
Minister: banken moeten toegankelijker, maar nu nog geen wetgeving
DEN HAAG (ANP) - Banken moeten werken aan hun toegankelijkheid, en de ontevredenheid onder klanten die minder goed uit de voeten kunnen met digitaal bankieren verminderen. Dat is hun "dure plicht", vindt demissionair minister Steven van Weyenberg van Financiën. Maar hij voelt er weinig voor om eisen hiertoe nu al in wetgeving vast te leggen.
Kamerleden uitten in het wekelijkse vragenuur hun onvrede over het feit dat steeds meer bankfilialen verdwijnen. Het FD onderzocht dat het aantal bankkantoren in de afgelopen tien jaar met 37,5 procent is gedaald. De Nederlandsche Bank meldde begin vorig jaar dat 2,6 miljoen volwassen Nederlanders niet volledig hun eigen bankzaken kunnen regelen.
Om daar verbetering in te brengen, hebben banken een actieplan opgesteld in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Daarin hebben ze zichzelf volgens de minister stevige doelstellingen opgelegd. In 2026 moeten klanten in een kwetsbare positie bijna net zo tevreden zijn over de dienstverlening van banken als de gemiddelde klanten. Ook moet het aantal mensen dat zelf zijn bankzaken niet regelt zijn afgenomen.
Servicepunten
"Daar gaan ze op leveren", stelt Van Weyenberg. "Daar heb ik vertrouwen in." Pas "als dat niet lukt, dán ga ik wetgeving maken", hield de bewindsman ontevreden partijen voor. Hij waakt voor de reflex om dit in de wet vast te leggen. "Voor je het weet gaan we ons weer op één instrument blindstaren." Hij voelt er meer voor om naar het doel toe te werken: betere toegankelijkheid voor iedereen, en in het bijzonder voor de groep mensen voor wie bankzaken niet vanzelfsprekend zijn.
Door banken zelf de regie te geven, hebben ze ook ruimte om de betere dienstverlening zelf in te vullen. Niet overal hoeven traditionele loketten te komen volgens de minister. Hij wijst op banken die servicepunten openen of werken aan betere telefonische bereikbaarheid.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden