Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meteorologische zomer start met grote kans op hooikoorts

Meteorologische zomer start met grote kans op hooikoorts

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware maand aan. “Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan”, meldt weerbureau Weeronline dinsdag. “Bovendien wordt het geleidelijk warm en overwegend droog zomerweer. Daardoor neemt de kans op hooikoortsklachten flink toe.”

Juni staat bekend als de piekmaand van het hooikoortsseizoen. “In deze zomermaand hebben een paar miljoen Nederlanders last van hun allergie voor graspollen. Dit komt doordat er dan veel verschillende soorten gras bloeien en pollen verspreiden.”

Volgens de weersverwachting van Weeronline is het de komende tijd overwegend droog weer met temperaturen die rond of boven de 20 graden liggen. “Er is een kans dat we vanaf het pinksterweekeinde te maken krijgen met zomerse temperaturen van 25 graden of meer.”

De kans op neerslag is de aankomende tijd klein, maar helemaal droog blijft het niet. “Soms komt het namelijk wel tot lokale stevige onweersbuien. In zo’n geval wordt de lucht plaatselijk even schoongespoeld van pollen en verminderen de hooikoortsklachten. Maar deze rust is slechts van korte duur, want de wind kan al snel weer pollen aanvoeren uit de omgeving en door groeizame condities kan ook snel weer veel nieuw graspollen in de lucht terecht komen.”

Tips

De piekperiode van het graspollenseizoen houdt volgens de pollenplanner van Wageningen University en Nature Today aan tot en met 30 juni. In juli komen er nog wel graspollen in de lucht voor, maar minder dan in juni. “Daarnaast kan in de tweede helft van juli de bloeiende bijvoet allergische klachten veroorzaken, maar bij een kleinere groep mensen. Het seizoen sluit eind augustus en in september af met de alsemambrosia. Ook deze plant verspreidt zeer sterk allergeen pollen en kan lokaal klachten veroorzaken.”

Tips om de klachten te verminderen zijn:

- Douchen voor je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.

- Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.

- Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.

- Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen.

- Kies de juiste planten in je tuin. Vermijd planten waar je last van hebt. 

Meer uit Beveland

Fietster valt van fiets en raakt bewusteloos in Ellewoutsdijk

ELLEWOUTSDIJK - Een vrouw is zondagmiddag gewond geraakt nadat zij met haar fiets in de polder bij Ellewoutsdijk ten val was gekomen.

15 uur geleden
Busje en motor botsen in Wilhelminadorp: Ambulance rukt uit voor motorrijder

WILHELMINADORP - Een motorrijder is door ambulancemedewerkers nagekeken nadat hij vanmorgen betrokken was bij een ongeval. Een motor en een busje kwamen met elkaar in botsing.

19 uur geleden
Wie wint Zeeland Refinery Cultuurprijs 2024?

HEINKENSZAND - Met ingang van 2024 gaat de Culturele Raad Borsele de Zeeland Refinery Cultuurprijs niet tweejaarlijks maar jaarlijks toekennen. 

20 uur geleden
Aan de keukentafel met Helen en Greg Bihi-Zenou

Van 'hoi' naar huwelijk en van lunchroom HoneyPie naar buitenspeelplaats Hof Poppendamme. Aan de keukentafel met Helen en Greg Bihi-Zenou, horecaondernemers die elke drie jaar de kriebels krijgen. Greg: 'Dit hebben we onder de knie, wat kunnen we nog meer doen?'

1 dag geleden
Man (58) ramt politiebureau Goes

GOES - De politie heeft vrijdag een 58-jarige man aangehouden nadat hij het politiebureau in Goes ramde. De man is naar Torentijd gebracht.

2 dagen geleden
Vlaketunnel twee avonden en nachten dicht

VLAKE - Rijkswaterstaat voert in juni onderhoud uit aan de Vlaketunnel van de snelweg A58 bij Vlake. Daarom is de Vlaketunnel in beide richtingen afgesloten, telkens van 21.00 uur tot 5.00 uur, van maandag 24 juni tot dinsdag 25 juni en van dinsdag 25 juni tot woensdag 26 juni.Het verkeer wordt omgeleid over de N289. Weggebruikers dienen rekening te houden met langere reistijd.

2 dagen geleden
Dorpshuis Baarland is volgend voorjaar 'rigoureus vernieuwd'

BAARLAND - Al sinds ze bijna drie jaar geleden beheerder van The Cameronian werd, heeft Heidi Joosse het dorpshuis in Baarland in haar hoofd vernieuwd. Nu komt die wens dichtbij, want de gemeenteraad van Borsele bespreekt donderdag (20 juni) de investering van 525.000 euro om het dorpshuis te renoveren en verduurzamen. "Ik heb er heel veel zin in om volgend voorjaar te werken in een vernieuwd dorpshuis", zegt Joosse.

2 dagen geleden