Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Knapen: bericht moord op tolk toont urgentie evacuatie

Minister Knapen: bericht moord op tolk toont urgentie evacuatie

DEN HAAG (ANP) - Het bericht van de moord op een tolk in Kabul bevestigt de noodzaak om de groep van 2100 Afghanen die Nederland wil opnemen daar "zo snel als mogelijk" weg te halen, aldus demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. Hij heeft nog geen bevestiging van de dood van de tolk.

NOS en De Volkskrant meldden op basis van familieleden de moord op de tolk die op de Nederlandse evacuatielijst zou hebben gestaan. De minister kon daar ook nog niets over zeggen. De man zou afgelopen nacht zijn doodgeschoten door de Taliban. Hij is werkzaam geweest voor de Europese politiemissie (EUPOL).

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs bevestigt dat "de man die genoemd wordt, op de lijst stond om geëvacueerd te worden". Terwijl Buitenlandse Zaken via formele contacten in Afghanistan bevestiging zoekt, probeert de bond via het informele netwerk de persoon te identificeren. "Via meerdere bronnen in zijn familie hebben wij de bevestiging dat hij dood is."

Veel eerder

Kamerleden zijn geschrokken van het nieuws. Partijen hebben lang aangedrongen op evacuatie van de tolken. Volgens de Kamer had het kabinet al veel eerder tolken moeten ophalen. "Afgrijselijk. Deze man heeft zij aan zij met de Nederlandse politie gediend", aldus Kati Piri (PvdA). Ze vindt het "extra pijnlijk omdat tolken allang in veiligheid hadden moeten zijn".

Nederland heeft dertig tolken die hebben gediend bij EUPOL naar Nederland gebracht. Nog tien die om hulp hebben gevraagd, zouden nog in Afghanistan zijn. Volgens minister Henk Kamp (Defensie) zijn nog 330 tolken achtergebleven die de Nederlandse militaire missie hebben geholpen. Zij worden geëvacueerd zodra de mogelijkheid er is.

Volgens De Volkskrant werkte de gedode tolk tussen 2013 en 2016 voor de politiemissie toen daar veel Nederlanders werkten. Hij zou daarna voor de Amerikanen hebben gewerkt. De man zou recentelijk zijn teruggekeerd naar het ouderlijk huis en daar zijn doodgeschoten, zegt de broer van het slachtoffer tegen de krant.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 dagen geleden
hoe groot is de kans dat dit NIET is gebeurt?? op verhalen van anderen moet je niet afgaan.

Meer uit Binnenland

Extra raadsvergadering over overvol aanmeldcentrum Ter Apel

WESTERWOLDE (ANP) - De raadsfracties in het Groningse Westerwolde willen dat in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel niet meer dan 2000 mensen worden opgevangen. Omdat die afspraak volgens de zeven fractievoorzitters consequent niet wordt nagekomen door het Rijk, en het azc overvol zit, is er maandagavond een extra raadvergadering.

1 uur geleden
Ruim driehonderd Afghaanse kinderen gaan naar school

NIJMEGEN (ANP) - De Afghaanse kinderen die in de noodopvang in Heumensoord tussen Nijmegen en Heumen verblijven, gaan vanaf maandag naar school. Volgens de gemeenten gaan 116 kinderen naar het primair onderwijs en 210 leerlingen naar het voortgezet onderwijs. De lessen duren in elk geval tot aan de kerstvakantie.

1 uur geleden
Eerste openbare rechtbankzitting over moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam behandelt maandag voor het eerst openbaar de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het gaat nog niet om een inhoudelijke zitting, maar om een voorbereidende. Dan worden eventuele onderzoekswensen besproken en beslist de rechtbank of de verdachten in hechtenis moeten blijven.

1 uur geleden
Onderzoek naar instorten tribune NEC, aanhoudingen na rellen

NIJMEGEN (ANP) - De eerste voetbalderby na ruim vier jaar tussen NEC en Vitesse is zondag flink uit de hand gelopen. Bij het Goffertstadion in Nijmegen braken rellen uit, waarbij vele tientallen NEC-aanhangers de confrontatie met de politie zochten na de verloren wedstrijd (0-1). Vitesse-supporters kwamen met de schrik vrij toen het onderste deel van de tribune waarop ze aan het springen waren, instortte.

8 uur geleden
Acht aanhoudingen bij woondemonstratie Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij de woondemonstratie in Rotterdam zijn acht mensen mensen door de politie aangehouden wegens opruiing, belediging en verboden wapenbezit. Na de aanhoudingen keerde de rust weer.

12 uur geleden
Honderden demonstranten Nederland in Verzet trekken door Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ongeveer vijfhonderd demonstranten zijn zondagmiddag met Nederlandse vlaggen, gele paraplu's en borden met teksten als 'Unvaccinated Lives Matter' door de binnenstad van Utrecht getrokken. Ze werden daarbij begeleid door de politie, die een groot deel van het centrum van de stad voor fietsers tijdelijk had afgezet.

14 uur geleden
Nederlandse oorlogsveteraan voltooit monstertocht op blote voeten

SYDNEY (ANP) - De Nederlandse Afghanistanveteraan Anton Nooteboom (34) heeft zondag een monstertocht van 3000 kilometer op zijn blote voeten door Australië voltooid. De uit het Zeeuwse Goes afkomstige 'Barefoot Dutchman', die in 2015 naar Australië vertrok, liep vijf maanden lang gemiddeld 25 kilometer per dag en haalde 75.000 Australische dollar (ongeveer 48.000 euro) op voor de mentale gezondheid van mannen.

16 uur geleden