
Mijnenbestrijdingsvaartuig Vlissingen te water gelaten
CONCARNEAU - In de Franse havenstad Concarneau is vorige week het mijnenbestrijdingsvaartuig Vlissingen te water gelaten. De Vlissingen wordt in 2025 operationeel en krijgt dan Zr.Ms. voor de naam. De Vlissingen is één van de twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen die de marine samen met België heeft aangeschaft. Beide landen krijgen er zes.
“Met deze schepen kunnen de Belgische en Nederlandse marine een ongelooflijk grote bijdrage leveren aan de veiligheid in de wereld,” zegt Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal René Tas. “De dreiging, ook van de zeemijnen, neemt niet bepaald af op dit moment. De communicatie tussen de continenten gaat al voor 90 procent onder water en daarvan zijn we afhankelijk. De stremming in het Suezkanaal en de aanslag op Nordstream hebben bewezen dat een vrije zee essentieel is.”
Revolutionair ontwerpDe nieuwe schepen hebben een revolutionair ontwerp. Dat zit hem in de systemen, maar ook in de manier van opereren. De mijnenbestrijdingsvaartuigen worden bijvoorbeeld voorzien van moderne sensoren. Daarnaast bevatten de schepen een toolbox met onbemande en autonome varende en vliegende drones. Deze zijn op, boven en onder het water in te zetten. Zo hoeven de schepen met hun bemanning niet meer een gebied in met mogelijk zeemijnen of andere explosieven.
ActueelDe dreiging van zeemijnen is nog steeds actueel. Het zijn relatief goedkoop en makkelijk te produceren explosieven. Hiermee zijn bijvoorbeeld zeehavens te blokkeren. Verder ligt de zeebodem nog vol met explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Alleen al in de Noordzee gaat het naar schatting om tienduizenden projectielen.
OekraïneDe huidige mijnenjagers van de Alkmaarklasse zijn aan het einde van de levensduur en daarom toe aan vervanging. Eerder dit jaar maakte minister van Defensie Kajsa Ollongren bekend dat twee Nederlandse schepen na 2025 aan Oekraïne worden geschonken.
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Tachtig jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog wordt maandag groots gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.
17 uur geledenVLISSINGEN - Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog was zondagavond de Dodenherdenking ook op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen een plechtige ceremonie.
22 uur geledenVLISSINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag meerdere bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van voertuigen die meereden in een trouwstoet in de omgeving van de President Rooseveltlaan. Meerdere personen deden melding van gevaarlijk rijgedrag. Agenten spraken het bruidspaar aan en verzochten het gezelschap zich aan de verkeersregels te houden.
1 dag geledenOOST-SOUBURG - Op Bevrijdingsdag maandag houdt kunstenaar Dani Ploeger tussen 11.00 en 13.00 uur een interventie in zijn geboortedorp Oost-Souburg. Zijn performance 'Extern Alarm' maakt deel uit van het project Entartete, georganiseerd door Underdog Buro Kunst & Markt. In het kader van de vieringen van tachtig jaar vrijheid wordt hiermee aandacht besteed aan de verdringing en onderdrukking van experimentele en kritische kunst onder totalitaire regimes.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Vlissingen is klaar voor de speciale editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. Maandag vieren we tachtig jaar vrede en vrijheid.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Verschillende politie-eenheden en een ambulanceteam zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Vlissingen in actie gekomen nadat iemand, die teveel drugs had gebruikt, voor overlast zorgde.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Een van de tradities op het Bevrijdingsfestival is het verwelkomen van de lopers die het Bevrijdingsvuur op 5 mei na middernacht in estafette van Wageningen naar Vlisingen brengen. Dan kan het Vrijheidsvuur worden aangestoken. Dit is een historisch en belangrijk moment tijdens de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. 'We verwachten de lopers tussen 18.00 en 19.00 uur te kunnen onthalen op onze mainstage', aldus de organisatie van Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen. De lopers zijn live te volgen.
3 dagen geleden