Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meteorologische zomer start met grote kans op hooikoorts

Meteorologische zomer start met grote kans op hooikoorts

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware maand aan. “Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan”, meldt weerbureau Weeronline dinsdag. “Bovendien wordt het geleidelijk warm en overwegend droog zomerweer. Daardoor neemt de kans op hooikoortsklachten flink toe.”

Juni staat bekend als de piekmaand van het hooikoortsseizoen. “In deze zomermaand hebben een paar miljoen Nederlanders last van hun allergie voor graspollen. Dit komt doordat er dan veel verschillende soorten gras bloeien en pollen verspreiden.”

Volgens de weersverwachting van Weeronline is het de komende tijd overwegend droog weer met temperaturen die rond of boven de 20 graden liggen. “Er is een kans dat we vanaf het pinksterweekeinde te maken krijgen met zomerse temperaturen van 25 graden of meer.”

De kans op neerslag is de aankomende tijd klein, maar helemaal droog blijft het niet. “Soms komt het namelijk wel tot lokale stevige onweersbuien. In zo’n geval wordt de lucht plaatselijk even schoongespoeld van pollen en verminderen de hooikoortsklachten. Maar deze rust is slechts van korte duur, want de wind kan al snel weer pollen aanvoeren uit de omgeving en door groeizame condities kan ook snel weer veel nieuw graspollen in de lucht terecht komen.”

Tips

De piekperiode van het graspollenseizoen houdt volgens de pollenplanner van Wageningen University en Nature Today aan tot en met 30 juni. In juli komen er nog wel graspollen in de lucht voor, maar minder dan in juni. “Daarnaast kan in de tweede helft van juli de bloeiende bijvoet allergische klachten veroorzaken, maar bij een kleinere groep mensen. Het seizoen sluit eind augustus en in september af met de alsemambrosia. Ook deze plant verspreidt zeer sterk allergeen pollen en kan lokaal klachten veroorzaken.”

Tips om de klachten te verminderen zijn:

- Douchen voor je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.

- Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.

- Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.

- Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen.

- Kies de juiste planten in je tuin. Vermijd planten waar je last van hebt. 

Meer uit Beveland

Ovezande zindert nog na van 41e Klomppop

OVEZANDE - Ook de 41e editie van Klomppop in Ovezande is geslaagd. Drie dagen lang, van afgelopen vrijdag tot en met pinksterzondag, was het in het zonnetje genieten van muziek, theater en slangen (!) op het terrein van sportpark De Fazant.

9 uur geleden
Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

10 uur geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

2 dagen geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

2 dagen geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

2 dagen geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

3 dagen geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

3 dagen geleden