Middelburg en Vlissingen woensdag in serie Het verhaal van Nederland
VLISSINGEN/MIDDELBURG - In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 7, woensdag 23 maart op NPO 1, gaan we terug naar de tijd van kapers en kooplui (1600-1750). In de zeventiende eeuw is Nederland een wereldmacht. Niet alleen dankzij de typische handelsgeest, maar vooral door roof en oorlog. Een kleine elite wordt steenrijk door middel van uitbuiting en onderdrukking van anderen. In deze aflevering volgen we een rijke koopmansfamilie uit Antwerpen en een berooide Duitse matroos die ons meevoeren langs de gouden bergen en zwarte bladzijden van de 17e eeuw.
In deze aflevering bezoekt Daan o.a. Middelburg en Vlissingen. Eind 16e eeuw komt een grote vluchtelingenstroom op gang van de zuidelijke Nederlanden naar de noordelijke republiek. De 80-jarige oorlog om godsdienstvrijheid is nog steeds aan de gang, en het noorden van ons land had zich vrijgemaakt van het katholieke Spanje. Maar er werd nog volop gevochten in België dat destijds ook bij De Nederlanden hoorde. Vanaf 1580 begonnen de Spanjaarden aan een tegenaanval om de zuidelijke Nederlanden te heroveren. Daarbij namen zij uiteindelijk de belangrijkste stad in het zuiden in: Antwerpen. Vanuit de Koopmanshaven in Vlissingen vertelt Daan dat de Zeeuwen besloten om de Schelde met kanonvuur af te sluiten, zodat de bevoorrading richting het zuiden werd afgesneden. Zo probeerden ze de Spanjaarden terug te dringen. Ook mocht er geen handel meer gedreven worden met de vijand. Dit had niet alleen invloed op de Spanjaarden: de inkomsten van zuidelijke arbeiders en handelslieden droogden op. Daarom gingen zij massaal op zoek naar werk in het noorden. Daarnaast gaven de Spanjaarden protestanten de keus: of bekeren tot het katholicisme, of vertrekken. Ook dit zorgde voor een enorme verhuizing naar de republiek.
Arbeidslieden
Als gevolg van de verliezen en verwoesting in de oorlog, konden steden in de noordelijke Nederlanden arbeidslieden goed gebruiken. Deze werden met allerlei voordelen binnengehaald: migranten kregen subsidie, ze hoefden geen belasting te betalen en soms kregen ze een gratis woning of werkplaats. Middelburg liet zelfs boten op en neer naar Antwerpen varen om goedkope arbeidskrachten op te halen. Die werden gratis opgevangen met brood en bier in de abdij in Middelburg. Dit zorgde ervoor dat het aantal inwoners van Middelburg in die tijd verdubbelde.
Het verhaal van Nederland
Het Verhaal van Nederland is een transmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland. Ook is er een boek geschreven bij de serie en zijn er ingekorte versies van de TV-serie speciaal voor in het voortgezet onderwijs. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl.
De TV-serie wordt uitgezonden op woensdagavond rond 20.35 uur op NPO1. Productie is in handen van Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Monique Dusebout die gepubliceerd werd. Ze schrijft: 'Hierbij een foto van een dagpauwoog, gemaakt in mijn achtertuin. Ineens waren er geweldig veel vlinders.'
13 uur geledenDISHOEK - Het einde van strandseizoen is in zicht. Wat doet een strandwacht in het najaar als de stranden leeg zijn? Jasper, hoofdstrandwacht Dishoek: 'Als strandwacht leef je met de seizoenen.'
19 uur geledenREDACTIE - Rijkswaterstaat voert in oktober onderhoud uit aan de Vlaketunnel en het Dampoortaquaduct in Zeeland. Daarom zijn deze een aantal nachten afgesloten voor het verkeer. Omleidingsroutes worden aangegeven met gele borden. Weggebruikers dienen rekening te houden met langere reistijd.
1 dag geledenWILHELMINADORP - John van de Panne is maandagavond voor de laatste keer in actie gekomen als brandweerduiker. Dit kon de brandweer niet zomaar voorbij laten gaan na 38 jaar en daarom hebben zijn collega's hem in het zonnetje gezet.Van de Panne begon al in 1986 met het brandweerduiken. "Dit maakt hem de langstzittende brandweerduiker van Nederland!", vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland. "Daarom hadden zijn collega's een grote verrassing voor hem. Een echte melding die later in scène gezet bleek te zijn."
1 dag geledenREDACTIE - Vakbond CNV heeft gistermiddag namens de werknemers faillissement aangevraagd voor autolampenfabriek Vitrite in Middelburg. De medewerkers van het voormalig Philips-onderdeel zitten al maanden zonder salaris. Kathelijne van der Voort van CNV: 'Om achterstallige betaling via het UWV mogelijk te maken, hebben we nu het faillissement aangevraagd. Heel triest, maar we kunnen niet anders.'
1 dag geledenWESTKAPELLE - Een fietser is gistermiddag gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Noorderhoofdweg bij Westkapelle. Een ambulance kwam ter plaatse, maar er hoefde niemand mee naar het ziekenhuis.
1 dag geledenMIDDELBURG - Van jongs af aan schreef Kris Terwindt verhalen en gedichten. Twintig jaar lang vertelde ze haar verhalen enkel aan haar leerlingen. Na corona besloot ze het roer om te gooien en startte ze aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Nadat ze een begeleidingstraject van Zeeuws literair platform De Baaierd had gekregen, ging het snel.
2 dagen geleden