Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

Greenpeace zegt te "schrikken" van het subsidiebedrag dat wellicht nodig is. Volgens een donderdag verschenen advies over de toekomst van Tata kan dit oplopen tot 2 miljard euro als het vergroeningsplan van de staalgigant zelf wordt uitgevoerd. Bij een versnelde verduurzaming kan de rekening nog hoger worden.

Tegelijkertijd laat Greenpeace weten subsidies voor Tata "geen taboe" te vinden. Het kan volgens de organisatie echter niet zo zijn dat "de belastingbetaler opdraait voor achterstallig onderhoud". Sluiting van Kooksgasfabriek 2 en het saneren van het terrein moet Tata zelf betalen, klinkt het. "Deze smeerboel moet stoppen en de vervuiler moet betalen."

Goede zaak

Dat een versnelde sluiting van de verouderde en vervuilende Kooksgasfabriek 2 serieus wordt overwogen, vinden de organisaties een goede zaak. "Wij pleiten al langer voor sluiting van de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel. We hopen dat er nu vaart gemaakt wordt met de sluiting van deze antieke en lekkende fabriek, uiterlijk in 2025", zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen daarover in een verklaring.

Voor Milieudefensie staat vast dat de overheid in ieder geval "omwonenden, de leefomgeving en werknemers beter moet beschermen tegen de vervuiling".

Meer uit Financieel

Nederlanders doen meer betalingen met bankpas, ook groei online

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.

31 minuten geleden
Trump stuurt brieven over eenzijdige tarieven naar landen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.

35 minuten geleden
Air France-KLM wil Scandinavische maatschappij SAS overnemen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.

1 uur geleden
Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

11 uur geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

12 uur geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

13 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

13 uur geleden