
Minister Dekker krijgt Big Brother Award
UTRECHT (ANP) - De grootste privacyschender van Nederland is minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), zegt de organisatie Bits of Freedom. Die reikte de minister vrijdag de Big Brother Award uit. Minister Dekker wil 'betaalprofielen' gebruiken bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) om ervoor te zorgen dat mensen schulden alsnog betalen. Volgens Bits of Freedom heeft Dekker daarbij niet genoeg aandacht voor privacy.
In een reactie zegt Dekker dat het recht op privacy niet absoluut is. "De overheid heeft ook een zorgplicht. Er kunnen redenen zijn om persoonsgegevens te gebruiken voor een hoger doel. In dit geval gebruikt het CJIB betalingsgegevens om in kaart te brengen waar schulden ontstaan", aldus de minister. Dat kan volgens hem veel leed voorkomen.
Techreus Google en socialmediavolger Coosto waren ook genomineerd voor de publieksprijs.
SyRI
De overheid kreeg nog een tweede Big Brother Award. Een vakjury wees het Systeem Risico Indicatie (SyRI) aan als grootste schender van de privacy. Het SyRI is een database waarin gemeenten allerlei gegevens van burgers aan elkaar kunnen koppelen. Zo kunnen ze zoeken naar aanwijzingen voor fraude. Iedereen is verdacht en niemand weet welke informatie wordt gebruikt en hoe, zeggen tegenstanders. In Den Haag loopt een bodemprocedure tegen het systeem.
Daarnaast was er een eervolle onderscheiding voor internetpionier Marleen Stikker, die zich juist wel inzet voor privacy. Die positieve prijs is de Felipe Rodriguez Award. Eerdere winnaars zijn Open Whisper Systems (dat de privacyvriendelijke chatapp Signal maakt), activist Max Schrems (die rechtszaken tegen Facebook heeft aangespannen) en Edward Snowden, die spionageactiviteiten door de Amerikaanse inlichtingendiensten naar buiten bracht en tegenwoordig zijn dagen doorbrengt in Rusland. Hacker Felipe Rodriguez was een van de oprichters van provider XS4ALL.
Vorig jaar kregen de Kamer van Koophandel en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een Big Brother Award.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De William Schrikker Stichting en pleegzorgorganisatie Enver zijn aansprakelijk gesteld omdat ze de biologische moeder van het Vlaardingse pleegmeisje de kans hebben ontnomen als familie verder te leven. Dat is een schending van het recht op familieleven, bevestigt advocaat Frank Hamers berichtgeving van De Telegraaf.
9 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Nederlander Mark van Rennes, de kapitein van een activistenschip dat naar de Gazastrook wilde varen, wordt maandag Israël uitgezet. Dat meldt de Arabisch-Israëlische mensenrechtenorganisatie Adalah. Van Rennes en twee andere vrijwilligers werden daar vastgehouden nadat ze waren opgepakt toen ze met het schip Madleen hulpgoederen wilden afleveren in Gaza.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die Israël willen verlaten vanwege de raketaanvallen, moeten dat over land doen via Egypte of Jordanië. Vanaf daar kan de reis richting Europa worden vervolgd met het vliegtuig. In Israël is het luchtruim gesloten, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
14 uur geledenVUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.
17 uur geleden