Miljoenenboete voor tabaksfabrikanten voor gesjoemel met prijzen
DEN HAAG (ANP) - Vier sigarettenfabrikanten krijgen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een boete van meer dan 82 miljoen euro. Ze hebben de concurrentie vervalst door informatie over toekomstige prijzen van pakjes sigaretten uit te wisselen. Dat gebeurde onder andere via groothandels en is verboden, aldus de toezichthouder.
De vier bedrijven maken veel verschillende merken sigaretten, zoals Marlboro, Lucky Strike, Gauloises en Camel. British American Tobacco (BAT) krijgt de hoogste boete, van ruim 31 miljoen euro. Philip Morris Nederland volgt met meer dan 27,5 miljoen euro. Ook JT International Company Netherlands en Van Nelle Tabak Nederland krijgen een boete, van respectievelijk ruim 13 miljoen euro en meer dan 10 miljoen euro.
De concurrentievervalsing vond plaats tussen juli 2008 en juli 2011. "Het was vaste praktijk dat sigarettenfabrikanten informatie van groothandels ontvingen over de consumentenprijzen van pakjes sigaretten van concurrenten vóórdat die prijzen van kracht werden. Daarmee konden die fabrikanten hun eigen prijzen van tevoren afstemmen op die van concurrenten", aldus bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM. "De fabrikanten wisten dat de uitwisseling van dit soort informatie op gespannen voet staat met de mededingingsregels", zo voegt hij toe.
Alle vier de sigarettenfabrikanten hebben bezwaar ingesteld tegen het besluit, laat de waakhond weten. Ook hebben drie fabrikanten zich verzet tegen publicatie van het boetebesluit zelf, maar dit heeft de voorzieningsrechter in Rotterdam afgewezen.
Samenspannen
Het boetebesluit van de ACM laat zien hoe de sigarettenfabrikanten onderling samenspanden. Partijen kregen inzicht in elkaars prijsgedrag via hun afnemers, vooral groothandels en detailhandelsketens. Wat de zaak ook bijzonder maakt, is de uitzonderlijke positie van sigarettenfabrikanten in het bepalen van de prijzen. Elke sigarettenfabrikant bepaalt namelijk zelf de prijs van een pakje en vermeld deze op het pakje. Dat is anders dan bij vrijwel alle andere consumentenproducten, waarbij de winkelier de prijs bepaalt.
Bij sigaretten sturen alle fabrikanten enkele weken voordat de prijzen in de winkel worden aangepast, hun nieuwe prijslijst aan groothandels en andere afnemers. Die kunnen daarmee hun verkoopsystemen alvast aanpassen. Maar sommige afnemers stuurden die prijslijsten ook direct door aan concurrerende fabrikanten vóórdat de nieuwe consumentenprijzen van kracht werden. De ACM kreeg inzicht in e-mails tussen medewerkers van groothandels en tabaksproducenten.
Ook werd er gewerkt met bepaalde strategieën. Zo werden er proefballonnen met informatie naar de groothandels gestuurd om te kijken wat de reactie van concurrenten zou zijn. "Fabrikanten wisten namelijk dat hun eigen prijsinformatie door groothandels zou worden doorgespeeld aan concurrenten", aldus de ACM. Het resultaat was dat sigarettenfabrikanten regelmatig hun prijzen aanpasten op basis van informatie over toekomstige prijzen van concurrerende sigarettenmerken die zij via groothandels ontvingen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gingen de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML donderdag flink omhoog. Beleggers reageerden op de resultaten van de grote Taiwanese chipfabrikant TSMC. De belangrijke afnemer van machines van ASML boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Eerder maakte TSMC, dat onder meer chips maakt voor Apple en Nvidia, al sterke verkoopcijfers bekend dankzij de aanhoudende grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ook gaf TSMC een sterke verwachting af voor het huidige kwartaal. Besi, ASMI en ASML stegen tot 5 procent.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De uitbater van laadstations voor elektrische auto's Fastned is minder optimistisch geworden over de groei dit jaar. Het aantal elektrische auto's op de weg neemt minder snel toe dan eerder verwacht. Ook kost het meer tijd om nieuwe laadstations te openen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. De grote Taiwanese chipfabrikant TSMC, een belangrijke klant van de machines van ASML, boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. TSMC, dat onder meer chips maakt voor Apple en Nvidia, maakte eerder al sterke verkoopcijfers over de afgelopen drie maanden bekend dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ook gaf TSMC een sterke verwachting af voor het huidige kwartaal.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Huishoudens die voor lage internetsnelheden betalen, zijn gemiddeld duurder uit dan huishoudens met sneller internet. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die daarom extra onderzoek doet naar de marktwerking en de prijzen bij internetabonnementen met lage snelheden.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Huurders konden afgelopen kwartaal opnieuw uit minder huurwoningen kiezen dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen 12.274 huizen in de vrije sector vrij voor een nieuwe huurder, ruim 40 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023, meldt Pararius. Daarmee is het aanbod op de huurmarkt volgens het woningplatform nog krapper geworden. Ook zijn de huurprijzen verder gestegen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in december onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in de voorgaande vier maanden. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand wel af. Dat kwam vooral door minder uitkeringen in de bouw en bij uitzendbedrijven.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering onderzoekt hoe TikTok beschikbaar kan blijven in de Verenigde Staten, ook als zondag een verbod op de video-app van kracht wordt. Dat meldt NBC op basis van een ingewijde. De regering "verkent mogelijkheden" om TikTok in de lucht te houden, zegt de bron tegen de zender.
4 uur geleden