Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburgs Kamerkoor stopt er na 67 jaar mee: “steeds lastiger om koren bij elkaar te krijgen en houden”

Middelburgs Kamerkoor stopt er na 67 jaar mee: “steeds lastiger om koren bij elkaar te krijgen en houden”

MIDDELBURG - Het Middelburgs Kamerkoor, dat werd opgericht in 1954, houdt op te bestaan. Op vrijdag 5 november is het laatste, gratis concert, in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

Volgens Berbel Lippe, voorzitter van het Middelburgs Kamerkoor, werd de opheffing van het koor bijna onvermijdelijk. “Het is steeds lastiger om voldoende zangers te vinden, die zich onvoorwaardelijk aan het koor willen verbinden. Er zijn nog steeds genoeg zangliefhebbers, daar niet van, maar wij met ons klassieke repertoire hebben wel enige concurrentie van koren die, bijvoorbeeld, popmuziek zingen. Het ledenbestand is ook wel wat aan het vergrijzen. Ik ben zelf de jongste. Het wordt steeds lastiger om een koor als het onze bij elkaar te krijgen én te houden. De wil van mensen om zich voor een heel jaar te committeren aan een vereniging is minder groot dan voorheen. Maar jammer is het. Ik heb zelf nog genoeg alternatieven, maar er zijn ook leden die moeite hebben met dit afscheid.”

Afscheidsconcert rond Etty Hillesum
Het Middelburgs Kamerkoor neemt afscheid met een mooi concert: een avond rond en vól van Etty Hillesum in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Met gastspreker Frits Barend over de actualiteitswaarde van Etty’s nagelaten geschriften. De (uitgestelde) première van de compositie Sieben letzte Worte van Christian Blaha. Muziek voor koor, piano en fluit op teksten van Etty Hillesum. Gezongen door het Middelburgs Kamerkoor met begeleiding van Rien Balkende op piano en Maaike van der Heijdt op fluit. Julika Marijn speelt en leest Etty Hillesum en het Middelburgs Kamerkoor sluit de avond na de pauze af met het Requiem van Maurice Duruflé met begeleiding op het orgel door Rien Balkenende.

Requiem
De Bijbelse 7 laatste woorden vormen het uitgangspunt van de nieuwe compositie van Blaha: 7 letzte Worte (2019) mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds. Om de schrijnende actualiteit van de aldaar te berde gebrachte menselijke emoties te onderstrepen, heeft de componist zich gewend tot de dagboeken van de te Middelburg geboren Etty Hillesum. Het Requiem (1947) van Maurice Duruflé (1902-1986) behoort tot de grote standaard koorwerken van de 20e eeuw. De componist weet hierin een synthese tot stand te brengen tussen gregoriaanse zang, liturgische vorm, subtiel contrapunt, uitgekiende dynamiek en gevoelige harmonieën. Om de meester zelf aan het woord te laten: “Dit Requiem is geen etherisch werk dat zich loszingt van wereldse zorgen. Het confronteert ons met de werkelijkheid van de mens die zijn eindigheid onder ogen moet zien. Zijn vrees is soms dramatisch, soms vervuld van doodsangst, of juist van hoop of berusting.

De toegang tot het concert is gratis. Achteraf kunnen de bezoekers hun waardering laten blijken tijdens de collecte.

Meer informatie:
Vrijdag 5 november 2021
Aanvang: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Onder den Toren 1, Middelburg

Dit concert wordt georganiseerd door het Etty Hillesum Huis en Stadspastoraat in samenwerking met het Middelburgs Kamerkoor en is onderdeel van festival ‘Na de strijd’ (4 t/m 7 november 2021).

Meer uit Middelburg

Overlastgever opgepakt voor mishandeling en vernieling in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft zaterdagavond op het ZEP in de Mortiere in Middelburg iemand aangehouden voor mishandeling en vernieling. Dit gebeurde naar twee meldingen van overlast.

48 minuten geleden
Piekperiode graspollenseizoen begint met Pinksteren

Piekperiode graspollenseizoen begint met PinksterenREDACTIE - De piekperiode van het graspollenseizoen is in aantocht! Door het warme weer tot dusver in mei zijn al steeds meer grassoorten tot bloei gekomen en tijdens het pinksterweekend begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Dit betekent dat de kans op hooikoortsklachten zeer groot is. Door buien spoelt de lucht soms schoon, maar tijdens droge momenten keert de overlast snel terug.

2 uur geleden
Koninklijke onderscheiding voor 'Miss Middelburg' Petra van der Vliet-Bakker

MIDDELBURG - Zaterdag reikte burgemeester Marcel Fränzel een Koninklijke onderscheiding uit aan een compleet verraste Petra van der Vliet-Bakker op de Markt in Middelburg. Vanaf het podium, waar eerder een optreden was van de Dixieland Stageband, riep de burgemeester 'de mevrouw met het Heinekenblad' naar voren. Petra was namelijk gewoon bier aan het serveren aan bezoekers van Jazz in the City. Onder luid applaus kwam ze het podium op en daar werd ze letterlijk in het zonnetje gezet. 

18 uur geleden
Gemeente Veere presenteert plannen: grip op de groei van verblijfsrecreatie

DOMBURG - De plannen die het college van de gemeente Veere heeft over verblijfsrecreatie liggen vanaf vrijdag 17 mei ter inzage. Het college nodigt iedereen uit om de plannen goed te bekijken, omdat de voorgestelde maatregelen aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. Indien gewenst kan een schriftelijke reactie gegeven worden.

19 uur geleden
Walcherse en Schouwse scholen strijden tegen textielafval

MIDDELBURG - Van 20 mei tot en met 13 juni vindt de Textiel Race Walcheren en Schouwen-Duiveland plaats. Tien scholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Na een gastles nemen ze het tegen elkaar op om zoveel mogelijk textiel te hergebruiken, repareren en in te zamelen. Woont u in de buurt van een van onderstaande scholen, dan kunt u tussen 20 mei en 13 juni gemakkelijk en gratis uw textiel thuis laten ophalen. Dit doet u door uw textiel online aan te bieden op de website: www.textielrace.nl. Denk bij textiel aan een gebruikte trui, uw sokken, gebruikte gordijnen of een gebruikte handdoek.

23 uur geleden
Pinksterweekend begint wisselvallig

Het pinksterweekend begint wisselvallig met op zaterdag buien met kans op onweer en hagel. De meeste zijn bestemd voor het binnenland. In het noorden en aan de kust blijft het vaker droog. Het wordt 17 tot 22 graden. Zondag blijft vooral landinwaarts een enkele (onweers)bui mogelijk. Tijdens tweede pinksterdag lijken  maar de droge en zonnige momenten te overheersen. Aan de temperatuur verandert tijdens de pinksterdagen weinig.

1 dag geleden
Festival Zeeland Klassiek daagt jonge makers uit tot het maken van meesterwerk

MIDDELBURG - Ook deze editie van het Festival Zeeland Klassiek worden jonge Zeeuwse makers tussen de 14 en 18 jaar oud uitgedaagd zich te laten inspireren door een drietal geselecteerde klassieke muziekstukken. Dat kan een muzikale uiting zijn zoals een rap, spoken word of dans, in woord zoals een gedicht of een verhaal of als beeld (tekening, video). 

1 dag geleden