Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburg geeft gehoor aan oproep spoedopvang vluchtelingen

Middelburg geeft gehoor aan oproep spoedopvang vluchtelingen

MIDDELBURG - In Middelburg worden vanaf vandaag met spoed ongeveer honderd vluchtelingen opgevangen. Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg geeft aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de ruimte om noodopvang in te richten. In overleg met Frans Lievens is Studio A58 aangeboden als opvanglocatie.

Met de opvang geeft gemeente Middelburg gehoor aan de dringende oproep die onder andere de burgemeester van de gemeente Westerwolde (Ter Apel), de Commissaris van de Koning en het demissionaire Kabinet afgelopen week hebben gedaan. Zij riepen op om hulp aan te bieden in verband met de verschrikkelijke situatie in Ter Apel. Het college was voornemens om dinsdag een besluit te nemen over de tijdelijke opvang van 200 - maximaal tweehonderdvijfitig vluchtelingen. Gezien de urgentie van dit moment heeft het college het besluit naar voren gehaald. Daarmee kan dit weekend al de opvang voor honderd personen geregeld worden. De andere honderd à honderdvijftig komen eind volgende week naar Studio A58.

Urgentie
Een aantal jaar geleden heeft gemeente Middelburg ook meegewerkt aan de noodopvang van vluchtelingen. Ook nu heeft het COA heeft op dit moment veel te weinig bedden voor de opvang van vluchtelingen. Asielzoekers die in Nederland aankomen, worden opgevangen in het azc in Ter Apel. Van daar uit stromen ze door naar andere azc’s in Nederland. Als gevolg van te weinig bedden in de Nederlandse asielzoekerscentra, stokt de doorstroom uit Ter Apel. Burgemeester Velema (Westerwolde, waar Ter Apel onder valt) heeft alle gemeenten opgeroepen om ruimte beschikbaar te stellen waar het COA noodopvang kan inrichten. Daarnaast heeft het demissionaire Kabinet aan alle burgemeesters gevraagd om snel opvangplekken voor vluchtelingen in te richten. Ook de Commissaris van de Koning van Zeeland heeft dat indringend aan de Zeeuwse burgemeesters gevraagd.

Veldbedden
Gemeente Middelburg stelt dat de nood in Nederland nu zo hoog is dat het onderbrengen van mensen in tenten nabij is: “dat vinden wij niet menselijk en wenselijk. Zeker niet met oog op de herfst en de winter die in aantocht is. Als Middelburg zien wij het als onze plicht om mee te werken aan de opvang van vluchtelingen. En we zijn blij dat we samen met Frans Lievens de verantwoordelijkheid op ons nemen. Frans Lievens is de eigenaar van Studio A58.” De opvang in Middelburg wordt vergelijkbaar met de opvang in de Zeelandhallen in Goes. Het COA plaatst ook in Studio A58 units. Vanwege de versnelde de opvang zijn de units nu nog niet geplaatst. Voor de 100 personen die vanaf zondag naar Middelburg komen, worden tijdelijk veldbedden neergezet. Dit organiseert de VRZ (Bevolkingszorg). De units komen zeer spoedig in de studio te staan.

Half jaar
De opvang geldt voor de periode van een half jaar. Met de mogelijkheid om het met een half jaar te verlengen. Als eerder blijkt dat deze opvang in studio A58 niet langer nodig is, wordt de noodopvang afgebouwd. Vanwege het spoedeisende karakter is de organisatie voor deze eerste opvang in handen van de VRZ. Op een later moment wordt het overgedragen aan het COA.

Meer uit Middelburg

BAM vervangt 400.000 watermeters voor Evides Waterbedrijf in Zuid-Holland en Zeeland

NIEUWLEUSEN - BAM Energie & Water vervangt in opdracht van Evides Waterbedrijf 400.000 huishoudelijke watermeters in Zuid-Holland (regio Rijnmond) en Zeeland. De werkzaamheden starten in januari 2023 en eindigen in 2029.

10 uur geleden
‘Warme Kamers’ in Middelburg

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg geeft gevolg aan het initiatief ‘Warme kamers’ van het Leger des Heils. Hierbij is gekozen om naast de Warme Kamers van het Leger des Heils een aantal welzijnsaccommodaties extra open te stellen. Wijkcentrum Palet, dorpshuizen Sint Laurens, Nieuw- en Sint Joosland en Arnemuiden zijn vanaf 1 december drie dagen per week extra geopend van 9.00 tot 21.00 uur. Hiermee is een spreiding van locaties over de gemeente Middelburg gerealiseerd.

11 uur geleden
Botsing tussen scooter en auto in Middelburg

MIDDELBURG – Bij een ongeval op de Oude Vlissingseweg in Middelburg is donderdagmiddag een scooterbestuurder lichtgewond geraakt. Een auto raakte beschadigd. Het ongeval gebeurde omstreeks 13.35 uur op de kruising van de Oude Vlissingseweg en de Spinhuisweg. 

11 uur geleden
Kind aangereden op Torenweg Middelburg

MIDDELBURG – Bij een aanrijding op de Torenweg in Middelburg is donderdagmiddag een kind gewond geraakt. Hij is door het ambulancepersoneel onderzocht. De jongen werd omstreeks 16.45 uur door een automobilist aangereden op de rotonde op de kruising van de Torenweg en de Roozenburglaan.

11 uur geleden
HZ vraagt aandacht voor LHBTI+-studenten

MIDDELBURG/VLISSINGEN - Op vrijdag 9 december kleurt de HZ paars. Tijdens Paarse Vrijdag laat de hogeschool door middel van verschillende activiteiten zien dat studenten mogen zijn wie ze zijn. Nog elk jaar spreken de studentpsychologen van de HZ studenten die worstelen met hun seksuele identiteit.

1 dag geleden
Junior Company, het nieuwe praktijkvak voor vmbo basis leerlingen

MIDDELBURG - Vmbo basis leerlingen van de onderbouw zijn dit schooljaar bij Nehalennia locatie Kruisweg gestart met een nieuw vak: Junior Company. Ondernemende vaardigheden, samenwerken en zelfstandig leren d.m.v. verschillende projecten staan centraal. Op dinsdag 6 december wordt het eerste deel afgesloten met de door de leerlingen georganiseerde foodtruckfestival ‘Around the World’.

2 dagen geleden
Middelburg gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

MIDDELBURG - Het college van Middelburg gaat excuses aanbieden voor de rol die de stad heeft gespeeld in het slavernijverleden. Dit zal volgend jaar gebeuren op 1 juli tijdens de viering van Keti Koti.

2 dagen geleden