Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Knapen: bericht moord op tolk toont urgentie evacuatie

Minister Knapen: bericht moord op tolk toont urgentie evacuatie

DEN HAAG (ANP) - Het bericht van de moord op een tolk in Kabul bevestigt de noodzaak om de groep van 2100 Afghanen die Nederland wil opnemen daar "zo snel als mogelijk" weg te halen, aldus demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. Hij heeft nog geen bevestiging van de dood van de tolk.

NOS en De Volkskrant meldden op basis van familieleden de moord op de tolk die op de Nederlandse evacuatielijst zou hebben gestaan. De minister kon daar ook nog niets over zeggen. De man zou afgelopen nacht zijn doodgeschoten door de Taliban. Hij is werkzaam geweest voor de Europese politiemissie (EUPOL).

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs bevestigt dat "de man die genoemd wordt, op de lijst stond om geëvacueerd te worden". Terwijl Buitenlandse Zaken via formele contacten in Afghanistan bevestiging zoekt, probeert de bond via het informele netwerk de persoon te identificeren. "Via meerdere bronnen in zijn familie hebben wij de bevestiging dat hij dood is."

Veel eerder

Kamerleden zijn geschrokken van het nieuws. Partijen hebben lang aangedrongen op evacuatie van de tolken. Volgens de Kamer had het kabinet al veel eerder tolken moeten ophalen. "Afgrijselijk. Deze man heeft zij aan zij met de Nederlandse politie gediend", aldus Kati Piri (PvdA). Ze vindt het "extra pijnlijk omdat tolken allang in veiligheid hadden moeten zijn".

Nederland heeft dertig tolken die hebben gediend bij EUPOL naar Nederland gebracht. Nog tien die om hulp hebben gevraagd, zouden nog in Afghanistan zijn. Volgens minister Henk Kamp (Defensie) zijn nog 330 tolken achtergebleven die de Nederlandse militaire missie hebben geholpen. Zij worden geëvacueerd zodra de mogelijkheid er is.

Volgens De Volkskrant werkte de gedode tolk tussen 2013 en 2016 voor de politiemissie toen daar veel Nederlanders werkten. Hij zou daarna voor de Amerikanen hebben gewerkt. De man zou recentelijk zijn teruggekeerd naar het ouderlijk huis en daar zijn doodgeschoten, zegt de broer van het slachtoffer tegen de krant.

Meer uit Binnenland

Veel mensen de straat op in Den Haag na voetbalwinst Marokko

DEN HAAG (ANP) - Een grote groep mensen is zondagmiddag in de Schilderswijk in Den Haag de straat op gegaan na de winst van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar. Hierbij wordt feest gevierd en veel vuurwerk afgestoken. Op beelden op sociale media zijn op straat veel joelende mensen en toeterende auto's en scooters te zien. Sommige mensen dragen de Marokkaanse vlag met zich mee.

1 uur geleden
Ed Nijpels vindt rol NPO-zendercoördinatoren griezelig

HILVERSUM (ANP) - Ed Nijpels is kritisch over de rol van de zendercoördinatoren bij de NPO. De VVD-coryfee en oud-voorzitter van de Raad van Toezicht van de TROS en later AVROTROS noemt het "griezelig" dat "één man of vrouw uitmaakt wat wij als kijker te zien krijgen".

4 uur geleden
Voorzitter staatscommissie racisme: snel praten over excuses

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de komende tijd gebruiken om nog eens goed in gesprek te gaan over de excuses voor de slavernij. Dat zei Joyce Sylvester, voorzitter van de staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, in Buitenhof. Ze sprak ook de hoop uit dat naast de premier en andere leden van het kabinet ook de koning nog excuses zal aanbieden.

5 uur geleden
Stichting: koning moet excuses slavernij maken

DEN HAAG (ANP) - De stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname wil dat koning Willem-Alexander de excuses maakt voor het slavernijverleden in het land. Vrijdag meldden ingewijden na berichtgeving van de NOS dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses zullen aanbieden, waaronder minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname. De stichting vindt dat ongepast, Weerwind is volgens hen "nazaat van slaafgemaakten in Paramaribo".

6 uur geleden
Nog vijf demonstranten Extinction Rebellion vast na blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - Vijf van de 150 actievoerders van Extinction Rebellion die zaterdag waren opgepakt, zitten nog vast, laat de politie weten. Ze worden nog vastgehouden omdat hun identiteit niet vastgesteld kan worden en omdat ze dit proces bemoeilijken, aldus een woordvoerster. De politie kon nog niet zeggen wanneer de vijf worden vrijgelaten.

7 uur geleden
Illegaal feest Ammerzoden beëindigd na oproep politie

AMMERZODEN (ANP) - Na een oproep van de politie is een illegaal feest in het Gelderse Ammerzoden (gemeente Maasdriel) beëindigd. De meeste bezoekers vertrokken al snel nadat de muziek was uitgezet, aldus de politie.

9 uur geleden
Even Tot Hier scoort ook laat op de avond

HILVERSUM (ANP) - Het satirische programma Even Tot Hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe zet ondanks het WK voetbal hoge kijkcijfers neer. Het programma werd vanwege de wedstrijd Argentinië tegen Mexico pas tegen 23.00 uur op NPO 1 uitgezonden maar bereikte alsnog ruim 1,5 miljoen kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek.

10 uur geleden