Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Knapen voorstander van financiële sancties tegen Polen

Minister Knapen voorstander van financiële sancties tegen Polen

DEN HAAG (ANP) - Minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zou het goedvinden als de Europese Unie Polen financieel straft, na een uitspraak van het Constitutioneel Tribunaal dat het nationaal recht voor het Europese gaat. Het is volgens de demissionaire minister echter afwachten wat de Europese Commissie precies mág doen. "Ik vind het op een gegeven moment ophoudt met het geduld ja", zegt de bewindsman na de ministerraad. "Maar we moeten ook kijken wat kan en wat mag."

"Het stapelt zich op", zegt Knapen over de situatie in Polen. Hij zinspeelt op het achterhouden van Europese coronagelden die voor Polen zijn bestemd. "Dat zou mijn inzet zijn, dat zou mijn voorkeur hebben. Maar we moeten wel kijken wat mogelijk is." Het is juist nu belangrijk dat de Europese Unie zich "hoe dan ook" aan de regels houdt.

Wel blijft het een lastige situatie met Polen, vindt ook de minister. De Commissie kan het land niet zomaar uit de EU zetten. "Uiteindelijk bestaat de Europese Unie op het feit dat iedereen zich houdt aan de Europese regels. Dus daar moeten we naar terug, linksom of rechtsom."

Knapen verwacht "ergens in de loop van dit jaar" uitspraak van het Europese hof. "Daar wacht de Commissie ook op om volgende stappen te kunnen zetten", zegt de CDA'er. "Het zou kunnen zijn dat dat het moment is waarop echt actie kan worden ondernomen" tegen Polen.

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker noemt de uitspraak van het Poolse hof "volstrekt onacceptabel. Europees recht gaat altijd boven het nationaal recht".

Meer uit Binnenland

CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

51 minuten geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

4 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

4 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

8 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

12 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

12 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

14 uur geleden