Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mijlpaal voor stichting Sawasdee

Mijlpaal voor stichting Sawasdee

GOES - In de haven van Sihanoukville in Cambodja komt, als alles goed gaat, eind deze maand de 95e container met hulpgoederen van Stichting Sawasdee aan. Dat is een mijlpaal voor de Zeeuwse organisatie die zich sinds 1992 inzet voor hulpbehoevende kinderen in dit Aziatische land.

De enorme zeecontainer, die zo’n vijf weken onderweg is vanaf magazijn de Wolfhoek in Driewegen via Rotterdam naar Cambodja, zit bomvol spullen van vele donateurs. Van medische apparatuur, kleding en bedden tot bouwmaterialen, schoolmeubilair, laptops en scootmobiels. En dan doneerde bijvoorbeeld ziekenhuis Adrz in Goes nog rolstoelen en basisschool De Moolhoek in Kapelle voetbalshirts. “Het is hartverwarmend hoeveel mensen delen”, zegt Hector Loontjens. De Goesenaar richtte Stichting Sawasdee (spreek uit: Sawadie, een Thaise begroeting) in 1998 op. “Alle lof en dank komt toe aan de donateurs en vrijwilligers die deze verscheping wederom mogelijk maakten.” Sinds de stichtingsoprichting gaan er jaarlijks twee, drie of vier grote containers met goederen naar Cambodja. “Met enthousiaste vrijwilligers sorteren we alle goederen. We ontvangen bruikbare goederen met open armen. Ook de verscheping van de containers wordt mogelijk gemaakt door structurele hulp en dankzij vele weldoeners.”

Kinderen

De stichting houdt zich voornamelijk bezig met fondsenwerving voor scholen in Cambodja van hulporganisatie Don Bosco, actief in ruim 120 landen. De organisatie is vernoemd naar de Italiaanse priester die ruim 200 jaar geleden zijn leven wijdde aan het opvangen van kinderen die in armoede leefden. Hector Loontjens ontmoette in Thailand de Nederlandse missionaris Johan Visser, als priester verbonden aan de Don Bosco-organisatie. “Ik was in Thailand voor de adoptie van onze dochter in 1974 en onze zoon in 1976. Pater Visser hielp ons zó goed bij de adoptieprocedure dat ik graag iets wilde terugdoen.” Het begon met een ‘kinderfondsje’, vertelt Loontjens, en groeide uit tot sponsoring van duizenden kinderen. “Pater Visser bleef ons boeien met inspirerende verhalen over het opzetten van schoolprojecten. Daarom richtten we in 1998 Stichting Sawasdee op.” Inmiddels heeft de stichting 35 vrijwilligers en zes bestuursleden, met dochter Naiyana Loontjens uit Kapelle als voorzitter. “Iedereen zet zich belangeloos in”, vertelt Hector Loontjens. “Niemand ontvangt een vergoeding voor het werk. Al het geld dat we ophalen komt ten goede aan de meest kwetsbare groep, de kansarme (wees) kinderen in Cambodja.” 

Vertrouwen

Fondsen werven de bestuursleden bij onder meer bedrijven en evenementen en ze ontvangen bijdragen van kerkelijke instanties en uit legaten en jubilea. “In Cambodja betekent geen educatie geen hoopvolle toekomst. Daarom ondersteunen we onder meer studies, beurzen en onderwijsinstellingen. We zijn blij met het vertrouwen dat we krijgen.” De coronapandemie bemoeilijkt het fondsen werven. “Daarom is het fantastisch dat we onlangs de ontvangende partij mochten zijn bij de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft.” Die leverde 5.000 euro op. “Daarnaast bracht een bijbehorende kreeftenloterij nog eens 3.865 euro op.”

Kijk voor meer informatie op www.sawasdee.nl. Een door Sawasdee uitgegeven biografie over pionier pater Visser is via de website te bestellen.

Meer uit Beveland

17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

14 uur geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

16 uur geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

22 uur geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

1 dag geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

1 dag geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

1 dag geleden
'Onze samenwerking is als warme olie'

MELISKERKE - Aan de keukentafel bij Ary Joosse (56) is de sfeer gemoedelijk. “De samenwerking met Ruben de Bruijne (35) is vanaf de eerste week als warme olie”, vat de rasechte ondernemer samen. Ruben kwam in 2010 in loondienst. In januari van dit jaar is hij mede-eigenaar van Fietsspecialist Piet Voskamp geworden. Voor Ary Joosse herhaalt de geschiedenis zich. Hoog tijd voor een terugblik.

1 dag geleden