Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieubeweging wil meer ambities zien op klimaattop Glasgow

Milieubeweging wil meer ambities zien op klimaattop Glasgow

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties kijken met spanning uit naar de klimaattop in Glasgow, die zondag officieel begint. Niemand verwacht dat de klimaatcrisis definitief zal worden opgelost op de zogeheten COP26, maar er kan wel degelijk vooruitgang worden geboekt, denken Nederlandse groene organisaties.

"We zijn er nog lang niet, dat hebben diverse rapporten de laatste tijd wel duidelijk gemaakt", zegt Nine de Pater, een van de medewerkers van Milieudefensie die afreist naar Schotland. "Daar word ik soms wel cynisch van, maar aan de andere kant kunnen de ontwikkelingen op zo’n top snel gaan. De druk ligt er wel op." Dat ziet ook campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace. "We zien dat er nu heel veel aandacht voor het klimaat is, dat is positief", zegt ze. "Onder druk wordt alles vloeibaar."

De natuur- en milieuorganisaties eisen meer 'klimaatrechtvaardigheid'. Dat wil zeggen dat de rekening van klimaatverandering eerlijker moet worden verdeeld. Ook vinden ze dat de uitstoot van broeikasgassen veel sneller moet dalen. De Pater verwijst om dat te onderbouwen bijvoorbeeld naar het Emissions Gap Report van VN-milieuagentschap UNEP. Daarin werd deze week nog eens duidelijk dat de ambities wereldwijd nog steeds tekortschieten. Als alle beloften worden waargemaakt, stijgt de temperatuur op aarde met 2,7 graden tegen het einde van deze eeuw, berekenden de onderzoekers. En dat terwijl internationaal is afgesproken dat 2 graden het absolute maximum is.

Meer doen

Bij voorkeur blijft de opwarming beperkt tot 1,5 graad, zo spraken wereldleiders in 2015 af in Parijs. Op dat doel hameren onder meer Milieudefensie, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Urgenda. Die laatste organisatie organiseerde om de boodschap kracht bij te zetten een wekenlange wandeling dwars door Nederland en Schotland. Directeur Marjan Minnesma zou graag zien dat Nederland in de verduurzaming een voorbeeld neemt aan de Amerikaanse president John F. Kennedy, die een groots ruimtevaartprogramma liet optuigen om binnen tien jaar de eerste mensen op de maan te zetten.

Ook de Europese Unie (EU), die de doelstelling al heeft verhoogd tot 55 procent minder uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990, zou volgens de milieubeweging nog meer moeten doen. "Wat ons betreft ligt de lat heel hoog", zegt Zloch. Greenpeace pleit voor een reductie van 65 procent voor 2030. "Dat is niet zozeer onze mening, maar die van de wetenschap", aldus de campagneleider.

Natuurlijke oplossingen

Milieudefensie is het daarmee eens. "Wereldwijd moet de uitstoot 55 procent omlaag voor 2030. In Parijs is afgesproken dat rijke landen meer moeten doen dan ontwikkelingslanden", aldus De Pater. Over de aanwezigheid van delegaties uit die landen maakt ze zich zorgen. Door coronabeperkingen kunnen bij deze top veel minder mensen uit ontwikkelingslanden aanwezig zijn. "De mensen die de klimaatimpact het meeste ondervinden, zijn nu het slechtst vertegenwoordigd. Dit wordt de minst inclusieve COP ooit", merkt ze op.

Het WWF vraagt in aanloop naar de top aandacht voor natuurlijke oplossingen voor klimaatverandering. Dat begint bij het beschermen en herstellen van bossen, oceanen en mangrovegebieden. De natuur legt niet alleen CO2 vast, aldus de organisatie, maar kan ook functioneren als "natuurlijke kustbescherming" tegen een zeespiegel die volgens recent klimaatonderzoek sneller stijgt dan eerder werd aangenomen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Noord/Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

AMSTERDAM (ANP) - De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een groot succes, melden Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam op basis van een vierjarige wetenschappelijke studie. Toch hebben bewoners in sommige buurten een "mindere beleving".

1 uur geleden
Prinses Beatrix terug naar Nederland na werkbezoek Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Prinses Beatrix heeft Curaçao weer verlaten. De prinses stapte zondagavond in het vliegtuig na haar vierdaagse werkbezoek aan het eiland.

2 uur geleden
GGD: Vrijwillige hotel-isolatie kan gedwongen isolatie worden

DEN HAAG (ANP) - Reizigers die de afgelopen dagen terugkeerden uit Zuid-Afrika, positief zijn getest op corona en in een isolatie-hotel zijn ondergebracht, zitten daar verplicht. Het hotel in de regio Kennemerland wordt ook bewaakt. "De isolatie werkt op vrijwillige basis", aldus een woordvoerder van de GGD Kennemerland zondag. "Maar wanneer dat niet houdbaar blijft, kan besloten worden over te gaan op gedwongen isolatie."

7 uur geleden
Twintig aanhoudingen bij verboden demonstratie Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Bij een voorgenomen demonstratie van Nederland in Verzet in Nijmegen, die door burgemeester Hubert Bruls was verboden, zijn in totaal twintig mensen opgepakt. De politie meldt dat de aanhoudingen zijn verricht voor onder meer verboden wapenbezit en belediging. Bij de meeste verdachten is er een link met de verboden betoging.

7 uur geleden
Beatrix sluit werkbezoek aan Curaçao af

WILLEMSTAD (ANP) - Prinses Beatrix heeft zondag haar vierdaagse werkbezoek aan Curaçao afgesloten. "Ik ben ontzettend blij met het bezoek en hou erg veel van dit eiland", zei de 83-jarige prinses tijdens een persmoment.

8 uur geleden
Aangifte tegen Willem Engel door 9700 mensen ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De aangifte tegen Willem Engel, de voorman van actiegroep Viruswaarheid, is in bijna een week tijd door 9700 mensen ondertekend, laat de initiatiefnemer Norbert Dikkeboom zondag weten. "Mensen zijn het zat en zijn blij dat ze nu écht iets kunnen doen", laat Dikkeboom weten.

9 uur geleden
Vier gewonden door busongeval in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Vier inzittenden van een stadsbus zijn zondagmiddag in Utrecht gewond geraakt toen het voertuig van de weg raakte. De bestuurder zou onwel geworden zijn. Het ongeval gebeurde op de Vleutenseweg. In de bus zaten op het moment van het ongeval circa 30 mensen.

10 uur geleden