
'Minimumprijs op vliegtickets heeft geen milieuvoordelen'
AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen easyJet en Transavia zijn tegen het voorstel van coalitiepartij D66 om een minimumprijs van rond de 35 euro op vliegtickets in te voeren. "Dit is niet alleen compleet in strijd met EU-wetgeving, maar het is ook niet de juiste aanpak om de gevolgen van de luchtvaart voor het milieu te beperken en zal weinig tot geen CO2-uitstoot besparen", aldus een woordvoerder van easyJet.
"Hoewel ons gemiddelde tarief 55 euro is, ver boven het voorgestelde minimum, zijn we sterk van mening dat deze maatregel geen milieuvoordelen heeft, luchtvaartmaatschappijen of passagiers niet stimuleert om zuiniger te vliegen, en alleen maar de markt zou verstoren", stelt easyJet. "Een minimumprijs zou ervoor zorgen dat luchtvaartmaatschappijen nog minder middelen ter beschikking hebben om te investeren in nieuwe technologie, op een moment dat de sector al in een crisis verkeert."
Ook Transavia denkt dat de minimumprijzen de markt niet ten goede komen. "Het buitenaf sturen van prijzen helpt de markt niet en helpt ons niet om optimaal te presteren. Daarbij herkennen wij ons niet in het geschetste beeld van 'dumpprijzen'. Wij willen juist winstgevend zijn en genoeg kunnen investeren in duurzaamheid. Daarom vragen we eerlijke prijzen voor onze diensten en we zijn niet van plan dat in de toekomst te veranderen."
Eerlijke minimumprijs
Dat de vraag naar vliegtickets door de coronacrisis behoorlijk is afgenomen, moet er niet toe leiden dat deze tegen 'dumpprijzen' worden verkocht, vindt D66-Kamerlid Jan Paternotte. "Iedereen snapt dat het eigenlijk niet kan om voor een tientje naar Thessaloniki te vliegen. Met een eerlijke minimumprijs voor vliegen, krijgt ook de trein een eerlijke kans." Paternotte wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de opties van minimumprijzen op een rij zet om dit te regelen.
Ryanair was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
4 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
7 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
8 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
20 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
21 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
1 dag geleden