Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder zangers op Middelburg VÓLkoren

Minder zangers op Middelburg VÓLkoren

MIDDELBURG – Op zaterdag 1 juni begint de 21e editie van Middelburg VÓLkoren. In het Hemelvaartsweekeinde is er weer gezang te horen in de straten van Middelburg. Wel zijn er door Hemelvaart minder gezelschappen in de gelegenheid om te komen, vertelt de nieuwe festivalvoorzitter Wim Bos.

Er zijn dit jaar geen buitenlandse koren aanwezig op het festival. Toch komen er nog zo'n 165 groepen naar Middelburg, verspreid over 27 locaties. Een andere datum is volgens Bos geen optie, omdat het festival traditiegetrouw plaatsvindt in het eerste weekeinde van juni.

Tienduizend

Hoeveel bezoekers er komen is volgens Bos lastig in te schatten. "Er zijn ongeveer zesduizend koorleden. Als zij allemaal één of twee bezoekers meenemen, dan zitten we al op tienduizend", berekent de voorzitter. "Dan moeten we nog de toeristen en de bezoekers uit de omgeving meerekenen, dus ik verwacht rond de vijftienduizend bezoekers."

Nieuw

De werkgroep van het festival, die alles coördineert en organiseert, bestaat uit acht vrijwilligers. Wim Bos is dit jaar voor het eerst voorzitter. "Dat vind ik wel spannend, maar ik heb veel vertrouwen in de groep waarmee ik samenwerk. Mijn vrouw is ook voorzitter geweest, ik kende deze club dus al. Vijf à zes jaar geleden reed ik al met mijn auto met muziekstandaards rond. Dit jaar ben ik gevraagd als voorzitter."

Groeien

Het festival heeft een flinke groei doorgemaakt sinds het begin in 1999. Volgens Bos werken veel koren naar het festival toe. "VÓLkoren zoekt al langere tijd naar extra locaties, zodat het festival kan blijven groeien. Maar we zien ook dat het aantal koren en bezoekers zich begint te stabiliseren. We merken dat we nu op ons max zitten."

Sfeer

"Het is gezellig en ontspannen in de stad tijdens het festival en we krijgen veel positieve reacties van bezoekers en koorleden", verklaart Bos de reden van het succes van VÓLkoren. Over de toekomst is hij positief. "Ik verwacht dat we nog wel een aantal jaar door kunnen. En volgend jaar valt het festival weer op een gunstigere datum, waardoor er naar verwachting meer bezoekers komen." Alleen het weer kan het festival nog in de weg zitten. "Als het te warm is, liggen de mensen op het strand en als het regent, komen ze ook minder snel. Dat wordt nog even spannend."

Meer informatie

Het programma van het festival is te vinden op www.middelburgvolkoren.nl.

BIJDRAGE CÉDRIC BROODMAN

Meer uit Middelburg

Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

21 uur geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

2 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

3 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

3 dagen geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

3 dagen geleden
Westkapelle 800 jaar presenteert een uniek fotoboek van de optocht in 2023

WESTKAPELLE - Op 13 mei 2023 was heel Westkapelle op de been voor de optocht van 800 jaar stadsrechten Westkapelle. Een prachtige dag, waarop het feestjaar op mooie wijze werd geopend. 

4 dagen geleden
Wethouder Tuk wordt kernwethouder Meliskerke

DOMBURG - Wethouder Tuk gaat kernwethouder worden van Meliskerke. Hiermee neemt wethouder Tuk het kernwethouderschap voor Meliskerke over van wethouder De Jonge.

4 dagen geleden