
Milieuclub wil dat overheid ingrijpt bij inzameling statiegeld
DEN HAAG (ANP) - De overheid moet ingrijpen nu bij lange na niet genoeg plastic flessen met statiegeld zijn opgehaald, vindt milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Uit een rapportage van het Afvalfonds Verpakkingen komt naar voren dat 68 procent van de plastic flessen weer ingeleverd wordt, terwijl de wettelijke doelstelling is vastgelegd op 90 procent.
Het bedrijfsleven mag het geld houden als de consument het statiegeld niet 'terugvraagt' door flessen in te leveren, zegt Recycling Netwerk Benelux. De milieuorganisatie heeft berekend dat de bedrijven daardoor afgelopen jaar 84 miljoen euro extra hebben verdiend. "Dit geld zou het bedrijfsleven af moeten dragen aan de overheid", zegt directeur Rob Buurman. De organisatie hoopt dat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) dwangsommen gaat uitdelen.
Ook is de milieuorganisatie nog steeds kritisch over de regeling. "Er zijn veel te weinig plekken waar de consument zijn of haar geld terugkrijgt en het statiegeldbedrag is te laag." Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om flessen in te leveren bij de bioscoop of het pretpark. Op flessen van minder dan 1 liter zit 15 cent statiegeld. Voor grotere flessen geldt een statiegeldbedrag van 25 cent.
Lager dan verwacht
De ILT had verwacht dat in het eerste jaar het doel van 90 procent flesseninzameling nog niet gehaald zou worden. Maar het percentage ligt "helaas wel (fors) lager" dan ingeschat, laat een woordvoerder weten. De ILT gaat de redenen beoordelen waarom het doel niet gehaald wordt. De woordvoerder zegt dat de ILT na die analyse "vervolgstappen" zal nemen. "Een last onder dwangsom is daarbij ook een optie."
Het statiegeld op kleine plastic flessen werd op 1 juli 2021 ingevoerd. Hierdoor zijn in 2022 volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de helft minder kleine flessen in het zwerfafval gevonden dan in 2020. Het Afvalfonds Verpakkingen noemt het statiegeld dus een effectieve manier om zwerfafval terug te dringen.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
17 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
28 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
31 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
36 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
1 uur geleden