
Minder ziekenhuizen en revalidatiecentra geheel rookvrij
UTRECHT (ANP) - De afspraak dat alle ziekenhuizen uiterlijk in 2025 volledig rookvrij zijn, wordt vooralsnog niet waargemaakt. Uit een rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat het percentage rookvrije ziekenhuizen en revalidatiecentra het afgelopen jaar zelfs iets is afgenomen. Sommige instellingen worstelen met overlast voor de omgeving of vinden het lastig het rookverbod op hun terrein te handhaven. Een minderheid richt daarom een "gedoogzone" in, bijvoorbeeld in de vorm van een rokershokje buiten.
Het Nationaal Preventieakkoord dat de overheid heeft gesloten met maatschappelijke organisaties, waaronder ook de ziekenhuizen, bevat een heldere afspraak over het uitbannen van tabak in de zorg: "Uiterlijk in 2025 zijn alle ziekenhuizen rookvrij." Met rookvrij wordt bedoeld dat in gebouwen en op terreinen van de zorginstellingen niet wordt gerookt en dat medewerkers niet roken onder werktijd.
De NVZ vraagt ziekenhuizen en revalidatiecentra ieder jaar aan de leden of ze hieraan voldoen. Dit jaar antwoordde 72 procent daar bevestigend op. Dat is een lager percentage dan een jaar eerder, toen 80 procent aangaf geheel rookvrij te zijn.
Rookplek buiten
Mogelijk had het aantal respondenten nog enige invloed op de uitkomst: dit jaar deden 96 instellingen mee aan de peiling, een jaar eerder waren het er 91. Dat is hoe dan ook de grote meerderheid van de achterban. De NVZ telt 103 leden. Dat zijn vooral ziekenhuizen, maar dus ook revalidatiecentra en specialistische centra voor bijvoorbeeld oncologie en de behandeling van epilepsie.
"Met name instellingen waar patiënten langdurig verblijven, hebben moeite 100 procent rookvrij te worden", legt de NVZ uit. "Ook kiezen enkele ziekenhuizen ervoor om buiten toch een rookplek in te richten, om overlast voor de omgeving tegen te gaan." Zo willen bestuurders voorkomen dat omwonenden meer overlast krijgen van rook en sigarettenpeuken.
Preventieakkoord
"Geen verslaving is zo dodelijk als roken. Zorg en roken gaan dan ook niet samen", zo staat in het preventieakkoord van eind 2018. De NVZ zegt nog altijd te streven naar volledig rookvrije terreinen in 2025, maar de organisatie heeft ook "begrip voor de afwegingen die zorginstellingen hierin moeten maken".
De stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij vindt het jammer dat er nog zorginstellingen zijn die rookplekken inrichten. "De overgrote meerderheid van instellingen is wel al geheel rookvrij. Zij laten zien dat het kan." Desondanks blijft de stichting erop vertrouwen "dat het met hulp van de NVZ moet lukken om de ambitie voor 2025 waar te maken".
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
5 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
6 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden