Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Blok tevreden met resultaat EU-overleg energieprijzen

Minister Blok tevreden met resultaat EU-overleg energieprijzen

LUXEMBURG (ANP) - Minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) is "tevreden" met de uitkomst van het ingelaste EU-beraad over de energiecrisis. In Luxemburg werden geen nieuwe maatregelen op korte termijn genomen in verband met de sterk gestegen prijsstijgingen. "Voor Nederland is dat prima", zei hij na afloop van de vergadering.

Nederland steunt de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, in de aanpak om vooralsnog alleen maatregelen op nationaal niveau toe te staan om de pijn van hoge energienota's te verzachten. Dat kan door tijdelijk de btw op energie te verlagen of burgers en kleine bedrijven financieel tegemoet te komen, bijvoorbeeld met vouchers zoals in Nederland. Acht andere lidstaten waaronder Duitsland en Luxemburg staan eveneens openlijk achter die aanpak. Maar enkele andere EU-landen, waaronder Spanje, Frankrijk en Griekenland, vragen om drastische actie op Europees niveau, zoals het gezamenlijk inkopen en opslaan van gas.

Nederland en zijn acht bondgenoten zijn fel tegen het openbreken van de Europese energiemarkt. "Europa is onderling verbonden met gas- en elektriciteitsleidingen", licht hij toe. De demissionair VVD-bewindsman vreest dat als de EU-landen verandering van hun eigen energiemarkt ter discussie stellen dat tot onzekerheid bij de leveranciers, zoals Rusland, leidt. "Van centrale gasinkoop gaat de prijs ook niet omlaag. Als de EU zegt: wij willen minder betalen, dan gaat het naar Azië."

In Nederland zijn er bovendien geen zorgen over leveringszekerheid. "Voor de huishoudens is er gas genoeg", aldus Blok.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer rond Amersfoort vanaf zaterdag twee weken plat

AMERSFOORT (ANP) - Het treinverkeer rond Amersfoort ligt vanaf zaterdag ruim twee weken volledig stil. Spoorbeheerder ProRail vervangt 5 kilometer spoor en vernieuwt wissels, kabels en leidingen. NS en de regionale vervoerder Keolis zetten bussen in.

16 minuten geleden
Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

10 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

10 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

11 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

11 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

12 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

12 uur geleden