
Milieuorganisaties: Europa geeft het goede voorbeeld
AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisaties reageren positief op de klimaatplannen van de Europese Commissie. "Europa laat zien welke kant het op moet. Nederland kan niet achterblijven en moet nu het klimaatdoel aanscherpen. Het is alle hens aan dek", melden Milieudefensie, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Natuur en Milieufederaties in een gezamenlijke eerste reactie.
De organisaties noemen het "goed dat de Europese Commissie haar nek uitsteekt". Die heeft woensdag een groot pakket aan maatregelen gepresenteerd dat moet leiden tot 55 procent minder uitstoot aan broeikasgassen dan in 1990.
Nederland "moet volgen" en stappen zetten "die nodig zijn om in lijn te komen met het klimaatdoel van Parijs", reageren Milieudefensie en de andere organisaties. In het volgende regeerakkoord zouden zij het liefst geregeld zien dat de CO2-uitstoot in 2030 met 65 procent moet zijn verminderd.
Positief
In de Nederlandse Klimaatwet is een reductie van 49 procent opgenomen. Dat moet scherper, vinden de milieuorganisaties.
Ook de Jonge Klimaatbeweging is positief over de plannen die eurocommissaris Frans Timmermans heeft gepresenteerd. De klimaatjongeren noemen het idee van een CO2-heffing aan de grens een "heel slimme zet". Door die heffing gaan ook bedrijven van buiten Europa betalen voor de CO2-uitstoot van de producten die ze naar Europa exporteren. "Hiermee prikkelt Europa dus ook landen als China en de Verenigde Staten om te verduurzamen. Zo wordt Europa wereldwijd toonaangevend en tempobepalend voor duurzaamheid", zegt voorzitter Werner Schouten.
Toch zouden ook de jongeren graag een nog hoger ambitieniveau zien. "Het pakket aan maatregelen is onvoldoende om de opwarming onder de 1,5 graden te houden en daarmee gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Daarvoor moet Europa in 2030 minimaal 60 procent van de CO2-uitstoot hebben verminderd en het liefst zelfs 65 procent."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
4 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
11 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
14 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
16 uur geleden