Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Militair blijft vast om cokesmokkel Curaçao

Militair blijft vast om cokesmokkel Curaçao

ARNHEM (ANP) - Een 33-jarige militair uit het Limburgse Helden die wordt verdacht van een poging tot invoer van 70 kilo cocaïne vanaf een marinebasis in Curaçao, blijft vastzitten. Dat heeft de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. De ontkennende verdachte Ruben V. huilde tijdens de inleidende zitting; hij wilde graag Kerstmis vieren met zijn dochtertje.

De drugs werden eind juni onderschept in containers met plunjebalen op marinebasis Parera in Curaçao, tussen de persoonlijke spullen van de militair. Een dag later werd de Limburger in Nederland aangehouden. Zijn DNA werd gevonden in een plastic tas waar de cocaïne in zat.

Ook heeft de marechaussee toen de man op Curaçao in de gaten werd gehouden, een PGP-telefoon voor versleuteld telefoonverkeer in zijn persoonlijke kast gezien. Volgens de militair konden vreemden makkelijk op de basis komen.

Inhoudelijke behandeling

Advocaat en aanklager haalden tijdens de zitting nog twee verdachten aan: een andere militair en een eilandbewoner. Maar of er tegen hen strafzaken komen, kon de aanklager niet zeggen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Limburger is vooralsnog op 3 februari gepland.

Meer uit Binnenland

Schizofrenie vastgesteld bij verdachte fatale steekpartij Leiden

DEN HAAG (ANP) - De 39-jarige man die terechtstaat voor de fatale steekpartij in Leiden op 14 juli vorig jaar lijdt aan schizofrenie. Dat verklaarde een psychiater van het Pieter Baan Centrum dinsdag bij de rechtbank in Den Haag. Verdachte Tareq S. houdt vol dat hij er niets mee te maken heeft.

14 minuten geleden
Zorgen over toename van online grensoverschrijdend gedrag

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal mensen dat om advies vraagt bij online grensoverschrijdend gedrag is flink gestegen. Het aantal gevallen van sextortion waarmee de hulporganisatie Helpwanted te maken kreeg, is afgelopen jaar verdubbeld. Ruim 5000 keer vroeg iemand in 2023 om advies over dit onderwerp, wat de hulpverleners zorgen baart. Dit staat in het jaarverslag van Offlimits, waar Helpwanted onderdeel van is.

25 minuten geleden
Studentenclubs bedenken en tekenen gedragscode

UTRECHT (ANP) - Studentengezelligheidsverenigingen, Plaatselijke Kamers van Verenigingen (PKvV's) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) tekenen op 18 juni een gedragscode. Die moet "respect, integriteit en verantwoordelijkheid" waarborgen "ter bevordering van zowel de persoonlijke als de sociale ontwikkeling van studenten", aldus de Landelijke Kamer. Studentenverenigingen raakten meermaals in opspraak door uit de hand gelopen ontgroeningen en ook door zogenoemde bangalijsten, waarop vrouwelijke studenten werden beoordeeld op seksuele aspecten.

31 minuten geleden
Justitie heeft nieuwe kroongetuige die verklaart over moorden

AMSTERDAM (ANP) - Justitie heeft een overeenkomst gesloten met een nieuwe kroongetuige die verklaringen heeft afgelegd over meerdere moorden, in ruil voor strafvermindering. Het gaat om moorden in Amsterdam en Rotterdam in 2020 en verschillende geweldszaken. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. "Hij heeft het OM belangrijke informatie verstrekt over zowel zijn eigen rol als die van opdrachtgevers en uitvoerders", aldus het OM.

54 minuten geleden
NAM kan omstreden oliewinning bij Schoonebeek hervatten

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasbedrijf NAM kan de oliewinning bij Schoonebeek (Drenthe) hervatten. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Omwonenden en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om te vertellen wat zij van dit ontwerpbesluit vinden.

1 uur geleden
Boetebedrag op 1,5 miljoen euro voor te veel mensen in Ter Apel

TER APEL (ANP) - De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet betalen als er meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, heeft een bedrag van 1,5 miljoen euro bereikt. Dit is het maximum dat is gesteld voor het totaal aan dwangsommen van 15.000 euro per overtreding. Het geld gaat naar de gemeente Westerwolde, waarbinnen Ter Apel ligt.

2 uur geleden
China bestrijdt Nederlandse lezing van incident Oost-Chinese Zee

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese ministerie van Defensie heeft een heel andere uitleg over een incident op de Oost-Chinese Zee dan Nederland afgelopen vrijdag presenteerde. Volgens Beijing was het niet China dat voor een "potentieel onveilige situatie" zorgde, maar juist de aanwezigheid van het Nederlandse schip verhoogde de spanning.

5 uur geleden