Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuclub en kleine vissers eisen actie NVWA tegen overbevissing

Milieuclub en kleine vissers eisen actie NVWA tegen overbevissing

UTRECHT (ANP) - Milieuorganisatie ClientEarth en een groep kleinschalige vissers eisen een betere handhaving van de visserijregels door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die controleert volgens hen veel te weinig hoeveel vis Nederlandse vissers aan wal brengen. Daarmee zet de toezichthouder "de deur wagenwijd open voor het verkeerd rapporteren van visvangsten en overbevissing", stellen ClientEarth en de organisatie Low Impact Fishers of Europe (LIFE).

De organisaties hebben de NVWA in gebreke gesteld. In een zogeheten handhavingsverzoek vragen ze de autoriteit om strengere inspecties, in lijn met Europese wetgeving. "Zonder kan er niet zoiets als duurzame visserij bestaan. Dit creëert niet alleen een onzekere toekomst voor de visserijsector, maar ondermijnt ook het mariene ecosysteem en het voedselweb", aldus advocaat Nils Courcy van ClientEarth. De NVWA krijgt enkele weken de tijd om te reageren. Als het antwoord niet bevredigend is, willen de organisaties naar de rechter stappen.

Dat de inspecties tekortschieten, vindt ook de Europese Commissie, die in oktober vorig jaar beterschap eiste en een procedure begon tegen Nederland. Die procedure is vertrouwelijk.

Verantwoordelijk minister Carola Schouten gaf eind vorig jaar toe dat de "beschikbare capaciteit voor de NVWA niet toereikend is voor het uitvoeren van haar taken" op het gebied van duurzame visserij. Dat zei ze na een kritisch onderzoek van het onafhankelijke bureau Deloitte. Over het toezicht op het aanlanden, zoals het aan wal brengen van vis heet, schreven de onderzoekers dat die taak niet goed wordt uitgevoerd. "In de aanlandhavens wordt één keer per maand toezicht gehouden, dit zou bij de primaire havens idealiter één keer per week moeten zijn." Voor dit toezicht had de NVWA in 2019 in totaal 11,5 fte aan personeel beschikbaar.

In het externe onderzoek werd al gewaarschuwd dat een procedure vanuit de EU op de loer lag. Ook schreven de onderzoekers dat er kans is op "fraude, wegsluizen en risico's met betrekking tot de voedselveiligheid".

ClientEarth en LIFE komen met een soortgelijke analyse van de problemen. Zij willen dat de minister snel in actie komt. De organisaties eisen "duidelijke toezeggingen en duidelijke bewijzen dat de NVWA op korte termijn in staat is om de controlebepalingen op weging en vangstregistratie effectief te handhaven".

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

6 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

10 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

10 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

12 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

12 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

12 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

13 uur geleden