
Miljoenenclaims tegen ABN om daling beurskoers door witwaskwestie
AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft voor zo'n 400 miljoen euro aan schadeclaims ontvangen van twee groepen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Volgens een verklaring in het kwartaalrapport van de bank willen ze een vergoeding omdat ABN AMRO jarenlang onduidelijk zou zijn geweest over tekortkomingen in het tegengaan van witwassen, waarna de beurskoers van het financiële concern omlaag ging.
De betrokken beleggers zeggen dat ze te maken kregen met verliezen als gevolg van een daling in ABN AMRO's aandelenkoers na het naar buiten komen van de ontwikkelingen in het witwasdossier in de periode van 2015 tot 2022. De bank schikte dat dossier in 2021 al met het Openbaar Ministerie voor 480 miljoen euro. De beleggersgroepen richten hun claims niet alleen aan ABN AMRO, maar ze stellen ook dat sommige bestuurders en commissarissen aansprakelijk zijn voor hun schade.
Over de claims kwam eerder al eens nieuws naar buiten. Zo onthulde Follow The Money vorig jaar dat een Britse claimclub namens een groep institutionele beleggers bijna 200 miljoen euro eiste van de bank. Later heeft zich nog een andere claimclub bij de bank gemeld. ABN AMRO betwist de beschuldigingen en heeft nog geen geld apart gezet voor de kwestie. Volgens de bank hebben de beleggersgroepen weliswaar claims ingediend, maar zijn er nog geen inhoudelijke procedures gestart. Een van de beleggersgroepen heeft wel een verzoek ingediend voor de openbaarmaking van bepaalde documenten en voorlopige getuigenverhoren.
De bank meldt in zijn kwartaalrapport nog een kwestie. Er vinden momenteel gesprekken plaats met de autoriteiten over vermeende overtredingen van bepaalde beloningsbeperkingen voor een aantal medewerkers. Dat zou nog een boete kunnen opleveren voor de bank, maar over de mogelijke hoogte daarvan durft ABN AMRO vooralsnog geen inschatting te maken. ABN AMRO heeft zijn eigen versie van het verhaal aan toezichthouders overgebracht en wacht nog op een besluit over eventuele maatregelen.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
28 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
29 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
32 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
39 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden