
'Minimumbelasting voor bedrijven levert 150 miljard dollar op'
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Een wereldwijd minimumtarief voor de winstbelasting van bedrijven zou ongeveer 150 miljard dollar aan extra inkomsten opleveren voor overheden verspreid over de hele wereld. Dit heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferd.
Volgens Pascal Saint-Amans, directeur van het centrum voor belastingbeleid bij de denktank, gaat het eigenlijk niet puur om het bedrag. Hij benadrukt dat met de maatregel ook een belangrijke stap gezet kan worden om globalisering meer te reguleren en wereldwijd te zorgen voor meer rechtvaardigheid op het gebied van belastingheffing.
De G7, een groep van zeven rijke landen met onder meer de Verenigde Staten en Duitsland, heeft onlangs al op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een mondiale minimumbelasting voor bedrijven. Daarbij is voorgesteld om het minimumtarief voor grote bedrijven ten minste 15 procent te laten bedragen. Het huidige gemiddelde voor deze vorm van belasting ligt op zo'n 6 tot 7 procent.
Meer rechten
Als er echt zo'n minimum wordt ingesteld, krijgen Europese landen meer rechten om bijvoorbeeld Amerikaanse techondernemingen als Facebook en Amazon te belasten. Maar zover is het nog niet. Komende weken is het aan de onderhandelaars van zo'n 140 landen om onder toeziend oog van de OESO met een voorstel te komen. Dat voorstel zal dan volgende maand worden besproken op een bijeenkomst van de G20. Dat is een groep van negentien belangrijke industrielanden en de Europese Unie.
Naast onderhandelingen over een wereldwijd minimumtarief werkt de OESO ook aan een systeem om de belastingheffing op multinationals, met name de grote techbedrijven, beter tussen landen te verdelen. Dan gaat het er bijvoorbeeld om hoe je winsten uit clouddiensten precies dient te belasten. Nu betalen de concerns vaak veel belasting in zogeheten belastingparadijzen, terwijl ze er door het rondpompen van geld voor zorgen dat hun winsten in landen met hoge belastingtarieven erg laag zijn.
Saint-Amans is optimistisch dat er straks binnen de G20 een akkoord kan worden gesloten. "We slapen al een maand heel weinig, en de komende twee weken zullen ook nog heel belangrijk zijn", zo laat hij weten. "Maar ik denk dat we er uit kunnen komen."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
9 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Consumenten in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant hebben vorig jaar minder water verbruikt, signaleert drinkwaterbedrijf Evides. Het bedrijf leverde in 2024 vrijwel evenveel water als in het voorgaande jaar, terwijl er meer klanten waren bijgekomen.
13 uur geledenANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand gedaald naar bijna het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van een voorlopige raming. Amerikanen zijn al langer bezorgd dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie aanjagen, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.
13 uur geleden