
Miljoenen voor opschalen van kweekvleesproductie en fermentatie
DELFT (ANP) - In Nederland zijn twee nieuwe locaties geopend voor het opschalen van de productie van kweekvlees en andere innovatieve voedseltechnieken. De faciliteiten moeten de stap van het lab naar grootschalige productie in een fabriek vergemakkelijken voor start-ups. Het Nationaal Groeifonds investeert miljoenen in de opschaling van de productieprocessen.
Naast een faciliteit in Maastricht voor onder meer kweekvlees en -vis komt er ook een in Ede om de productie van zogenoemde precisiefermentatie op te schalen. Dat is een proces waarbij micro-organismen een voedingsbestanddeel maken. Met dat laatste kunnen bijvoorbeeld melk en kaas worden gemaakt die dezelfde kenmerken hebben als de dierlijke variant.
Vanuit het Nationaal Groeifonds, een overheidsfonds om innovaties op gang te helpen, gaat 25 miljoen euro naar de twee faciliteiten. Dat geld is onderdeel van een breder achtjarig plan voor opschaling, onderwijs en onderzoek van cellulaire agricultuur, waar het Nationaal Groeifonds in totaal 60 miljoen euro in investeert.
Precisiefermentatie
Dankzij de nieuwe faciliteiten kunnen bedrijven die werken met het kweken van cellen en met precisiefermentatie hun productieprocessen opschalen zonder zelf te moeten investeren in dure infrastructuur.
De stap van een lab naar een fabriek die kan leveren aan een supermarkt is namelijk groot, stelt bestuurslid Ira van Eelen van Cellulaire Agricultuur Nederland (CAN). Cellulaire agricultuur is een verzamelnaam voor alle traditioneel dierlijke producten die met cellen en micro-organismen ontwikkeld kunnen worden zonder dat daar complete dieren voor nodig zijn.
Grote stap vooruit
Volgens Van Eelen kan iedereen gebruikmaken van de faciliteiten. "Start-ups hoeven zo niet hun kostbare mensen en tijd in te zetten om overal geld op te halen en los van elkaar het wiel uit te vinden."
De nieuwe locaties behoren tot de weinige in de wereld voor het opschalen van deze voedseltechnieken, zegt Van Eelen. Wereldwijd zijn ongeveer 450 start-ups bezig met kweekvlees en precisiefermentatie en ze verwacht dat door de nieuwe faciliteiten buitenlandse start-ups naar Nederland worden getrokken.
Door vlees, zuivel en andere dierlijke producten direct uit cellen en micro-organismen te produceren, kunnen de milieueffecten van de geïndustrialiseerde voedselproductie verminderd worden, licht CAN toe. Volgens CAN zijn de twee faciliteiten een grote stap vooruit in de ontwikkeling van deze technieken. "Dit zal innovatie stimuleren en de commercialisering van producten uit cellulaire agricultuur versnellen."
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Moody's heeft vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1. De kredietbeoordelaar verwijst hiervoor naar de stijgende schuld en rente "die aanzienlijk hoger zijn dan die van landen met een vergelijkbare rating".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Grote werkgevers met kantoren in Den Haag raden hun personeel aan om tijdens de NAVO-top in juni zoveel mogelijk thuis te werken, in lijn met het advies van de overheid. Bedrijven in de logistieke sector verwachten verkeershinder door afgesloten wegen, maar weten nog niet precies wat de gevolgen daarvan zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende bedrijven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
16 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
17 uur geleden