Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieubeweging wil meer ambities zien op klimaattop Glasgow

Milieubeweging wil meer ambities zien op klimaattop Glasgow

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties kijken met spanning uit naar de klimaattop in Glasgow, die zondag officieel begint. Niemand verwacht dat de klimaatcrisis definitief zal worden opgelost op de zogeheten COP26, maar er kan wel degelijk vooruitgang worden geboekt, denken Nederlandse groene organisaties.

"We zijn er nog lang niet, dat hebben diverse rapporten de laatste tijd wel duidelijk gemaakt", zegt Nine de Pater, een van de medewerkers van Milieudefensie die afreist naar Schotland. "Daar word ik soms wel cynisch van, maar aan de andere kant kunnen de ontwikkelingen op zo’n top snel gaan. De druk ligt er wel op." Dat ziet ook campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace. "We zien dat er nu heel veel aandacht voor het klimaat is, dat is positief", zegt ze. "Onder druk wordt alles vloeibaar."

De natuur- en milieuorganisaties eisen meer 'klimaatrechtvaardigheid'. Dat wil zeggen dat de rekening van klimaatverandering eerlijker moet worden verdeeld. Ook vinden ze dat de uitstoot van broeikasgassen veel sneller moet dalen. De Pater verwijst om dat te onderbouwen bijvoorbeeld naar het Emissions Gap Report van VN-milieuagentschap UNEP. Daarin werd deze week nog eens duidelijk dat de ambities wereldwijd nog steeds tekortschieten. Als alle beloften worden waargemaakt, stijgt de temperatuur op aarde met 2,7 graden tegen het einde van deze eeuw, berekenden de onderzoekers. En dat terwijl internationaal is afgesproken dat 2 graden het absolute maximum is.

Meer doen

Bij voorkeur blijft de opwarming beperkt tot 1,5 graad, zo spraken wereldleiders in 2015 af in Parijs. Op dat doel hameren onder meer Milieudefensie, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Urgenda. Die laatste organisatie organiseerde om de boodschap kracht bij te zetten een wekenlange wandeling dwars door Nederland en Schotland. Directeur Marjan Minnesma zou graag zien dat Nederland in de verduurzaming een voorbeeld neemt aan de Amerikaanse president John F. Kennedy, die een groots ruimtevaartprogramma liet optuigen om binnen tien jaar de eerste mensen op de maan te zetten.

Ook de Europese Unie (EU), die de doelstelling al heeft verhoogd tot 55 procent minder uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990, zou volgens de milieubeweging nog meer moeten doen. "Wat ons betreft ligt de lat heel hoog", zegt Zloch. Greenpeace pleit voor een reductie van 65 procent voor 2030. "Dat is niet zozeer onze mening, maar die van de wetenschap", aldus de campagneleider.

Natuurlijke oplossingen

Milieudefensie is het daarmee eens. "Wereldwijd moet de uitstoot 55 procent omlaag voor 2030. In Parijs is afgesproken dat rijke landen meer moeten doen dan ontwikkelingslanden", aldus De Pater. Over de aanwezigheid van delegaties uit die landen maakt ze zich zorgen. Door coronabeperkingen kunnen bij deze top veel minder mensen uit ontwikkelingslanden aanwezig zijn. "De mensen die de klimaatimpact het meeste ondervinden, zijn nu het slechtst vertegenwoordigd. Dit wordt de minst inclusieve COP ooit", merkt ze op.

Het WWF vraagt in aanloop naar de top aandacht voor natuurlijke oplossingen voor klimaatverandering. Dat begint bij het beschermen en herstellen van bossen, oceanen en mangrovegebieden. De natuur legt niet alleen CO2 vast, aldus de organisatie, maar kan ook functioneren als "natuurlijke kustbescherming" tegen een zeespiegel die volgens recent klimaatonderzoek sneller stijgt dan eerder werd aangenomen.

Meer uit Binnenland

Halsema sluit woning in Amsterdam-West na grote drugsvondst

AMSTERDAM (ANP) - Een woning aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West is op last van burgemeester Femke Halsema gesloten voor drie maanden. In het pand werd een "handelshoeveelheid" drugs gevonden, meldt de gemeente. Het ging om een groot aantal blokken cocaïne en pillen. Ook werd een geldtelmachine aangetroffen.

35 minuten geleden
Minister Weerwind nog steeds naar Suriname bij slavernijexcuses

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds het plan dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname is op 19 december, wanneer het kabinet volgens bronnen excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Zowel Mark Rutte als Weerwind bevestigen dat het dan geplande werkbezoek nog steeds doorgaat. In Suriname klinkt kritiek op het nog niet officieel bevestigde bericht dat Weerwind in het land excuses gaat aanbieden, gezien de minister zelf nazaat is van tot slaaf gemaakten.

39 minuten geleden
Rutte over 19 december: stilstaan bij slavernij vóór herdenkingsjaar

DEN HAAG (ANP) - 19 december is niet een willekeurig gekozen moment waarop het kabinet iets "betekenisvols" wil doen om stil te staan bij het slavernijverleden. Het kabinet reageert, naar verwachting met excuses, op de aanbevelingen van een dialooggroep die zich over de kwestie boog. "Het lijkt ons goed om dat te doen vóórdat het herdenkingsjaar aanvang neemt. Vandaar deze datum", zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.

1 uur geleden
Overijssel neemt stikstofmaatregelen om boeren te helpen

ZWOLLE (ANP) - Landbouwgrond in handen van de provincie Overijssel mag de komende tijd niet bemest worden, kondigt de provincie Overijssel vrijdag aan. Dat moet de stikstofuitstoot in 2023 verminderen. De stikstofruimte die hiermee ontstaat, wordt ingezet om niet te hoeven ingrijpen bij boeren die nog geen natuurvergunning hebben.

1 uur geleden
Borsele: bewoners goed informeren bij komst kerncentrales

BORSELE (ANP) - Als het kabinet definitief ervoor kiest om in het dorp Borssele (Zeeland) twee nieuwe kerncentrales te bouwen, dan moeten inwoners zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden welke gevolgen dat voor ze heeft, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Vrijdag werd bekend dat het kabinet de voorkeur geeft aan Borssele voor de komst van de nieuwe kerncentrales.

1 uur geleden
Veel last van lawaai F-35's, maar gedoogd om veiligheid Nederland

VENRAY (ANP) - Bewoners rond vliegbasis De Peel hebben tijdens een testdag op 18 oktober last gehad van het kabaal van overvliegende F-35 straaljagers. Desondanks lieten veel van hen weten het belangrijk te vinden dat Nederland een sterke defensie heeft, nodig om Nederland te beschermen. Dat is de uitkomst van een vrijdag gepubliceerd belevingsonderzoek na vluchten door F-35's vanaf de voormalige luchtmachtbasis.

1 uur geleden
Amsterdam komt met subsidie voor activiteiten slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam stelt volgend jaar 400.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners en organisaties die een activiteit willen organiseren rond de afschaffing van de slavernij. In 2023 wordt herdacht dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werd afgeschaft.

1 uur geleden