
Middelburg en Vlissingen woensdag in serie Het verhaal van Nederland
VLISSINGEN/MIDDELBURG - In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 7, woensdag 23 maart op NPO 1, gaan we terug naar de tijd van kapers en kooplui (1600-1750). In de zeventiende eeuw is Nederland een wereldmacht. Niet alleen dankzij de typische handelsgeest, maar vooral door roof en oorlog. Een kleine elite wordt steenrijk door middel van uitbuiting en onderdrukking van anderen. In deze aflevering volgen we een rijke koopmansfamilie uit Antwerpen en een berooide Duitse matroos die ons meevoeren langs de gouden bergen en zwarte bladzijden van de 17e eeuw.
In deze aflevering bezoekt Daan o.a. Middelburg en Vlissingen. Eind 16e eeuw komt een grote vluchtelingenstroom op gang van de zuidelijke Nederlanden naar de noordelijke republiek. De 80-jarige oorlog om godsdienstvrijheid is nog steeds aan de gang, en het noorden van ons land had zich vrijgemaakt van het katholieke Spanje. Maar er werd nog volop gevochten in België dat destijds ook bij De Nederlanden hoorde. Vanaf 1580 begonnen de Spanjaarden aan een tegenaanval om de zuidelijke Nederlanden te heroveren. Daarbij namen zij uiteindelijk de belangrijkste stad in het zuiden in: Antwerpen. Vanuit de Koopmanshaven in Vlissingen vertelt Daan dat de Zeeuwen besloten om de Schelde met kanonvuur af te sluiten, zodat de bevoorrading richting het zuiden werd afgesneden. Zo probeerden ze de Spanjaarden terug te dringen. Ook mocht er geen handel meer gedreven worden met de vijand. Dit had niet alleen invloed op de Spanjaarden: de inkomsten van zuidelijke arbeiders en handelslieden droogden op. Daarom gingen zij massaal op zoek naar werk in het noorden. Daarnaast gaven de Spanjaarden protestanten de keus: of bekeren tot het katholicisme, of vertrekken. Ook dit zorgde voor een enorme verhuizing naar de republiek.
Arbeidslieden
Als gevolg van de verliezen en verwoesting in de oorlog, konden steden in de noordelijke Nederlanden arbeidslieden goed gebruiken. Deze werden met allerlei voordelen binnengehaald: migranten kregen subsidie, ze hoefden geen belasting te betalen en soms kregen ze een gratis woning of werkplaats. Middelburg liet zelfs boten op en neer naar Antwerpen varen om goedkope arbeidskrachten op te halen. Die werden gratis opgevangen met brood en bier in de abdij in Middelburg. Dit zorgde ervoor dat het aantal inwoners van Middelburg in die tijd verdubbelde.
Het verhaal van Nederland
Het Verhaal van Nederland is een transmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland. Ook is er een boek geschreven bij de serie en zijn er ingekorte versies van de TV-serie speciaal voor in het voortgezet onderwijs. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl.
De TV-serie wordt uitgezonden op woensdagavond rond 20.35 uur op NPO1. Productie is in handen van Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.
Meer uit Middelburg
DISHOEK - Op zondag 11 mei is de eerste viering van dit seizoen in de openlucht toeristenkerk aan de Westerscheldelaan in Dishoek, de Emmauskerk. Deze eerste viering zal worden opgeluisterd met een grote vertegenwoordiging van het koor Glorify, dat ook met een eigen muziekband komt. Het belooft mooi te worden!
17 uur geledenMIDDELBURG - Op de Breeweg in Middelburg zijn donderdagmiddag twee fietsers met elkaar in botsing gekomen. Een amulancemedewerker ontfermde zich over de betrokkenen.
19 uur geledenWESTKAPELLE - Ronald van de Sande (55) is onlangs geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor partij Hart Voor Veere. Met zijn start als raadslid nam hij tegelijkertijd afscheid van zijn jarenlange carrière in de Westkapelse horeca. Wat zijn Ronalds plannen en hoe kijkt hij terug op al die jaren in de horeca?
1 dag geledenVEERE - Dini Helmers uit Veere doet sinds haar jeugd vrijwilligerswerk. Ze heeft al veel verschillende dingen gedaan en rolt, zoals ze zelf zegt, 'van het een in het ander'. Zo kwam zij bij toeval via haar roofvogelonderzoek in contact met de krant Zeeuws Weerzien, waarvoor zij nu actief is als vrijwilliger.
1 dag geledenMIDDELBURG - Van 29 augustus tot en met 6 september presenteert Theaterproductiehuis Zeeland een nieuwe editie van het Zeeland Nazomerfestival. Dit jaar staat één grote locatievoorstelling centraal: 'Dit is mijn hof'. Deze theatervoorstelling komt tot leven op een bijzondere plek in Zeeuws-Vlaanderen, waar landschap en verhaal naadloos samenvallen, aldus de organisatie. 'De exacte locatie blijft nog even geheim.'
2 dagen geledenOOSTKAPELLE - Op de kruising tussen de Munnikweg en Dunoweg bij Oostkapelle is een monument onthuld voor twee piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
2 dagen geledenMIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
2 dagen geleden