Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoenentekorten voor Middelburg: 'Een dramatisch beeld'

Miljoenentekorten voor Middelburg: 'Een dramatisch beeld'

MIDDELBURG  - De gemeenteraad van Middelburg moet de komende maanden bepalen hoe ze de enorme gaten in de begroting wil dichten. 

De tekorten schommelen tot en met 2022 tussen de 4,4 en 6,2 miljoen euro. Volgend jaar stevent de gemeente af op een min van 5,5 miljoen euro, zo is te zien in de perspectiefbrief. “Het is een dramatisch financieel beeld”, zegt wethouder Johan Aalberts. 

Sociaal domein

Wat hem niet vrolijker maakt, is dat er in de tekorten al een bezuiniging van ruim 6,2 miljoen euro op het sociaal domein is verwerkt. Het is nog maar de vraag of de gemeente dit voor elkaar krijgt. 

Corona

Bovendien is de coronacrisis niet meegerekend in deze cijfers. “Maar ik verwacht dat we daar minder last van zullen hebben dan van het sociaal domein. De extra kosten die we hebben gemaakt vallen mee en ik reken erop dat de uitgestelde belastingen nog worden betaald.” 

Kaasschaaf

Veel smaken om te bezuinigen heeft de gemeente niet meer. De afgelopen jaren is ‘alle ruimte uit de budgetten gehaald en meermalen de kaasschaafmethode toegepast’. 

Bovendien heeft de gemeente veel minder personeel dan ze had. Volgens Aalberts is er nog een aantal mogelijkheden: het bevriezen van subsidies en het verhogen van de belastingen. Ook laat Middelburg een onderzoek doen naar de uitgaven. “Geven wij veel meer geld uit aan bepaalde zaken dan andere gemeenten? Dat moet dat onderzoek duidelijk maken. Daaruit kunnen we dan weer conclusies trekken.” 

Langdurig

Voor een Artikel 12-status, zoals buurman Vlissingen, komt Middelburg nog niet in aanmerking. Aalberts zegt dat je voor een aanvraag langdurig in het rood moet staan, wat in Middelburg het geval is, en je de belastingen al flink moet hebben verhoogd. “Daar zit bij ons nog genoeg ruimte.” 

Het college van burgemeester en wethouders legt de bal nu bij de gemeenteraad. De partijen moeten samen bepalen hoe ze miljoenen willen besparen. Dat moet duidelijk zijn bij de behandeling van de begroting in het najaar. 

Meer uit Middelburg

Week van de Klasseboer brengt voedsel tot leven (5 - 9 juni)

BIGGEKERKE - Veel scholieren weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Het antwoord daarop is het vertrekpunt voor deze jaargang van de Week van de Klasseboer. Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni 2023 zetten Klasseboeren hun deuren open voor scholen om belevend te leren over de herkomst van voedsel.  Steeds meer basis- en middelbare scholen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere scholier een boerderijles te geven. Daarbij mikken de Klasseboeren speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles hebben geboekt. Die krijgen een les gratis.

33 minuten geleden
Geef de Zeeuwse Concertzaal vleugels!

MIDDELBURG - De akoestische kwaliteit van de concertzaal maakt het gebouw uniek, een nieuwe vleugel maakt dit compleet. De huidige vleugel voldoet niet meer aan die kwaliteiten en heeft mankementen, waardoor het spel van de top-musici die erop spelen niet meer tot zijn recht komt en ze eigenlijk niet meer op de vleugel kunnen spelen. De akoestiek van de zaal is al fenomenaal en het gebouw, foyer en zaal zijn voortreffelijk: nu nog een nieuwe vleugel die deze kwaliteit waarborgt! Zo doet de Zeeuwse Concertzaal niet onder voor het Concertgebouw, kunnen toppianisten de unieke akoestiek in de zaal tot leven brengen en krijgen Zeeuwen de kwaliteit die ze verdienen. Tijdens eerdere acties, waaronder de veiling is er al een groot bedrag bij elkaar gefinancierd, maar om de laatste €15.000 op te halen is de Zeeuwse Concertzaal een crowdfundingcampagne gestart.

54 minuten geleden
Project Oranjezon 2023 moet overlast in de duinen van Oranjezon een halt toe roepen

VROUWENPOLDER De afgelopen jaren stapelde de klachten over recreanten die de duinen van Oranjezon gebruikten als ontmoetingsplek voor seksuele handelingen zich op. Inmiddels heeft Gemeente Veere acht borden geplaatst ter verduidelijking van het gewenste gedrag.

1 uur geleden
Westkapelle lanceert jubileumbier Dobbel en Dwas

WESTKAPELLE - Een dorp getekend door een levenslange verbinding met de zee en zijn achterland, dat door de eeuwen heen een prominente rol heeft opgeëist door de scheepvaart, handel en visserij. Om die reden kreeg Westkapelle 800 jaar geleden – op 13 mei 1223 - stadsrechten. Dit karakter werd nog eens versterkt door een rijke geschiedenis van dijkwerkers, boeren en ambachtslieden. Een eigenzinnig, betrouwbaar, saamhorig en ondernemend volkje. 

2 uur geleden
Stadcamping Zeeland te Middelburg wint prijs 'beste camperplaats Nederland'

MIDDELBURG - Uit 1400 camperplaatsen won Stadscamping Zeeland de ACSI Award in de categorie ‘Best motorhome pitches Netherlands’. Ook deze tweede editie van de ACSI Awards was een succes. Kampeerders in Europa hebben opnieuw massaal gestemd op hun favoriete campings.

2 uur geleden
Danischa Bah is Nationaal Voorleeskampioen

MIDDELBURG – Voor het tweede jaar op rij wint een Zeeuwse basisschoolleerling de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze kan het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar. Danischa Bah (12) wist haar zenuwen te bedwingen en de jury te overtuigen. Als Nationaal Voorleeskampioen is zij een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

4 uur geleden
Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

2 dagen geleden