Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburg geeft gehoor aan oproep spoedopvang vluchtelingen

Middelburg geeft gehoor aan oproep spoedopvang vluchtelingen

MIDDELBURG - In Middelburg worden vanaf vandaag met spoed ongeveer honderd vluchtelingen opgevangen. Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg geeft aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de ruimte om noodopvang in te richten. In overleg met Frans Lievens is Studio A58 aangeboden als opvanglocatie.

Met de opvang geeft gemeente Middelburg gehoor aan de dringende oproep die onder andere de burgemeester van de gemeente Westerwolde (Ter Apel), de Commissaris van de Koning en het demissionaire Kabinet afgelopen week hebben gedaan. Zij riepen op om hulp aan te bieden in verband met de verschrikkelijke situatie in Ter Apel. Het college was voornemens om dinsdag een besluit te nemen over de tijdelijke opvang van 200 - maximaal tweehonderdvijfitig vluchtelingen. Gezien de urgentie van dit moment heeft het college het besluit naar voren gehaald. Daarmee kan dit weekend al de opvang voor honderd personen geregeld worden. De andere honderd à honderdvijftig komen eind volgende week naar Studio A58.

Urgentie
Een aantal jaar geleden heeft gemeente Middelburg ook meegewerkt aan de noodopvang van vluchtelingen. Ook nu heeft het COA heeft op dit moment veel te weinig bedden voor de opvang van vluchtelingen. Asielzoekers die in Nederland aankomen, worden opgevangen in het azc in Ter Apel. Van daar uit stromen ze door naar andere azc’s in Nederland. Als gevolg van te weinig bedden in de Nederlandse asielzoekerscentra, stokt de doorstroom uit Ter Apel. Burgemeester Velema (Westerwolde, waar Ter Apel onder valt) heeft alle gemeenten opgeroepen om ruimte beschikbaar te stellen waar het COA noodopvang kan inrichten. Daarnaast heeft het demissionaire Kabinet aan alle burgemeesters gevraagd om snel opvangplekken voor vluchtelingen in te richten. Ook de Commissaris van de Koning van Zeeland heeft dat indringend aan de Zeeuwse burgemeesters gevraagd.

Veldbedden
Gemeente Middelburg stelt dat de nood in Nederland nu zo hoog is dat het onderbrengen van mensen in tenten nabij is: “dat vinden wij niet menselijk en wenselijk. Zeker niet met oog op de herfst en de winter die in aantocht is. Als Middelburg zien wij het als onze plicht om mee te werken aan de opvang van vluchtelingen. En we zijn blij dat we samen met Frans Lievens de verantwoordelijkheid op ons nemen. Frans Lievens is de eigenaar van Studio A58.” De opvang in Middelburg wordt vergelijkbaar met de opvang in de Zeelandhallen in Goes. Het COA plaatst ook in Studio A58 units. Vanwege de versnelde de opvang zijn de units nu nog niet geplaatst. Voor de 100 personen die vanaf zondag naar Middelburg komen, worden tijdelijk veldbedden neergezet. Dit organiseert de VRZ (Bevolkingszorg). De units komen zeer spoedig in de studio te staan.

Half jaar
De opvang geldt voor de periode van een half jaar. Met de mogelijkheid om het met een half jaar te verlengen. Als eerder blijkt dat deze opvang in studio A58 niet langer nodig is, wordt de noodopvang afgebouwd. Vanwege het spoedeisende karakter is de organisatie voor deze eerste opvang in handen van de VRZ. Op een later moment wordt het overgedragen aan het COA.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

ritamid 1 maand geleden
Wanneer houdt het op?? Het is al teveel. Middelburg wil kennelijk weer het liefste jongetje van de klas zijn. Stop hiermee!!!
kirstennl 1 maand geleden
Hier schrijft men dat er 100 mensen worden opgevangen. Op het landelijke nieuws staat dat 250 mensen worden opgevangen. Dat is nogal een verschil. Wie heeft het goede aantal?
bung 87 1 maand geleden
voor een half jaar maar kan ook 1 jaar wordeen en kan ook 25 jaar worden--o wat zijn we heden blij--nou, IK niet middelburg EN alle andere gemeenten hadden NEE moeten zeggen. den haag moet wakkergeschut worden en eindelijk eens begrijpen dat NL al te vol is met gelukszoekers.
ctordoff 1 maand geleden
wat moeten wij er mee.

Meer uit Middelburg

Amnesty roept Zeeuwen op om brieven te schrijven

MIDDELBURG - Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Oók in Middelburg kan je meedoen met Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevenement en verander vandaag nog een leven.

9 uur geleden
Kandidatenlijst VVD Veere vastgesteld

MELISKERKE - De VVD Veere heeft de kandidatenlijst vastgesteld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Marja Osté-Aarnoutse voert de lijst aan; zij is vml. recreatie- en agrarisch ondernemer, diep geworteld in de Veerse gemeenschap en heeft een breed netwerk. Sinds 2014 heeft ze als raadslid  een grote dossierkennis en raadsbreed aanzien opgebouwd. Op nummer 2 en 3 staan respectievelijk Ruud van Houten en Paul Barendregt; zij hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan als commissielid. Op nummer 4 staat nieuwkomer Ad van Broekhoven.

10 uur geleden
UniPharma Middelburg kiest voor groen met 1.086 zonnepanelen

MIDDELBURG - UniPharma in Middelburg zet in op gezonder en duurzamer ondernemen. Het bedrijf wil graag maatschappelijk betrokken zijn en een bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. UniPharma heeft daarom gekozen voor het opwekken van elektriciteit door middel van zonnepanelen.

13 uur geleden
Cyberteam Zeeuwse politie arresteert 3 oplichters, onderzoekt circa 100 delicten

MIDDELBURG - De politie onderzoekt zo’n honderd cyberdelicten, waarbij criminelen steeds weer op een laffe manier slachtoffers in hun portemonnee en veiligheidsgevoel weten te raken. Dit jaar werden al ruim 250 Zeeuwen getroffen. De politie hield al drie cybercriminelen aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. De politie vraagt de hulp van het publiek bij de herkenning van vijf onbekende daders.

13 uur geleden
Opbouw ijsbaan Middelburg opnieuw uitgesteld

MIDDELBURG -  Er komt vooralsnog geen op de Markt in Middelburg. Dat heeft de exploitant van de ijsbaan, Patrick Gabriëlse, vanochtend bekendgemaakt. Gabriëlse had het graag anders gezien, maar volgens hem kleven er op dit moment nog te veel risico’s en onzekerheden aan de opbouw van de baan.

14 uur geleden
Geocaching is hot!

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 november werden op de bankjes twee bordjes geïnstalleerd van de Middelburgse stripfiguren Rozenbottel en Stokroosje. Ze markeren een van de vele plekken op Walcheren waar zogenoemde geocaches zijn te vinden. Rianne Tolhoek is een ware ambassadrice van het populaire tijdverdrijf. De afgelopen jaren verstopte ze maar liefst 130 ‘caches’ op heel Walcheren.

15 uur geleden
Vrouw zakt in sinkhole in Middelburg, bevrijd na twee uur

MIDDELBURG - Een bewoonster van een woning aan de Nieuwstraat is zondagavond 28 november in de achtertuin van haar woning in een put (een zogenoemde sinkhole) gevallen. De hulpdiensten hebben de vrouw na bijna twee uur uit haar benarde positie gered.

16 uur geleden