Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieubeweging wil meer ambities zien op klimaattop Glasgow

Milieubeweging wil meer ambities zien op klimaattop Glasgow

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties kijken met spanning uit naar de klimaattop in Glasgow, die zondag officieel begint. Niemand verwacht dat de klimaatcrisis definitief zal worden opgelost op de zogeheten COP26, maar er kan wel degelijk vooruitgang worden geboekt, denken Nederlandse groene organisaties.

"We zijn er nog lang niet, dat hebben diverse rapporten de laatste tijd wel duidelijk gemaakt", zegt Nine de Pater, een van de medewerkers van Milieudefensie die afreist naar Schotland. "Daar word ik soms wel cynisch van, maar aan de andere kant kunnen de ontwikkelingen op zo’n top snel gaan. De druk ligt er wel op." Dat ziet ook campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace. "We zien dat er nu heel veel aandacht voor het klimaat is, dat is positief", zegt ze. "Onder druk wordt alles vloeibaar."

De natuur- en milieuorganisaties eisen meer 'klimaatrechtvaardigheid'. Dat wil zeggen dat de rekening van klimaatverandering eerlijker moet worden verdeeld. Ook vinden ze dat de uitstoot van broeikasgassen veel sneller moet dalen. De Pater verwijst om dat te onderbouwen bijvoorbeeld naar het Emissions Gap Report van VN-milieuagentschap UNEP. Daarin werd deze week nog eens duidelijk dat de ambities wereldwijd nog steeds tekortschieten. Als alle beloften worden waargemaakt, stijgt de temperatuur op aarde met 2,7 graden tegen het einde van deze eeuw, berekenden de onderzoekers. En dat terwijl internationaal is afgesproken dat 2 graden het absolute maximum is.

Meer doen

Bij voorkeur blijft de opwarming beperkt tot 1,5 graad, zo spraken wereldleiders in 2015 af in Parijs. Op dat doel hameren onder meer Milieudefensie, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Urgenda. Die laatste organisatie organiseerde om de boodschap kracht bij te zetten een wekenlange wandeling dwars door Nederland en Schotland. Directeur Marjan Minnesma zou graag zien dat Nederland in de verduurzaming een voorbeeld neemt aan de Amerikaanse president John F. Kennedy, die een groots ruimtevaartprogramma liet optuigen om binnen tien jaar de eerste mensen op de maan te zetten.

Ook de Europese Unie (EU), die de doelstelling al heeft verhoogd tot 55 procent minder uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990, zou volgens de milieubeweging nog meer moeten doen. "Wat ons betreft ligt de lat heel hoog", zegt Zloch. Greenpeace pleit voor een reductie van 65 procent voor 2030. "Dat is niet zozeer onze mening, maar die van de wetenschap", aldus de campagneleider.

Natuurlijke oplossingen

Milieudefensie is het daarmee eens. "Wereldwijd moet de uitstoot 55 procent omlaag voor 2030. In Parijs is afgesproken dat rijke landen meer moeten doen dan ontwikkelingslanden", aldus De Pater. Over de aanwezigheid van delegaties uit die landen maakt ze zich zorgen. Door coronabeperkingen kunnen bij deze top veel minder mensen uit ontwikkelingslanden aanwezig zijn. "De mensen die de klimaatimpact het meeste ondervinden, zijn nu het slechtst vertegenwoordigd. Dit wordt de minst inclusieve COP ooit", merkt ze op.

Het WWF vraagt in aanloop naar de top aandacht voor natuurlijke oplossingen voor klimaatverandering. Dat begint bij het beschermen en herstellen van bossen, oceanen en mangrovegebieden. De natuur legt niet alleen CO2 vast, aldus de organisatie, maar kan ook functioneren als "natuurlijke kustbescherming" tegen een zeespiegel die volgens recent klimaatonderzoek sneller stijgt dan eerder werd aangenomen.

Meer uit Binnenland

Rechtbank: verkoper vuurwerk niet schuldig aan letsel

ZWOLLE (ANP) - Een 20-jarige verkoper van illegaal vuurwerk uit Voorthuizen is niet verantwoordelijk voor het zwaar lichamelijke letsel dat een 16-jarige jongen eind 2021 in Kootwijkerbroek opliep. Een Cobra 6 die hij aan een 16-jarige verkocht, ontplofte waarbij de jongen zijn rechterhand verloor.

15 minuten geleden
Twaalf jaar cel voor dader doodschieten Siki Martina

ROTTERDAM (ANP) - Ruchelo C. (33) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor het doodschieten van Siki Martina. C.'s kompaan Christopher L. (32), tegen wie zestien jaar cel was geëist als medepleger, werd vrijgesproken voor het medeplegen van de doodslag op Siki. Hij krijgt wel zes jaar cel voor poging tot doodslag en wapenbezit.

20 minuten geleden
NS-baas Koolmees zegt sorry na roken op rookvrij stationsplein

UTRECHT (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) biedt zijn excuses aan voor roken op een plek waar dat niet mag. De NS-baas werd zondagmiddag door een persfotograaf vastgelegd met een sigaret in zijn hand bij de ingang van station Amersfoort Centraal. Roken is daar sinds november vorig jaar verboden.

27 minuten geleden
Tot 8 jaar cel om drugslab in bossen bij Venlo

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft de 59-jarige Venlonaar Dori X. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de productie van synthetische drugs, onder meer in een beschermd natuurgebied bij Venlo. Twee medeverdachten, een 37-jarige man uit Eersel en een 44-jarige man uit Deurne, gaan respectievelijk zeven en zes jaar de cel in.

33 minuten geleden
Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

MARGRATEN (ANP) - In Margraten wordt maandagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum geopend van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Wereldwijd gaat het om het tiende bezoekerscentrum van beheerder American Battle Monuments Commission (ABMC). De ruim 26 hectare grote begraafplaats in Zuid-Limburg trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers.

2 uur geleden
Dierenpensions weer vol met feestdagen, ook druk buiten piekmaanden

AMERSFOORT (ANP) - De meeste dierenpensions zijn rond de feestdagen volgeboekt. Dat is wel vaker zo in deze tijd van het jaar, maar een woordvoerder van brancheorganisatie Dibevo ziet dat het er ook buiten de piekmaanden steeds drukker is.

2 uur geleden
Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg wil mensen met een minimuminkomen gratis laten reizen met het openbaar vervoer tijdens de daluren. De provincie werkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van de regionale vervoersmaatschappij Arriva, beschikbaar te stellen aan minima. Een woordvoerster van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer) bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

3 uur geleden