
Minister Dekker krijgt Big Brother Award
UTRECHT (ANP) - De grootste privacyschender van Nederland is minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), zegt de organisatie Bits of Freedom. Die reikte de minister vrijdag de Big Brother Award uit. Minister Dekker wil 'betaalprofielen' gebruiken bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) om ervoor te zorgen dat mensen schulden alsnog betalen. Volgens Bits of Freedom heeft Dekker daarbij niet genoeg aandacht voor privacy.
In een reactie zegt Dekker dat het recht op privacy niet absoluut is. "De overheid heeft ook een zorgplicht. Er kunnen redenen zijn om persoonsgegevens te gebruiken voor een hoger doel. In dit geval gebruikt het CJIB betalingsgegevens om in kaart te brengen waar schulden ontstaan", aldus de minister. Dat kan volgens hem veel leed voorkomen.
Techreus Google en socialmediavolger Coosto waren ook genomineerd voor de publieksprijs.
SyRI
De overheid kreeg nog een tweede Big Brother Award. Een vakjury wees het Systeem Risico Indicatie (SyRI) aan als grootste schender van de privacy. Het SyRI is een database waarin gemeenten allerlei gegevens van burgers aan elkaar kunnen koppelen. Zo kunnen ze zoeken naar aanwijzingen voor fraude. Iedereen is verdacht en niemand weet welke informatie wordt gebruikt en hoe, zeggen tegenstanders. In Den Haag loopt een bodemprocedure tegen het systeem.
Daarnaast was er een eervolle onderscheiding voor internetpionier Marleen Stikker, die zich juist wel inzet voor privacy. Die positieve prijs is de Felipe Rodriguez Award. Eerdere winnaars zijn Open Whisper Systems (dat de privacyvriendelijke chatapp Signal maakt), activist Max Schrems (die rechtszaken tegen Facebook heeft aangespannen) en Edward Snowden, die spionageactiviteiten door de Amerikaanse inlichtingendiensten naar buiten bracht en tegenwoordig zijn dagen doorbrengt in Rusland. Hacker Felipe Rodriguez was een van de oprichters van provider XS4ALL.
Vorig jaar kregen de Kamer van Koophandel en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een Big Brother Award.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aankomende bruidsparen die op het gemeentehuis willen trouwen, betalen in 2025 meer dan vorig jaar. Op de vrijdagmiddag kost een huwelijksceremonie gemiddeld 499 euro. Een jaar eerder was dit nog 478 euro. Dat concludeert vaksite ThePerfectWedding.nl, die de tarieven bij alle gemeenten heeft verzameld.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Op meerdere trajecten op het spoor zijn donderdagochtend problemen. Tussen Breda en Tilburg rijden veel minder treinen door een seinstoring, meldt de NS. Dit duurt tot ongeveer 11.45 uur. Tussen 10.30 uur en 11.30 uur rijden er helemaal geen treinen op het traject.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse bevolking is in het eerste kwartaal van dit jaar wederom alleen gegroeid door migratie, meldt het CBS. Met bijna 21.000 nieuwe inwoners is de groei vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder.
2 uur geledenRAAMSDONKSVEER (ANP) - In Raamsdonksveer is woensdagavond iemand overleden door een brand in een appartementencomplex, meldt de politie. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De politie doet ter plaatse onderzoek.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Henk Tiesma is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft hoofdredacteur Ruud van Os van regionale omroep Rijnmond woensdag gemeld. Tiesma was in de jaren tachtig een van de oprichters van Radio Rijnmond. Hij overleed op 26 april op Curaçao. Hij tobde al enige tijd met zijn gezondheid.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zangeres Hannah Mae is de vervanger van S10 op de vier bevrijdingsfestivals waar zij 5 mei zou optreden. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. S10, Ambassadeur van de Vrijheid, moest haar shows wegens privéomstandigheden afzeggen.
16 uur geledenDE BILT (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van het jaar is een feit, meldt Weeronline. Om 15.20 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 25,0 graden. Het is duidelijk vroeger dan gebruikelijk, want gemiddeld wordt het op 16 mei pas voor het eerst zomers op het hoofdstation.
17 uur geleden