Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuclub en kleine vissers eisen actie NVWA tegen overbevissing

Milieuclub en kleine vissers eisen actie NVWA tegen overbevissing

UTRECHT (ANP) - Milieuorganisatie ClientEarth en een groep kleinschalige vissers eisen een betere handhaving van de visserijregels door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die controleert volgens hen veel te weinig hoeveel vis Nederlandse vissers aan wal brengen. Daarmee zet de toezichthouder "de deur wagenwijd open voor het verkeerd rapporteren van visvangsten en overbevissing", stellen ClientEarth en de organisatie Low Impact Fishers of Europe (LIFE).

De organisaties hebben de NVWA in gebreke gesteld. In een zogeheten handhavingsverzoek vragen ze de autoriteit om strengere inspecties, in lijn met Europese wetgeving. "Zonder kan er niet zoiets als duurzame visserij bestaan. Dit creëert niet alleen een onzekere toekomst voor de visserijsector, maar ondermijnt ook het mariene ecosysteem en het voedselweb", aldus advocaat Nils Courcy van ClientEarth. De NVWA krijgt enkele weken de tijd om te reageren. Als het antwoord niet bevredigend is, willen de organisaties naar de rechter stappen.

Dat de inspecties tekortschieten, vindt ook de Europese Commissie, die in oktober vorig jaar beterschap eiste en een procedure begon tegen Nederland. Die procedure is vertrouwelijk.

Verantwoordelijk minister Carola Schouten gaf eind vorig jaar toe dat de "beschikbare capaciteit voor de NVWA niet toereikend is voor het uitvoeren van haar taken" op het gebied van duurzame visserij. Dat zei ze na een kritisch onderzoek van het onafhankelijke bureau Deloitte. Over het toezicht op het aanlanden, zoals het aan wal brengen van vis heet, schreven de onderzoekers dat die taak niet goed wordt uitgevoerd. "In de aanlandhavens wordt één keer per maand toezicht gehouden, dit zou bij de primaire havens idealiter één keer per week moeten zijn." Voor dit toezicht had de NVWA in 2019 in totaal 11,5 fte aan personeel beschikbaar.

In het externe onderzoek werd al gewaarschuwd dat een procedure vanuit de EU op de loer lag. Ook schreven de onderzoekers dat er kans is op "fraude, wegsluizen en risico's met betrekking tot de voedselveiligheid".

ClientEarth en LIFE komen met een soortgelijke analyse van de problemen. Zij willen dat de minister snel in actie komt. De organisaties eisen "duidelijke toezeggingen en duidelijke bewijzen dat de NVWA op korte termijn in staat is om de controlebepalingen op weging en vangstregistratie effectief te handhaven".

Meer uit Binnenland

Glas valt uit reuzenrad in Zandvoort: arrestaties en gewonden

ZANDVOORT (ANP) - Twee vrouwen zijn vrijdagavond in Zandvoort gewond geraakt door glas dat uit een reuzenrad viel. Beiden liepen letsel op aan de armen en moesten naar het ziekenhuis. Later zijn vier jonge mannen opgepakt. Het is nog niet duidelijk of het een ongelukje was of dat het glas opzettelijk is gegooid vanuit een van de gondels.

28 minuten geleden
Milieuclub MOB: Nederland is beter af met minder vee

DEN HAAG (ANP) - Nederland is volgens milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) beter af met minder vee. "Dit durft kennelijk niemand te zeggen. Maar dit is wel een taboe dat moet worden doorbroken", schrijft voorzitter Johan Vollenbroek in een brief aan Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid.

1 uur geleden
Eerste officiële hittegolf in twee jaar is een feit

DE BILT (ANP) - Voor het eerst in twee jaar tijd is in Nederland sprake van een officiële hittegolf. Om 10.00 uur werd in De Bilt een temperatuur van 25,0 graden gemeten en daarmee is aan de voorwaarden voldaan, meldt Weeronline.

2 uur geleden
Dode Duitser (44) gevonden in Waal bij Dodewaard

DODEWAARD (ANP) - Hulpdiensten hebben vrijdagavond het lichaam van een 44-jarige man uit Duitsland gevonden in de Waal bij Dodewaard (Gelderland). De man, die op bezoek was in Nederland, was aan het zwemmen en werd meegezogen door de stroming, aldus een politiewoordvoerder.

2 uur geleden
Na bloedheet weekend benauwd en kans op felle buien

HOUTEN (ANP) - De lange reeks bloedhete dagen lijkt halverwege volgende week in een groot deel van Nederland ten einde te komen. Vanaf woensdag komt er koelere lucht aan, meldt Weeronline. Ook is er vanaf maandag kans op buien, die fiks kunnen uitpakken.

2 uur geleden
NS start met testritten Airport Sprinter om tijdwinst te boeken

UTRECHT (ANP) - De NS start dinsdag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp. Daarvoor zijn gewone Sprinters voorzien van extra techniek en camera's. Doel is om te kijken hoe er tijdwinst is te behalen. De testritten zijn zes weken lang elke dinsdag en woensdag, en onder meer het vertrek- en aankomstproces wordt onderzocht. De reiziger merkt er als het goed is weinig van.

2 uur geleden
Drenkeling dood gevonden in water bij Maaskade in Venlo

VENLO (ANP) - Duikers van de brandweer hebben zaterdagochtend een lichaam gevonden in het water aan de Maaskade in Venlo.

3 uur geleden