Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Hongarije: wij kunnen Rutte niet als NAVO-chef steunen

Minister Hongarije: wij kunnen Rutte niet als NAVO-chef steunen

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije kan volgens de minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto de kandidatuur van Mark Rutte voor de post van NAVO-secretaris-generaal niet steunen. "We kunnen zeker geen man steunen als hoofd van de NAVO die eerder Hongarije op de knieën probeerde te krijgen", zei Szijjarto op een persconferentie.

Rutte heeft herhaaldelijk scherpe kritiek op de Hongaarse regering geuit. Na een ruzie bijna drie jaar geleden over Hongaarse wetgeving die door veel EU-landen als homo- en transfoob werd beschouwd, zei Rutte dat het land "niets meer in de EU te zoeken heeft" als het op die voet doorging. "Het langetermijndoel is om Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen." Eerder al, in 2020, klaagde de Hongaarse premier Viktor Orbán dat hij niet begreep waarom de Nederlandse premier zo'n hekel aan hem en Hongarije heeft.

Ruttes uitlatingen zijn reden voor Hongarije om zich tegen zijn kandidatuur te verzetten, zegt Orbáns woordvoerder. "Buitenlandminister Szijjarto heeft gesteld dat de Hongaarse regering geen kandidaat kan steunen die Hongarije onder druk wilde zetten", legt hij uit op X.

Favoriet

Rutte geldt als favoriet voor de post voor het gros van de NAVO-landen, onder wie NAVO's grote steunpilaar de Verenigde Staten en de belangrijkste Europese bondgenoten. Maar alle 31 lidstaten moeten met zijn benoeming instemmen. Hongarije heeft net heel lang dwars gelegen bij de toelating van Zweden tot de NAVO. Daar is Boedapest uiteindelijk wel mee akkoord gegaan.

Orbán en Rutte leken in het verleden al meermaals elkaars favoriete tegenstander. Tot dusver klonk er echter nog geen verzet uit Boedapest tegen Ruttes kandidatuur. Turkije heeft wel wat voorwaarden aan zijn instemming verbonden en oostelijke NAVO-lidstaten sputteren dat het nu eens tijd wordt voor een secretaris-generaal uit Oost-Europa. Roemenië heeft zijn president als tegenkandidaat naar voren geschoven, maar deze Klaus Iohannis krijgt vooralsnog weinig steun.

Meer uit Politiek

Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

12 uur geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

2 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

2 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

3 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

3 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

3 dagen geleden