Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieugroepen: investeer in andere energievormen dan kernenergie

Milieugroepen: investeer in andere energievormen dan kernenergie

BORSSELE (ANP) - Verschillende belangenorganisaties vinden dat de overheid beter kan investeren in andere energievormen dan in kernenergie. Milieuorganisatie WISE, actiegroep Borsele tot de kern en het platform Stroom naar de Toekomst zijn tegen de komst van mogelijk twee nieuwe kerncentrales in Borssele (Zeeland). De organisaties zeggen er alles aan te doen om de komst van de centrales in het dorp tegen te houden.

"Wij gaan ons echt verzetten tegen de komst van de kerncentrales en zullen dat verzet ook mobiliseren", zegt Gerard Brinkman van WISE. De milieuorganisatie vindt dat de vele miljarden euro's die in de nieuwe kerncentrales worden gestoken, bijvoorbeeld beter gebruikt kunnen worden om huizen beter te isoleren. "Op korte termijn stoot je minder CO2 uit en het resultaat zie je snel." Door huizen beter te isoleren wordt er volgens Brinkman ook minder energie gebruikt. "Dan hoef je dat ook niet op te wekken."

Daar is Frieda Kas van Stroom naar de Toekomst het mee eens. Het milieuplatform ziet dat veel problemen rond kernenergie nog steeds niet opgelost zijn. Kas: "Dan moet je denken aan opslag van kernafval, dat er steeds ongelukken kunnen gebeuren en daarbij staat kernenergie echte groene energie, zoals windenergie, in de weg." Dat blijkt volgens Kas uit het bezwaar dat Energiebedrijf EPZ heeft gemaakt tegen de komst van twee nieuwe windparken op zee bij IJmuiden. De uitbater van de huidige kerncentrale in Borssele zegt bang te zijn dat het net de grote hoeveelheid stroom van de centrales en de windparken niet meer aankan.

Flyeractie Borsele tot de kern

Actiegroep Borsele tot de kern deelt sinds deze week flyers uit over de mogelijke komst van de twee kerncentrales in de gemeente. "Wij willen onze medebewoners voorzien van goede informatie over de gevolgen die de komst van de kerncentrales hebben", zegt Mieke Jansen. "Sommigen hebben geen idee wat hun boven het hoofd hangt." Jansen is bang dat de natuur in de gemeente onherstelbaar aangetast wordt en roept milieu- en natuurorganisaties op om in actie te komen.

Borsele tot de kern gaat volgende week minister Rob Jetten van Energie uitnodigen voor een gesprek over de kwestie. Ook wil de groep aan de minister duidelijk maken dat veel inwoners de komst van de kerncentrales niet zien zitten.

Kabinetsplannen

Het kabinet wil in 2035 twee nieuwe kerncentrales. Daarbij gaat de voorkeur uit naar het Zeeuwse dorp Borssele. Rotterdam wordt als alternatieve locatie gezien. Pas eind 2024 wordt er definitief een besluit genomen over de locatie.

Meer uit Binnenland

COC Nederland noemt toename lhbti-discriminatie schrikbarend

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland noemt het 'schrikbarend' dat het aantal meldingen van lhbti-discriminatie het afgelopen jaar met bijna een kwart is gestegen. "De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden", reageert voorzitter Astrid Oosenburg van de belangenorganisatie op een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en antidiscriminatiebureaus.

49 minuten geleden
Arnhem lost schulden af van tientallen gezinnen in 'armste wijk'

ARNHEM (ANP) - De gemeente Arnhem heeft een fonds opgezet om de schulden van tientallen gezinnen in de buurt Immerloo II af te lossen. Het gaat om een experiment, om te onderzoeken of de sociale problematiek die vaak bij schulden komt kijken zo kan worden opgelost. Het fonds bestaat momenteel uit 425.000 euro, ingebracht door drie lokale stichtingen.

1 uur geleden
Politie kreeg vorig jaar flink meer meldingen van discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 8990 meldingen van discriminatie gekregen, een derde meer dan in 2022. Dat staat in een rapport dat het kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 28 procent over seksuele gerichtheid en 10 procent over antisemitisme.

2 uur geleden
Aangifte van belediging en discriminatie ingediend tegen Derksen

LEEUWARDEN (ANP) - Mirka Antolovic van meldpunt en kenniscentrum Tûmba heeft dinsdagochtend aangifte gedaan tegen Johan Derksen op het politiebureau in Leeuwarden. "We wilden namens discriminatie.nl bekrachtigen dat Derksen, nadat hij al zo vaak tegen het randje van het toelaatbare heeft gezeten, nu ook een grens is overgegaan", licht Antolovic toe. Ze zegt aangifte te hebben gedaan van belediging en van discriminatie in de uitoefening van een ambt.

2 uur geleden
Extinction Rebellion wil op Koningsdag weer de A10 op

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion (XR) is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

3 uur geleden
Rover krijgt 120 klachten binnen over nieuwe samenreiskorting NS

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

4 uur geleden
FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het "spuugzat" is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport 'Blind voor mens en recht' van de parlementaire-enquĂȘtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

6 uur geleden