Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburgse Janny Fioole gehuldigd op Sri Lanka

Middelburgse Janny Fioole gehuldigd op Sri Lanka

ANURADHAPURA - Op vrijdag 2 december is de Middelburgse Janny Fioole in Anuradhapura (Sri Lanka) gehuldigd voor haar inzet gedurende 20 jaar om kansarme kinderen te ondersteunen om onderwijs te kunnen volgen. Janny verblijft ieder jaar 6 maanden op Sri Lanka.

Enkele schoolhoofden en lokale betrokkenen bij de (Zeeuwse) stichting Sri Lanka Support namen het initiatief voor deze bijeenkomst. Meer dan 500 schoolkinderen van 27 scholen, maar ook leerkrachten en speciale genodigden vanuit het onderwijs zetten Janny in het zonnetje. Toen ze arriveerde bij het Auditorium van het Central College in Anuradhapura wist Janny niet wat haar te wachten stond. Ze moest door een grote ereboog, die was voorzien van heel veel foto’s van projecten die de afgelopen jaren in het kader van de stichting Sri Lanka Support waren uitgevoerd. Vervolgens begon bij haar aankomst een groep van de bekende Kandy Dancers te dansen.

Onder de indruk
Janny vertelt: “Toen we de zaal binnenkwamen, was het daar heel rustig. Wel zaten er 540 kinderen bij elkaar, die al blij zaten te genieten van hun gevulde schooltas. Eigenlijk was dát het allerbelangrijkste! De rest van het programma voelde als ‘extra’: de olielampjes die de danseressen vasthielden en die door de genodigden werden aangestoken, een paar toespraken, projectie van foto’s van onze projecten, acrobatiek door de Kandy Dancers. Daarnaast kregen enkele leerlingen van verschillende grades (leergangen) en scholen op het podium een tas. Volgens de Zonal Education Director was het uitzonderlijk dat alle genodigden tot het laatste bleven. Ook vertelde ze dat voor iemand zoals ik nog nooit zo’n bijeenkomst was georganiseerd. Tussendoor was er een ‘refreshment’, een doosje met een paar hapjes en een drankje. Natuurlijk werd van mij verwacht dat ik ook iets zou zeggen, maar “Godak Estuti” (veel dank) en een paar woorden voor de kinderen was genoeg. Zelf ben ik heel blij met het mooi uitgevoerde Sri Lanka Support logo en de tekst die daarop staat, tegelijk ben ik erg onder de indruk dat zoveel mensen mij zo veel tijd en aandacht gaven! Met Senpathi en Asanka (lokale betrokkenen) gaan we nu weer over tot de orde van de dag.”

Sri Lanka Support
De stichting Sri Lanka Support ondersteunt 200 kinderen die de primary school volgen tot hun 18e jaar. Een sponsorouder doneert op dit moment per jaar 110 euro. Daarvan worden jaarlijks schoolspullen en schoenen/kousen gekocht. Daarnaast wordt een bedrag op spaarbankboekjes van de kinderen gezet. Als zij 18 jaar worden, mogen zij over het gespaarde tegoed, vermeerderd met rente (die in Sri Lanka substantieel is), beschikken. Daarmee hebben zij een ruggensteuntje voor het volgen van verder onderwijs of het starten van een eigen bedrijfje. Tevens voert de stichting projecten uit die kinderen en scholen ten goede komen, bijvoorbeeld het bouwen of renoveren van toiletten bij scholen, aanschaf van schoenen voor kinderen of fietsen, reparatie van schoolmeubilair, aanleg van elektriciteit bij scholen en gezinnen, verbetering van drinkwatervoorzieningen, etc. Meer informatie op srilankasupport.nl.

Meer uit Middelburg

Het goede werk van Mel Geerse

MIDDELBURG - Het is een schot in de roos, die actie van de drie Middelburgse Jumbo’s, rondom de plaatjesalbums voor historische foto’s. De actie ging begin december van start. Niet lang daarna werd de Facebookgroep ‘Middelburg plaatjes jumbo’ verschijnen, die inmiddels meer dan 400 leden heeft.

11 uur geleden
Kinderen en jongeren trainen ijsreddingen

MIDDELBURG – Deze winter is het al meerdere keren dusdanig koud geweest dat op slootjes en vijvers ijs kwam te liggen. Een echt dikke laag was het tot nu toe niet en in zo’n situatie is het dan ook opletten geblazen. Want het risico om in een wak (een gat in het ijs) te belanden is dan groot. Maar wat moet je eigenlijk doen als je in zo’n wak terecht komt? En het belangrijkste: Hoe kom je er zo snel mogelijk uit? Dat leerden leden van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade deze week tijdens een speciale training.

