Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minderjarigen betalen online vaak achteraf terwijl dat niet mag

Minderjarigen betalen online vaak achteraf terwijl dat niet mag

AMSTERDAM (ANP) - Minderjarigen betaalden vorig jaar iets minder dan 600.000 keer achteraf bij onlineaankopen, terwijl dat niet mag. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek. Als het aan de financiële waakhond ligt moeten aanbieders van Buy Now, Pay Later-diensten (BNPL) snel actie ondernemen, omdat het verboden is voor minderjarigen om een schuld aan te gaan. "Wetgeving is in aantocht, maar het is zaak daarop tijdig in te spelen, zodat er in de tussentijd geen grote brokken worden gemaakt", zegt bestuursvoorzitter Laura van Geest van de AFM.

De waakhond vermoedt dat minderjarigen alsnog gebruik kunnen maken van achteraf betalen door de leeftijdcontroles van aanbieders te omzeilen. Omdat de wet die de AFM toezicht geeft op de BNPL-sector pas in 2026 van kracht wordt, roept de waakhond de politiek en aanbieders van achteraf betalen nu al op om op korte termijn tot een aanpak te komen. Die moet ervoor zorgen dat minderjarigen stoppen met achteraf betalen.

In Nederland wordt steeds vaker gebruikgemaakt van de optie om achteraf te betalen tijdens het winkelen. In 2022 nam het aantal transacties waarbij achteraf werd betaald toe met 8 procent tot 45 miljoen. Bij elkaar zijn die transacties 4,8 miljard euro waard. Toch is het aantal mensen dat gebruikmaakt van achteraf betalen juist gedaald. Dat betekent dat een kleinere groep mensen steeds vaker achteraf betaalt en daar ook steeds meer bij uitgeeft.

Betaalherinnering

In een aantal gevallen gebeurt achteraf betalen ook uit financiële noodzaak, ziet de AFM. "Je kan achteraf betalen bijvoorbeeld ook gebruiken voor de boodschappen", zegt manager consumptief krediet Teun van der Velden van de AFM. "Soms hebben mensen het geld gewoon niet, maar kopen ze alsnog en hopen ze dat ze het aan het eind van de maand kunnen betalen."

Dat leidt tot grote zorgen bij de AFM. Daarbij wijst de waakhond op het risico dat mensen steeds meer gaan wennen aan het hebben van een schuld. Ongeveer een miljoen mensen maakten in 2022 meer dan twintig keer gebruik van de optie om achteraf te betalen tijdens het winkelen. Dat is een forse stijging van 31 procent ten opzichte van een jaar eerder, waardoor de kans op het missen van betalingen ook groter wordt.

De AFM komt daarom met het advies aan BNPL-aanbieders om regelmatig een betaalherinnering per sms te sturen. Dat kan het aandeel klanten dat te laat betaalt omlaagbrengen met een vijfde volgens de waakhond.

Meer uit Binnenland

Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

DEN HAAG (ANP) - In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

DEN HAAG (ANP) - Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. "De fileteller maakt overuren", aldus de verkeersdienst.

1 uur geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 uur geleden
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen. Met name in de omgeving van Ermelo duikt de laatste tijd geregeld een wolf op die niet schuw meer is en mensen benadert.

2 uur geleden
Nederlandse vrouw (61) omgekomen na val in Zwitserland

CRANS-MONTANA (ANP) - Een Nederlandse vrouw van 61 is donderdag overleden na een val in het Zwitserse Crans-Montana. De politie van het kanton Wallis, waar Crans-Montana ligt, meldt dat vrijdag.

4 uur geleden
Moskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, doen een oproep aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om in haar toespraak op de Dam op 4 mei het geweld in Gaza te benoemen.

7 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

7 uur geleden