Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Milieuactivisten zullen zich ook roeren bij vergadering Unilever

Milieuactivisten zullen zich ook roeren bij vergadering Unilever

LONDEN (ANP) - Levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern Unilever houdt woensdag in Londen zijn aandeelhoudersvergadering. Net als bij andere bedrijven als ING en Ahold Delhaize gaan ook hier milieuactivisten zich roeren. Zij willen een harde bevestiging dat Unilever zijn CO2-uitstoot genoeg terug zal dringen om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen.

De activisten van onder meer Milieudefensie lieten de afgelopen maanden al bij verschillende grote bedrijven van zich horen. Zij vragen de bestuurders van bedrijven dan herhaaldelijk of zij beleid willen maken dat in lijn is met Parijs, wat neerkomt op een absolute reductie van de CO2-uitstoot van 45 procent in 2030 ten opzichte van 2019. Tot nu toe zeiden alleen bouwer BAM en automaker Stellantis dat te doen.

Milieudefensie, die ook afreist naar Londen voor de vergadering van Unilever, wil het antwoord op de vraag gebruiken bij eventuele rechtszaken. De organisatie won al eerder van Shell in de rechtszaal en dreigt ook bij andere grote bedrijven met juridische stappen.

Maar het herhaaldelijk vragen levert ook wrevel op bij andere aandeelhouders die het over andere zaken willen hebben. Zo is er bij Unilever al langer een deel van de aandeelhouders dat vindt dat het bedrijf zich te veel bezighoudt met maatschappelijke doelen en daardoor niet genoeg winst maakt. De activistische aandeelhouder Nelson Peltz hoort bij die groep. Hij wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering voorgedragen als bestuurder, vergelijkbaar met commissarissen bij veel Nederlandse bedrijven.

Ook FrieslandCampina-topman Hein Schumacher krijgt zo'n rol als de aandeelhouders instemmen. Schumacher treedt op 1 juni in dienst bij Unilever als beoogd nieuwe topman. Hij neemt het roer bij Unilever een maand later echt over als huidig topman Alan Jope vertrekt.

Meer uit Financieel

Veel akkerbouwers verliezen inkomsten door weersextremen

DEN HAAG (ANP) - Ruim zes op de tien akkerbouwers hebben door toenemende weersextremen minder inkomsten uit de oogst van aardappelen, suikerbieten, uien en graan, meldt Nieuwe Oogst. Het agrarische vakblad baseert zich op een peiling onder ruim vijfhonderd akkerbouwbedrijven in Nederland.

1 uur geleden
Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

8 uur geleden
Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

NORWALK (ANP) - Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen. Daarbij steeg ook de winst hard.

8 uur geleden
Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

8 uur geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

9 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

10 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

12 uur geleden