Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Blok tevreden met resultaat EU-overleg energieprijzen

Minister Blok tevreden met resultaat EU-overleg energieprijzen

LUXEMBURG (ANP) - Minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) is "tevreden" met de uitkomst van het ingelaste EU-beraad over de energiecrisis. In Luxemburg werden geen nieuwe maatregelen op korte termijn genomen in verband met de sterk gestegen prijsstijgingen. "Voor Nederland is dat prima", zei hij na afloop van de vergadering.

Nederland steunt de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, in de aanpak om vooralsnog alleen maatregelen op nationaal niveau toe te staan om de pijn van hoge energienota's te verzachten. Dat kan door tijdelijk de btw op energie te verlagen of burgers en kleine bedrijven financieel tegemoet te komen, bijvoorbeeld met vouchers zoals in Nederland. Acht andere lidstaten waaronder Duitsland en Luxemburg staan eveneens openlijk achter die aanpak. Maar enkele andere EU-landen, waaronder Spanje, Frankrijk en Griekenland, vragen om drastische actie op Europees niveau, zoals het gezamenlijk inkopen en opslaan van gas.

Nederland en zijn acht bondgenoten zijn fel tegen het openbreken van de Europese energiemarkt. "Europa is onderling verbonden met gas- en elektriciteitsleidingen", licht hij toe. De demissionair VVD-bewindsman vreest dat als de EU-landen verandering van hun eigen energiemarkt ter discussie stellen dat tot onzekerheid bij de leveranciers, zoals Rusland, leidt. "Van centrale gasinkoop gaat de prijs ook niet omlaag. Als de EU zegt: wij willen minder betalen, dan gaat het naar Azië."

In Nederland zijn er bovendien geen zorgen over leveringszekerheid. "Voor de huishoudens is er gas genoeg", aldus Blok.

Meer uit Binnenland

Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

1 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

6 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

10 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

11 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

12 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

13 uur geleden