Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburg was een van de armste steden

Middelburg was een van de armste steden

MIDDELBURG - Een bijzondere lezing over het crapuul van Maastricht en de krotbewoners van Middelburg. Woensdag 31 mei in de Oostkerk vertellen Middelburgkenner Johan Antheunisse en auteur Frank Bokern in een levendig een-tweetje het verhaal van de krotbewoning en de sanering in beide steden. Met volop foto’s van de ellende die in beide steden heeft bestaan, maar ook met tal van leuke anekdotes uit die tijd. Aanvang 20 uur.Frank Bokern publiceerde in het voorjaar van 2022 het boek ‘Crapuul, Kroniek van een krottenwijk’, dat inmiddels toe is aan de zevende druk. De verhalen van de twee provinciesteden sluiten wonderwel op elkaar aan. ,Johan: “In Maastricht is het Stokstraatkwartier in de jaren 1960 en 1970 veranderd in een van de chicste buurten van Maastricht, in Middelburg hebben straten als de Spanjaardstraat en de Bellinkstraat in dezelfde periode precies zo’n metamorfose doorgemaakt.”

Verpauperd
We wandelen samen met Johan naar deze Bellinkstraat en onderweg wordt al snel duidelijk dat hij een bevlogen verteller is, maar bovenal ook veel weet over de stad en haar straten. Johan: “Het is bijna onvoorstelbaar dat Middelburg één van de armste steden van het land is geweest. Talloze huizen waren begin vorige eeuw zo verpauperd en verkrot dat er nauwelijks in gewoond kon worden. Toch gebeurde dit, met vaak wel zes gezinnen per adres. De verpaupering werd mooi verbloemd doordat deze huizen verborgen lagen achter de grote statige panden waar rijkdom pronkte stonden.”

Gelijkenissen
De samenwerking met Frank Bokern is ontstaan tijdens een spontane kennismaking. “We klikten gelijk. Frank is nog meer dan ik een goede verhalenverteller en een enorme kenner van de krottenhistorie. Voor de lezing ben ik diep in honderd jaar armoede in Middelburg gedoken. Naast de gelijkenissen met onze hoofdstad spreekt Maastricht als stad erg tot de verbeelding.”

Kleurrijke figuren
Tijdens de lezing, georganiseerd in het kader van Zeevonken, een samenwerking tussen de Oostkerk en boekwinkel De Drvkkery, koppelen de heren het verleden aan het heden en wordt aan de hand van beeldmateriaal de ellende die in beide steden heeft bestaan goed zichtbaar. Johan: “Het is niet alleen kommer en kwel want zowel de krotbewoners als de huisjesmelkers waren vaak erg kleurrijke figuren.”

Comfortzone
Johan deed in 1987 de opleiding voor Natuurgids. De liefde voor excursies geven en verhalen vertellen lijkt er altijd geweest. “Toch vind ik deze lezing geven best spannend. Ik stap een beetje uit mijn comfortzone. Maar ik kijk er vooral enorm naar uit.” Tickets voor de lezing zijn nog verkrijgbaar via de website van de Oostkerk of De Drvkkery. Inclusief koffie of thee mét Limburgse vlaai of een Zeeuwse bolus.

Meer uit Middelburg

Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

56 minuten geleden
Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

19 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

20 uur geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

1 dag geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 dag geleden