtergrond wil ik natuurlijk dat er meer onderzoek naar wordt gedaan", voegt hij toe. "Maar ook betekent het dat er nú actie nodig is." Zo vindt hij dat er internationaal concrete stappen moeten worden gezet om samenwerking en innovatie op te schalen. Kuipers was voorheen onder meer hoogleraar en voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC.

Fossiele brandstoffen

Zondag staat de COP28 in het teken van gezondheid. Meer dan 120 landen, waaronder Nederland, hebben een verklaring ondertekend waarin de negatieve impact van klimaatverandering op de volksgezondheid erkend wordt. Het gaat over warmte en luchtverontreiniging, maar critici wijzen erop dat fossiele brandstoffen niet genoemd worden in de verklaring "terwijl die juist de uitstoot veroorzaken". Kuipers kijkt er positiever naar. "Nu zijn er ook landen meegenomen in deze verklaring die hem misschien niet wilden ondertekenen als er iets over fossiele brandstoffen in had gestaan."

Maandag staat de klimaattop in het teken van financiering. Demissionair financiënminister Sigrid Kaag is daarom al aangekomen in Dubai. Ze nam zondag onder meer samen met Kuipers deel aan een paneldiscussie. Ze noemde het een "no-brainer" dat het op de klimaattop over financiering moet gaan.

Meer uit Gezond

Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

4 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

4 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

6 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

6 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

6 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

6 dagen geleden