Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder WW-uitkeringen in Zeeland in juni; krapte in techniek neemt toe

Minder WW-uitkeringen in Zeeland in juni; krapte in techniek neemt toe

Het aantal WW-uitkeringen is momenteel op het laagste niveau sinds begin 2020, de steunmaatregelen van de overheid spelen hier een belangrijke rol in. Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland nam in juni 2021 met 7% af ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis was de afname 21% (juni 2020-juni 2021). Ook het aantal WW-uitkeringen in de techniek daalde sinds maart 2021 fors, met de sterkste daling in mei 2021 (-10%). UWV verwacht dat de komende tijd de krapte in de techniek verder toeneemt.

Krapte in de techniek neemt toe
In Zeeland nam de vraag naar nieuwe werkkrachten in de techniek het afgelopen jaar toe. In het eerste kwartaal van 2021 ontstonden er 2.350 nieuwe vacatures in de techniek in Zeeland, terwijl dat een jaar eerder nog 1.850 was. Dit is een toename van 27%. In het eerste kwartaal van 2021 nam het aantal ontstane vacatures voor alle beroepen af met -1% (t.ov. het eerste kwartaal van 2020) in Zeeland.

10 tot 15 vacatures per werkzoekende voor veel technische beroepen
In 2019 was de arbeidsmarkt voor technische beroepen in Zeeland zeer krap te noemen. In 2020 daalde de arbeidsmarktspanning voor technische beroepen, als gevolg van de coronacrisis, maar bleef de spanning krap. In het eerste kwartaal van 2021 nam de spanning weer wat toe. Gemiddeld genomen is de krapte voor technische beroepen nog niet op hetzelfde niveau als in 2019, maar blijft er sprake van algehele krapte. Kijkend op beroepsniveau kan de krapte enorm zijn, zo was de arbeidsmarkt voor bijvoorbeeld elektriciens en elektronicamonteurs gedurende heel 2020 zeer krap. In Zeeland zijn er dan ook veel technische beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, waarbij er voor sommige beroepen per direct inzetbare werkzoekende 10 tot 15 vacatures openstaan. Zeer krappe beroepen zijn onder andere: elektrotechnisch ingenieurs, bouwarbeiders afbouw en machinemonteurs. Voor werkgevers is het voor deze beroepen dus erg lastig om geschikt personeel te werven. UWV verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2021 verder toeneemt.

Toekomstige ontwikkelingen verhogen vraag naar vakmensen in techniek
Er zijn een aantal ontwikkelingen die bijdragen aan een veranderende vraag naar technisch personeel. De energietransitie kan de komende jaren tienduizenden banen opleveren. Er is nu al een tekort aan vakmensen waardoor de uitdaging om geschikte kandidaten te vinden alleen maar groter zal worden. Ook door ontwikkelingen rondom automatisering en Artificial Intelligence zal er een verschuiving op de arbeidsmarkt te zien zijn. Bestaande functies zullen soms verdwijnen of veranderen en er zullen nieuwe functies ontstaan. Technologische veranderingen vragen om nieuwe vaardigheden. Vaktechnische kennis blijft belangrijk, maar ook vaardigheden rondom het gebruik van ICT tools, kennis van elektro, data lezen en samenwerken worden steeds belangrijker.

Ook werkgevers geven aan dat een tekort aan personeel een groot knelpunt vormt. Uit de recente prognoses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt tot 2026 blijkt dat dit voor een groot aantal technische beroepen zo blijft. Goede vakmensen zijn en blijven moeilijk te vinden. Een kwart van de bedrijven waar sinds het begin van de coronacrisis moeilijk vervulbare vacatures zijn ontstaan, gaf aan dat zij moeite hadden met het invullen van hun vacatures voor technische- en productieberoepen. De landelijke lijst van kansrijke beroepen van UWV laat ook een groot aantal technische beroepen zien.

Zeeuwse initiatieven om de krapte tegen te gaan
In Zeeland lopen diverse initiatieven om de mismatch tussen vraag en aanbod te verkleinen. Dit is broodnodig, omdat werkgevers in de techniek staan te springen om medewerkers, maar ook om de producten die zij maken én leveren. Zonder personeel immers geen product. De branche is altijd op zoek naar nieuw talent: van installatiemonteur tot projectleider en van klantenservicemedewerker tot praktijkbegeleider. Het WerkgeversServicepunt Zeeland werkt nauw samen met technische werkgevers, opleidingsinstellingen en brancheorganisaties om de mismatch tussen vraag en aanbod te verkleinen.

Meer uit Beveland

Bedrijventerrein Eindewege krijgt glasvezel

EINDEWEGE - Begin volgend jaar start de aanleg van glasvezel bij bedrijventerrein Eindewege.

3 uur geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

HEINKENSZAND - Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente één. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

4 uur geleden
Kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Voor de elfde keer organiseren de gezamenlijke kerken van Heinkenszand hun jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand. Een initiatief dat 12 jaar geleden is geboren, elk jaar is georganiseerd en slechts werd onderbroken door de coronabeperkingen. 

19 uur geleden
Kom Us Kieke in Goes vernieuwt tot duurzame en aantrekkelijke dagbesteding en leerwerklocatie

GOES - Voor Stadsboerderij Kom Us Kieke in Goes, een dagbestedingslocatie van zorgorganisatie Gors, begint volgend jaar de bouw van een nieuw pand aan de Watervlietweg.

1 dag geleden
Subsidie voor versnellen Zeeuws Deltaplan Zoet Water

WISSENKERKE - De provincie Zeeland verleent subsidie voor twee projecten die de beschikbaarheid voor zoet water in Zeeland stimuleren. Er gaat 134.851 euro naar een praktijkproef met zogeheten kreekruginfiltratie op Noordgouwe en 27.000 euro naar landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland.

1 dag geleden
Voorgedragen burgemeester Cees van den Bos: 'Goes is een kans die ik niet kan laten lopen'

GOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan", vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen", zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.

1 dag geleden
Treinenclub houdt vrijdagavond lezing in Goes

GOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.

1 dag geleden