Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Dijkgraaf: bevriezen studierente niet mogelijk in 2024

Minister Dijkgraaf: bevriezen studierente niet mogelijk in 2024

DEN HAAG (ANP) - Het is technisch niet haalbaar om de studierente voor studenten die onder het leenstelsel vielen volgend jaar te bevriezen op het niveau van 2023. Dat schrijft minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) vrijdag aan de Tweede Kamer. Die had hem hiertoe eerder in een motie opgeroepen; een Kamermeerderheid schaarde zich eind oktober achter een voorstel van GroenLinks-PvdA en ChristenUnie.

Een rentemaatregel specifiek voor de groep leenstelselstudenten treffen per 1 januari, schrijft de minister, is "uitvoeringstechnisch niet haalbaar". Het vraagt volgens hem grote aanpassingen van de systemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die op z'n vroegst per 1 januari 2026 gerealiseerd kunnen worden. Ook stelt hij dat de maatregel zou vereisen dat de Wet studiefinanciering 2000 voor 1 januari gewijzigd moet worden en dat noemt hij "niet realistisch".

De Tweede Kamer hield rekening met deze conclusie en verzocht de minister in dat geval om het bevriezen van de rente "breder te bekijken". De minister belooft dat te gaan doen in samenhang met een andere oproep uit de Kamer om "de rente voor de groep leenstelselstudenten te verlagen". Hierbij gaat het om een amendement van Kamerlid Pieter Omtzigt, dat eveneens een meerderheid kreeg vorige maand.

Demonstraties

Vorige maand waren er flinke demonstraties tegen de verhoging van het rentepercentage op studieschulden voor de zogeheten 'pechgeneratie'. Die bedraagt nu voor de meeste mensen die geld hebben geleend tijdens hun studie nog 0,46 procent. Op 1 januari wordt dat 2,56 procent, een vervijfvoudiging en het hoogste niveau in veertien jaar. De verhoging is het gevolg van de gestegen rente op de kapitaalmarkt.

Studenten qua studierente tegemoet komen, moet betaald worden door een belastingvoordeel voor expats te versoberen. Daarover sprak een Kamermeerderheid zich ook vorige maand uit.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) baalt van het nieuws en vindt het een moeilijke boodschap om te slikken. "(Oud-)studenten hadden eindelijk goede hoop dat ze financieel ademruimte kregen", zegt voorzitter Demi Janssen. "We hopen dat de nieuwe Tweede Kamer straks met een plan van aanpak komt om deze groep alsnog tegemoet te komen".

Meer uit Politiek

Bontenbal: Faber spreekt stoere taal maar heeft geen maatregelen

DEN HAAG (ANP) - PVV-minister Marjolein Faber slaat een hoop "stoere taal" uit, maar komt tot dusver nog niet met maatregelen om problemen in de asielketen op te lossen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in het programma Buitenhof.

1 uur geleden
Halsema: Yeşilgöz criminaliseert pro-Palestijnse sit-ins

AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz criminaliseert de sit-ins die pro-Palestijnse demonstranten maandag op treinstations willen houden. En daarmee zet ze eigenlijk het conflict voor maandagavond al klaar. Zo reageerde burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag in het televisieprogramma Buitenhof op opmerkingen van Yeşilgöz eerder op de dag.

1 uur geleden
Schoof belt met Iraanse president, veroordeelt aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag met de Iraanse president Masoud Pezeshkian gebeld, en in dat gesprek de raketaanvallen door Iran en zijn bondgenoten op Israël veroordeeld. Dat schrijft Schoof op X. Ook heeft Schoof er bij Pezeshkian op aangedrongen dat Iran moet stoppen met het leveren van wapens aan Rusland.

2 uur geleden
Yeşilgöz vindt pro-Palestijnse sit-ins op stations antisemitisch

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse demonstraties op treinstations komende maandag zijn volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz antisemitisch. "Het is wat het is, laten we eerlijk zijn", zegt ze daarover in het programma WNL op Zondag. Volgens haar legitimeren de demonstranten hiermee "bedoeld of onbedoeld" terreurgroep Hamas. "Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is."

3 uur geleden
Transportbranche blij met duidelijkheid over uitstootvrije zones

ZOETERMEER (ANP) - De transportbranche is blij met de duidelijkheid die het kabinet heeft gegeven over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Eerder wilde het kabinet dit nog uitstellen. "Dit speelt al jaren en ondernemers weten nu waar ze aan toe zijn", zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

23 uur geleden
Gemeenten blij dat weg vrij is voor uitstootvrije zone

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) vrijdag zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.

1 dag geleden
Madlener wil dat kwart van fietsers binnen 10 jaar helm draagt

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.

1 dag geleden