
Miljoenen voor opschalen van kweekvleesproductie en fermentatie
DELFT (ANP) - In Nederland zijn twee nieuwe locaties geopend voor het opschalen van de productie van kweekvlees en andere innovatieve voedseltechnieken. De faciliteiten moeten de stap van het lab naar grootschalige productie in een fabriek vergemakkelijken voor start-ups. Het Nationaal Groeifonds investeert miljoenen in de opschaling van de productieprocessen.
Naast een faciliteit in Maastricht voor onder meer kweekvlees en -vis komt er ook een in Ede om de productie van zogenoemde precisiefermentatie op te schalen. Dat is een proces waarbij micro-organismen een voedingsbestanddeel maken. Met dat laatste kunnen bijvoorbeeld melk en kaas worden gemaakt die dezelfde kenmerken hebben als de dierlijke variant.
Vanuit het Nationaal Groeifonds, een overheidsfonds om innovaties op gang te helpen, gaat 25 miljoen euro naar de twee faciliteiten. Dat geld is onderdeel van een breder achtjarig plan voor opschaling, onderwijs en onderzoek van cellulaire agricultuur, waar het Nationaal Groeifonds in totaal 60 miljoen euro in investeert.
Precisiefermentatie
Dankzij de nieuwe faciliteiten kunnen bedrijven die werken met het kweken van cellen en met precisiefermentatie hun productieprocessen opschalen zonder zelf te moeten investeren in dure infrastructuur.
De stap van een lab naar een fabriek die kan leveren aan een supermarkt is namelijk groot, stelt bestuurslid Ira van Eelen van Cellulaire Agricultuur Nederland (CAN). Cellulaire agricultuur is een verzamelnaam voor alle traditioneel dierlijke producten die met cellen en micro-organismen ontwikkeld kunnen worden zonder dat daar complete dieren voor nodig zijn.
Grote stap vooruit
Volgens Van Eelen kan iedereen gebruikmaken van de faciliteiten. "Start-ups hoeven zo niet hun kostbare mensen en tijd in te zetten om overal geld op te halen en los van elkaar het wiel uit te vinden."
De nieuwe locaties behoren tot de weinige in de wereld voor het opschalen van deze voedseltechnieken, zegt Van Eelen. Wereldwijd zijn ongeveer 450 start-ups bezig met kweekvlees en precisiefermentatie en ze verwacht dat door de nieuwe faciliteiten buitenlandse start-ups naar Nederland worden getrokken.
Door vlees, zuivel en andere dierlijke producten direct uit cellen en micro-organismen te produceren, kunnen de milieueffecten van de geïndustrialiseerde voedselproductie verminderd worden, licht CAN toe. Volgens CAN zijn de twee faciliteiten een grote stap vooruit in de ontwikkeling van deze technieken. "Dit zal innovatie stimuleren en de commercialisering van producten uit cellulaire agricultuur versnellen."
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
9 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
18 minuten geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
1 uur geledenZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea gaat zijn pensioenuitvoeringsdiensten afbouwen, nadat zijn pensioenfondsklanten zijn overgegaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Daardoor verdwijnen straks zo'n 250 banen. Dit wordt waarschijnlijk grotendeels via natuurlijk verloop opgevangen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
1 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China waarschuwt de Amerikaanse regering om de handelsspanningen tussen de twee landen niet opnieuw aan te wakkeren door volgende maand de tarieven op Chinese goederen te herstellen. Ook dreigt Beijing met vergeldingsmaatregelen tegen landen die handelsovereenkomsten met de Verenigde Staten sluiten die China schaden.
2 uur geleden