Minister Adriaansens gaat alleen een schoon en groen Tata steunen
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken moet het nieuwe plan van Tata Steel, waar wel steun van de overheid voor nodig is, nog lezen. In een eerste reactie benadrukt ze dat het bedrijf vasthoudt aan de afspraken over minder CO2-uitstoot. En dat is belangrijk, aldus de bewindsvrouw: "Het kabinet kan namelijk alleen een steunvraag van het bedrijf overwegen, als we ervan verzekerd zijn dat dit bijdraagt aan een schoon, duurzaam staalbedrijf in Nederland."
Tata Steel overhandigde vrijdag nieuwe groene plannen aan het kabinet. Er moet minder groen staal worden geproduceerd, en juist meer oud ijzer worden gerecycled. Twee steenkoolinstallaties worden vervangen. Eerder wilde Tata staal gaan maken met groene waterstof dat wordt geproduceerd met windmolens op zee, maar het bedrijf zag daar afgelopen zomer van af. Tata wil dat de Staat meebetaalt aan de plannen, die miljarden zullen kosten.
"Mijn eerste indruk is dat in het aangepaste plan extra maatregelen worden genomen om de gezondheidsproblemen in de IJmond aan te pakken en dat het bedrijf vasthoudt aan het eerder afgesproken doel om vanaf 2030 vijf megaton CO2 per jaar te verminderen", aldus Adriaansens. Ze benadrukt dat het kabinet al eerder twee externe adviseurs heeft aangesteld om naar de plannen te kijken.
De adviseurs Hans Wijers en Frans Blom moeten het voorstel van Tata vergelijken met eventuele alternatieven en een onafhankelijk advies hierover uitbrengen. Want het kabinet trekt alleen de knip als de plannen ver genoeg zijn. "Ik wil met onze eigen beoordeling en het advies daarover zo snel als haalbaar afspraken met Tata Steel maken", aldus de minister. Het kabinet maakt met de grootste industriële vervuilers individuele afspraken, met als onderdeel daarvan vaak financiële steun. Op die manier moet de industrie vergroenen, zonder dat bedrijven worden weggejaagd door strenge klimaatregels.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft twee campagnevideo's van Forum voor Democratie (FVD) als strafbaar beoordeeld. Het gaat om een spotje waarin de partij aandacht vraagt voor de gevolgen van de spreidingswet en een over non-binaire en transgender personen, aldus het OM vrijdag.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Europese Commissie na onderzoek concludeert dat er oneerlijke handelspraktijken zijn, dan is het aan de Commissie om maatregelen op te leggen. Dat zei minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) in reactie op het besluit van de EU om importheffingen op elektrische auto's uit China mogelijk te maken.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil dat er onderzoek komt naar euthanasie bij psychisch lijden en vooral de verzoeken hiertoe van jongeren die geestelijk in de knel zitten. Actieve levensbeëindiging om deze reden neemt de afgelopen jaren flink toe, blijkt uit de cijfers. Onder hen zijn steeds meer mensen onder de dertig jaar, waarbij de stijging vooral bij jonge vrouwen zit. NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger wijst op de zorgvuldige euthanasiepraktijk in Nederland, maar is wel bezorgd over de nieuwe trend en dient vrijdag een initiatiefnota in over de kwestie.
2 dagen geleden