1 dag geleden
Te gast bij de Kunst- en Cultuurroute Middelburg

MIDDELBURG - In het weekend van 4 en 5 februari opent de route het kunstjaar met het thema ‘gasten’. Bij de aangesloten ateliers en galeries zijn kunstexposanten te gast van 1 tot 5 uur. Zij exposeren eigen werk dat vaak op een verrassende manier aansluit bij het werk van de atelierhouder. Hieronder volgt voor u een greep uit het interessante aanbod.

1 dag geleden
Initiatieven gezocht voor 'Samen voor een gezonder Middelburg'

MIDDELBURG - Heeft u een leuk idee om Middelburg nog gezonder te maken? Kom er dan mee! Maak kans op budget uit het Lokaal Preventieakkoord en dien van 1 februari tot 10 maart uw initiatief in via doemee.middelburg.nl.In Middelburg is al veel te doen op het gebied van gezondheid. Toch zijn we op zoek naar nog meer initiatieven die bijdragen aan gezonde en gelukkige inwoners. Dit is het derde jaar dat er initiatieven worden verzameld voor het Lokaal Preventieakkoord.Overleggen of pitchenBehoefte om uw idee te overleggen? Maak dan gebruik van het telefonisch vragenuurtje op donderdag 9 februari van 12.00 tot 13.00 uur of donderdag 23 februari van 10.00 tot 11.00 uur, door te bellen met R. Mesu op 06 29 63 51 30. Liever uw idee pitchen? Geef dat aan bij het indienen, zodat u uw idee met volle overtuiging kunt toelichten aan de commissie die gaat over toewijzing van het budget.Lokaal PreventieakkoordGezond zijn en gezond voelen is belangrijk. Een lang en gezond leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Roken, ongezonde voeding, te weinig bewegen en bovenmatig alcoholgebruik zijn de belangrijkste veroorzakers van ongezond gedrag. Maar gezondheid gaat over meer dan ‘niet ziek zijn’. Het gaat ook over het mee kunnen doen in de maatschappij, over een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren en over de omgeving waarin je leeft. Middelburg zet preventief in op gezondheid: voorkomen is beter dan genezen! We willen graag bijdragen aan gezonde en gelukkige inwoners. Dat kunnen we alleen samen met inwoners, ondernemers, verenigingen, zorg en onderwijs en allerlei andere partners. De thema’s waar het Lokaal Preventieakkoord zich op richt zijn: niet roken, gezond gewicht, verminderen van problematisch alcoholgebruik, mentale gezondheid en gezonde leefomgeving.Voor welk thema heeft u een geweldig idee? Welke acties vindt u belangrijk? Dien voor 10 maart uw initiatief in op doemee.middelburgers.nl.

1 dag geleden
De afscheidsbrief van burgemeester van der Zwaag

DOMBURG - Gisteren nam burgemeester van der Zwaag na zeventien jaar afscheid van de gemeente Veere, tijdens een openbare afscheidsreceptie in het gemeentehuis in Domburg. Hij schreef een brief aan alle inwoners van de gemeente.

1 dag geleden
Groen Gras bij Zeelandia Middelburg: 'een waterballet met een drietrapsraket'

MIDDELBURG - Afgelopen zomer was het wederom een lange periode van droogte met als gevolg dat de velden bij Zeelandia Middelburg tot medio oktober niet of nauwelijks bespeelbaar waren. Zeelandia Middelburg heeft niet de mogelijkheid om de velden te besproeien vanwege het brakke water en ontbreken van een zoetwaterbron. Voor de vele leden van Zeelandia Middelburg een teleurstellend begin van het nieuwe seizoen.

1 dag geleden
Natalia Driesen en Dyon Kamp werken bij ZRTI: 'Patiënten omringen met aandacht'

In het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen worden mensen behandeld tegen de ziekte kanker. Dankzij ultramoderne apparatuur en bevlogen medewerkers kunnen patiënten rekenen op de best mogelijke zorg. Dyon Kamp (27) en Natalia Driesen (24) vertellen over hun opleidingsperiode bij het ZRTI.

1 dag geleden