Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Miljoenenstad naast Beijing deels op slot in aanloop naar Spelen

Miljoenenstad naast Beijing deels op slot in aanloop naar Spelen

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Chinese miljoenenstad Tianjin hebben in aanloop naar de Olympische Spelen de reisregels aangescherpt. Zo moet verdere verspreiding worden tegengegaan van de omikronvariant van het coronavirus. Inwoners hebben toestemming nodig van hun werkgever of de overheid voordat ze mogen vertrekken uit de metropool, die naast hoofdstad Beijing ligt.

Tianjin kondigde afgelopen weekend aan alle circa 15 miljoen inwoners te testen vanwege twee besmettingen met omikron. Dat gebeurde minder dan een maand voor het begin van de Spelen in het nabijgelegen Beijing. Het aantal besmettingen loopt ondertussen op. De autoriteiten in Tianjin maakten maandag melding van nog eens 21 coronagevallen, al is het niet duidelijk of het gaat om omikron.

Mensen krijgen het verzoek de stad alleen te verlaten als dat echt noodzakelijk is. Ze hebben dan naast officiële toestemming ook een negatieve coronatest nodig. Die mag niet meer dan 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Daarnaast worden scholen gesloten en is het treinverkeer van de kuststad naar Beijing stilgelegd.

De Chinese krant Global Times omschrijft Tianjin als de plek waar China voor het eerst serieus de strijd aangaat met omikron. Op de Chinese televisie is te zien hoe mensen met mondkapjes zondag in de rij stonden voor hun coronatesten. Die worden afgenomen door medisch personeel in beschermende pakken.

Verspreiding van de zeer besmettelijke omikronvariant zou de Chinese aanpak van de coronapandemie kunnen compliceren. China probeert verspreiding van het virus nog tot nul terug te brengen, iets wat veel andere landen al hebben opgegeven. De Chinese autoriteiten reageren op uitbraken door lokaal strenge lockdowns in te voeren en op grote schaal inwoners te testen.

Meer uit Buitenland

Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Er werden geen details gegeven over de operatie en de beoogde doelen, maar volgens Palestijnse media zouden veiligheidsposten zijn geraakt.

1 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

1 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

2 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

4 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

4 uur geleden
Tientallen aanhoudingen bij Italiaanse actie tegen 'Ndrangheta

ROME (ANP) - In Italië zijn 52 mensen aangehouden bij een landelijke politie-actie tegen de misdaadorganisatie 'Ndrangheta. Ze worden volgens het Italiaanse persbureau ANSA beschuldigd van het vormen van een gewelddadige criminele organisatie die gericht is op drugshandel.

5 uur geleden
Oud-president CAR Bozizé bij verstek veroordeeld tot levenslang

BANGUI (ANP/AFP) - De voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek François Bozizé is bij verstek veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Hij is schuldig bevonden aan samenspanning en rebellie. Zijn twee zoons en twintig medeverdachten kregen dezelfde straf. Ook zij waren daarvoor niet in de rechtbank aanwezig.

5 uur geleden