Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburgs Kamerkoor stopt er na 67 jaar mee: “steeds lastiger om koren bij elkaar te krijgen en houden”

Middelburgs Kamerkoor stopt er na 67 jaar mee: “steeds lastiger om koren bij elkaar te krijgen en houden”

MIDDELBURG - Het Middelburgs Kamerkoor, dat werd opgericht in 1954, houdt op te bestaan. Op vrijdag 5 november is het laatste, gratis concert, in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

Volgens Berbel Lippe, voorzitter van het Middelburgs Kamerkoor, werd de opheffing van het koor bijna onvermijdelijk. “Het is steeds lastiger om voldoende zangers te vinden, die zich onvoorwaardelijk aan het koor willen verbinden. Er zijn nog steeds genoeg zangliefhebbers, daar niet van, maar wij met ons klassieke repertoire hebben wel enige concurrentie van koren die, bijvoorbeeld, popmuziek zingen. Het ledenbestand is ook wel wat aan het vergrijzen. Ik ben zelf de jongste. Het wordt steeds lastiger om een koor als het onze bij elkaar te krijgen én te houden. De wil van mensen om zich voor een heel jaar te committeren aan een vereniging is minder groot dan voorheen. Maar jammer is het. Ik heb zelf nog genoeg alternatieven, maar er zijn ook leden die moeite hebben met dit afscheid.”

Afscheidsconcert rond Etty Hillesum
Het Middelburgs Kamerkoor neemt afscheid met een mooi concert: een avond rond en vól van Etty Hillesum in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Met gastspreker Frits Barend over de actualiteitswaarde van Etty’s nagelaten geschriften. De (uitgestelde) première van de compositie Sieben letzte Worte van Christian Blaha. Muziek voor koor, piano en fluit op teksten van Etty Hillesum. Gezongen door het Middelburgs Kamerkoor met begeleiding van Rien Balkende op piano en Maaike van der Heijdt op fluit. Julika Marijn speelt en leest Etty Hillesum en het Middelburgs Kamerkoor sluit de avond na de pauze af met het Requiem van Maurice Duruflé met begeleiding op het orgel door Rien Balkenende.

Requiem
De Bijbelse 7 laatste woorden vormen het uitgangspunt van de nieuwe compositie van Blaha: 7 letzte Worte (2019) mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds. Om de schrijnende actualiteit van de aldaar te berde gebrachte menselijke emoties te onderstrepen, heeft de componist zich gewend tot de dagboeken van de te Middelburg geboren Etty Hillesum. Het Requiem (1947) van Maurice Duruflé (1902-1986) behoort tot de grote standaard koorwerken van de 20e eeuw. De componist weet hierin een synthese tot stand te brengen tussen gregoriaanse zang, liturgische vorm, subtiel contrapunt, uitgekiende dynamiek en gevoelige harmonieën. Om de meester zelf aan het woord te laten: “Dit Requiem is geen etherisch werk dat zich loszingt van wereldse zorgen. Het confronteert ons met de werkelijkheid van de mens die zijn eindigheid onder ogen moet zien. Zijn vrees is soms dramatisch, soms vervuld van doodsangst, of juist van hoop of berusting.

De toegang tot het concert is gratis. Achteraf kunnen de bezoekers hun waardering laten blijken tijdens de collecte.

Meer informatie:
Vrijdag 5 november 2021
Aanvang: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Onder den Toren 1, Middelburg

Dit concert wordt georganiseerd door het Etty Hillesum Huis en Stadspastoraat in samenwerking met het Middelburgs Kamerkoor en is onderdeel van festival ‘Na de strijd’ (4 t/m 7 november 2021).

Meer uit Middelburg

Voorzitter Keti Koti Zeeland Angelique Duijndam: 'Ik heb het verleden nodig om het heden te begrijpen'

MIDDELBURG -  Maandag 1 juli vond de Keti Koti herdenking plaats in Middelburg. Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Hoe kijkt Angelique Duijndam, voorzitter Keti Koti Zeeland, terug op de viering? 

11 uur geleden
Zondag 28 juli Parkconcert van Duo Deseo in het Stadspark Molenwater

MIDDELBURG - Zondag 28 juli weer een concert in het Molenwaterpark. Als Duo Deseo verleiden gitarist Maarten Vandenbemden en celliste Ann Van Hecke je met zomerse en zuidelijke klanken. Met Zuid-Amerikaanse, Spaanse en Catalaanse muziek van onder meer Astor Piazzolla, Federico Garcia Lorca, Isaac Albéniz, en Manukl De Falla. 

15 uur geleden
Woning aan Kuiperspoort 4 in Middelburg gesloten wegens drugs

MIDDELBURG - Op last van de (loco)burgemeester van de gemeente Middelburg is donderdag een woning aan Kuiperspoort 4 in Middelburg voor drie maanden afgesloten wegens drugsgerelateerde criminaliteit. 

18 uur geleden
Gemeente Veere adviseert: 'Zet je fiets dubbel op slot'

DOMBURG - De gemeente Veere neemt deel aan landelijke campagne 'Staat-E-lekker'. Die drukt fietsers op het hart hun fiets goed op slot te zetten. Het liefst met een tweede slot.

19 uur geleden
Kloostergangen in abdij Middelburg dicht na vallen steen

MIDDELBURG - De kloostergangen in het Middelburgse abdijcomplex zijn gesloten, omdat er een stuk natuursteen vanuit de gewelven naar beneden is gevallen. Dat meldt de provincie Zeeland.

1 dag geleden
Van Trekkertrek naar polowedstijd in Aagtekerke

AAGTEKERKE - Aan de Herenweg, waar een paar dagen eerder nog trekkers reden en werd gefeest in de feesttent, galopperen over een paar dagen paarden rond. En dan niet vanwege een typisch Zeeuws rondje ringrijden, maar om polowedstrijden te rijden. Vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli wordt op het terrein de Polo Cup Domburg georganiseerd. Jeroen van de Lindeloof vertelt  hoe dit bijzondere evenement in Aagtekerke is beland. 

1 dag geleden
Gezellige marktdag in Westkapelle

WESTKAPELLE - Woensdag  31 juli zijn er tussen 11.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten te doen in en rondom het Polderhuis. In de Zuidstraat ter hoogte van het Polderhuis is er Brocante, Vintage en Ouwe Sannie te koop. In de Polderhuistuin is er een Creatief van eigen bodem markt en worden heerlijke smouters en wafels gebakken.

1 dag geleden