
Minister De Bruijn naar klimaattop in Glasgow
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is maandag en dinsdag bij de klimaattop van de Verenigde Naties in het Schotse Glasgow. Hij zal het hier onder meer hebben over klimaatfinanciering.
Tijdens de klimaattop in Kopenhagen in 2009 beloofden de rijke landen de arme landen te helpen met de strijd tegen klimaatverandering. Vanaf 2020 zou jaarlijks 100 miljard dollar extra hiervoor worden vrijgemaakt. De belofte blijft tot dusver steken op zo'n 80 miljard. En volgens de VN is nog veel meer geld nodig de komende jaren.
De Bruijn vindt de regels over klimaatfinanciering niet helder. Hij wil in Glasgow proberen hier meer duidelijkheid over te krijgen. De Nederlandse bijdrage aan het klimaatgeld komt voor een flink deel uit de private sector, veel meer dan in andere landen. Verder heeft de bewindsman een sessie met inheemse stammen uit het Amazonegebied die enorm veel last hebben van ontbossing. Ook heeft hij een gesprek met jongeren.
De top is inmiddels een week bezig en de successen zijn beperkt. Op de klimaattop in Parijs in 2015 werd afgesproken alles in het werk te stellen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad. De Britse gastheer wil tijdens deze top de deelnemende landen zo ver te krijgen dat ze het streven van maximaal 1,5 graad opwarming onderschrijven.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
13 uur geleden