Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minder omzet en personeel deurwaarderskantoren door coronacrisis

Minder omzet en personeel deurwaarderskantoren door coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Door de coronacrisis is het aantal deurwaarders vorig jaar flink teruggelopen. Ook de omzet van hun kantoren viel lager uit. Dat meldt beroepsvereniging van deurwaarders KBvG in het jaarverslag over 2020. Niet alleen waren rechtbanken een tijd dicht, ook gaven burgers minder uit waardoor ze minder in de schulden kwamen.

Het aantal incasso-opdrachten was vorig jaar met 2,1 miljoen iets minder dan de 2,2 miljoen uit 2019. Minder opdrachten betekent ook minder omzet. Die daalde vorig jaar flink. In 2020 kwam er 282 miljoen euro binnen, 11 procent minder dan de 318 miljoen van het jaar ervoor.

De coronacrisis heeft ook gevolgen gehad voor het aantal deurwaarderskantoren en het personeel. Op 1 januari 2021 waren er 5 procent minder deurwaarders actief dan op dezelfde datum een jaar eerder. Het aantal niet-ambtelijke functies op de kantoren daalde in het coronajaar met 10 procent.

Minder inkomsten

Volgens de KBvG dalen de cijfers al een aantal jaar op rij. Zo nam het aantal ontruimingen in vijf jaar tijd af met 37,5 procent en werd er bijna 40 procent minder inkomsten in beslag genomen. Dat komt onder meer door een in 2018 opgesteld actieplan van het kabinet om schulden tegen te gaan.

Op lange termijn verwacht de vereniging dat het werk van deurwaarders zal veranderen naar "een meer oplossende, bredere taak". "Zo helpen gerechtsdeurwaarders bijvoorbeeld steeds vaker beslag en ontruiming te voorkomen, terwijl de afbetaling van schulden wel geregeld wordt", zegt verenigingspenningmeester Arjan Boiten. Voor dat soort werkzaamheden wil de vereniging wel tarieven.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

2 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

4 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

4 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

15 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

19 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

20 uur geleden