Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuclub en kleine vissers eisen actie NVWA tegen overbevissing

Milieuclub en kleine vissers eisen actie NVWA tegen overbevissing

UTRECHT (ANP) - Milieuorganisatie ClientEarth en een groep kleinschalige vissers eisen een betere handhaving van de visserijregels door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die controleert volgens hen veel te weinig hoeveel vis Nederlandse vissers aan wal brengen. Daarmee zet de toezichthouder "de deur wagenwijd open voor het verkeerd rapporteren van visvangsten en overbevissing", stellen ClientEarth en de organisatie Low Impact Fishers of Europe (LIFE).

De organisaties hebben de NVWA in gebreke gesteld. In een zogeheten handhavingsverzoek vragen ze de autoriteit om strengere inspecties, in lijn met Europese wetgeving. "Zonder kan er niet zoiets als duurzame visserij bestaan. Dit creëert niet alleen een onzekere toekomst voor de visserijsector, maar ondermijnt ook het mariene ecosysteem en het voedselweb", aldus advocaat Nils Courcy van ClientEarth. De NVWA krijgt enkele weken de tijd om te reageren. Als het antwoord niet bevredigend is, willen de organisaties naar de rechter stappen.

Dat de inspecties tekortschieten, vindt ook de Europese Commissie, die in oktober vorig jaar beterschap eiste en een procedure begon tegen Nederland. Die procedure is vertrouwelijk.

Verantwoordelijk minister Carola Schouten gaf eind vorig jaar toe dat de "beschikbare capaciteit voor de NVWA niet toereikend is voor het uitvoeren van haar taken" op het gebied van duurzame visserij. Dat zei ze na een kritisch onderzoek van het onafhankelijke bureau Deloitte. Over het toezicht op het aanlanden, zoals het aan wal brengen van vis heet, schreven de onderzoekers dat die taak niet goed wordt uitgevoerd. "In de aanlandhavens wordt één keer per maand toezicht gehouden, dit zou bij de primaire havens idealiter één keer per week moeten zijn." Voor dit toezicht had de NVWA in 2019 in totaal 11,5 fte aan personeel beschikbaar.

In het externe onderzoek werd al gewaarschuwd dat een procedure vanuit de EU op de loer lag. Ook schreven de onderzoekers dat er kans is op "fraude, wegsluizen en risico's met betrekking tot de voedselveiligheid".

ClientEarth en LIFE komen met een soortgelijke analyse van de problemen. Zij willen dat de minister snel in actie komt. De organisaties eisen "duidelijke toezeggingen en duidelijke bewijzen dat de NVWA op korte termijn in staat is om de controlebepalingen op weging en vangstregistratie effectief te handhaven".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Motervrienden 1 maand geleden
Hou toch op miljeubeweging moet verboden worden in ons land

Meer uit Binnenland

ANWB verwacht verkeersdrukte in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het deze zondag druk zal zijn op de wegen in Duitsland. Dat komt vooral door vakantiegangers die terug naar huis gaan. De files ontstaan naar verwachting zowel richting het noorden als naar het zuiden.

1 uur geleden
KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien op zondag

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat er zondagochtend van het westen uit buien het land binnentrekken die in de loop van de middag steeds actiever worden.

8 uur geleden
Zwarte Zaterdag in Frankrijk loopt op z'n eind

DEN HAAG (ANP) - De Zwarte Zaterdag in Frankrijk heeft zijn naam eer aangedaan. Op het hoogtepunt rond het middaguur stond er 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

13 uur geleden
Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

14 uur geleden
LCPS: meer nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - In de afgelopen 24 uur zijn 98 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan een dag eerder, toen er 88 mensen op een verpleegafdeling of op de intensive care kwamen te liggen.

14 uur geleden
RIVM: 2983 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt

BILTHOVEN (ANP) - Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 2983 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat zijn er 463 minder dan vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het bijgestelde aantal 3446 meldde.

15 uur geleden
Haven Rotterdam begint vaccinatie alle zeevarenden

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam begint maandag met het vaccineren van alle zeevarenden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de branchevereniging voor de zeescheepvaart KNVR.

16 uur geleden