Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Microsoft gaat met zoekmachine leunen op kunstmatige intelligentie

Microsoft gaat met zoekmachine leunen op kunstmatige intelligentie

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat het kunstmatige-intelligentieprogramma inbouwen in zijn zoekmachine Bing. Door een investering in en samenwerking met het bedrijf OpenAI, dat achter het populaire programma ChatGPT zit, kunnen gebruikers van Bing binnenkort veel gerichtere vragen stellen aan de zoekmachine. Ook kunnen ze daarmee chatten. Microsofts webbrowser Edge krijgt ook de nieuwe zoekmogelijkheden en daarnaast kan de ingebouwde kunstmatige intelligentie websites samenvatten en vertalen naar tientallen talen.

Dat alles maakte Microsoft bekend tijdens een presentatie op zijn hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Washington. Volgens topman Satya Nadella "gaat deze technologie zo'n beetje elke categorie software totaal veranderen". Tegelijkertijd stelt het bedrijf veel tijd en moeite te hebben gestoken in het veilig houden van de techniek. Zo zal de nieuwe Bing geen handig lijstje verstrekken met benodigdheden voor bijvoorbeeld een terroristische aanslag.

Microsoft hoopt door als eerste op de markt te zijn met een zoekmachine die geholpen wordt door kunstmatige intelligentie marktaandeel af te kunnen snoepen van Google. Dat bedrijf heeft al een eigen concurrent aangekondigd, die momenteel door een beperkt aantal mensen wordt getest.

10 miljard dollar

OpenAI gooide de afgelopen tijd hoge ogen met ChatGPT. Microsoft besloot daarop 10 miljard dollar in het bedrijf te investeren de komende jaren. De nieuwe Bing-producten van Microsoft draaien op een geavanceerder model dan ChatGPT, stelde OpenAI tijdens de presentatie.

Nog niet alle mogelijkheden van dat programma zijn direct beschikbaar. Een beperkte versie van de nieuwe Bing kan nu al wel getest worden. Voor volledige toegang moeten mensen zich inschrijven. Microsoft gaat de vernieuwde zoekmachine wereldwijd beschikbaar maken, maar doet dat wel door steeds iets meer mensen en mogelijkheden toe te voegen.

De nieuwe versie van de Edge-browser wordt in een eerste ontwikkelversie beschikbaar gesteld aan testers. Microsoft wil de nieuwe mogelijkheden van Bing ook naar alle andere browsers, zoals Chrome van Google en Safari van Apple, brengen.

Meer uit Financieel

IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

1 uur geleden
Afgeprijsde sportkleding zet winst Nike onder druk

BEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.

1 uur geleden
Beurzen New York boeken winst na opluchting over bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.

2 uur geleden
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch

PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.

2 uur geleden
Zwitserland legt bonussen bij Credit Suisse aan banden na redding

ZÜRICH (ANP) - De Zwitserse regering beperkt tijdelijk de uitbetaling van bepaalde bonussen aan personeel van de in problemen geraakte bank Credit Suisse. Concurrent UBS nam Credit Suisse over na tussenkomst van de overheid om ergere problemen voor de Zwitserse bankensector te voorkomen. Nu bevriest de regering bonussen die Credit Suisse zijn medewerkers al wel heeft toegezegd voor hun werkzaamheden in de jaren tot en met 2022, maar nog niet heeft uitbetaald.

4 uur geleden
Oliewerkers boorplatformen BP in Noordzee zien af van staking

LONDEN (ANP/RTR) - Werknemers die werken voor een onderaannemer op olie- en gasboorplatformen van het Britse BP in de Noordzee hebben een geplande staking afgeblazen. Dat meldde vakbond Unite. Volgens de bond krijgen zij van hun werkgever Sparrows Offshore Services drie weken extra aan betaald verlof.

5 uur geleden
Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

5 uur geleden