
Minder tomaten en komkommers geteeld door dure energie
DEN HAAG (ANP) - De hoeveelheid in kassen geteelde gewassen is afgelopen jaar afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral tomaten en komkommers waren er minder. Van die gewassen werd minder geteeld door de hoge energieprijzen. Die maakte de teelt te duur waardoor een deel van de kassentelers besloot minder te verbouwen.
Niet alleen de totale bruto-opbrengsten daalden, maar ook de opbrengsten per hectare gingen voor vrijwel alle gewassen omlaag, becijferde het statistiekbureau. Alleen van aubergines werden er per hectare meer geoogst.
De totale bruto-opbrengst aan tomaten kwam vorig jaar uit op 770 miljoen kilo, 110 miljoen kilo minder dan in 2021. Van komkommers werden er 400 miljoen kilo geoogst, 40 miljoen kilo minder dan een jaar eerder. Bedrijven besloten later te starten met de teelt van tomaten en komkommers en eerder in het jaar weer te stoppen. Zo kon in de koudere maanden energie worden bespaard, maar was er wel minder oogst.
Energiezuinige manier
Voor paprika's en aubergines waren de gevolgen minder groot. Deze groenten zijn eenvoudiger in de winter te telen op een energiezuinige manier.
De hoeveelheid ruimte in kassen die werd gebruikt voor groente was vorig jaar ongeveer even groot als in 2021. Ten opzichte van 2012 kwam er wel ruim 2 procent aan ruimte, het zogeheten areaal, bij. Vorig jaar was ruim een derde van dat areaal in gebruik voor de teelt van tomaten. Paprika's waren goed voor net geen derde van de ruimte.
Tomatentelers
Het aantal glasgroentebedrijven daalde in tien jaar met ruim een kwart tot 1160. Vooral bedrijven die zich bezighouden met de teelt van tomaten zijn er minder. Toch is nog altijd zo'n een op de vijf glastuinbouwbedrijven een tomatenteler, net iets meer dan dat er paprikatelers zijn.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in juni gemiddeld 3,1 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. De inflatie was daarmee lager dan de 3,3 procent in mei.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal passagiers dat met een budgetvliegtuigmaatschappij zoals Ryanair en easyJet vliegt, is in twintig jaar verdrievoudigd. In 2024 reisden 27,8 miljoen passagiers van of naar een Nederlandse luchthaven met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als de 9,3 miljoen passagiers in 2004.
39 minuten geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak gingen maandag over tot winstnemingen na de stevige koerswinsten van afgelopen vrijdag. Nieuwe recordstanden op Wall Street boden geen soelaas; de koersen in Amsterdam gingen over een breed front omlaag.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiƫn, VVD) neemt langer de tijd om te beslissen over de toekomst van TenneT Duitsland. Hij wilde oorspronkelijk rond deze tijd de keuze maken tussen een beursgang en een onderhandse verkoop, maar dat wordt september. Aan mogelijke kopers is geen gebrek, verzekert hij in een Kamerbrief. "Veel investeerders" hebben interesse getoond.
13 uur geleden