Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meteen onderzoek naar corona-aanpak net afgetreden Franse premier

Meteen onderzoek naar corona-aanpak net afgetreden Franse premier

PARIJS (ANP/AFP) - Een speciale Franse rechtbank is een onderzoek begonnen naar de corona-aanpak van de net afgetreden Franse premier Edouard Philippe. Hij zou zich te afzijdig hebben gehouden bij de bestrijding van de coronaramp. Ook twee voormalige ministers van Volksgezondheid worden aangepakt, melden Franse media.

De rechtbank, die zich uitsluitend buigt over wangedrag door ministers, besloot tot actie na het beoordelen van 53 klachten. Tot nu toe kwamen er 90 binnen. Negen zijn als toelaatbaar bestempeld. Het gaat om klachten van onder anderen burgers, artsen, verenigingen en gedetineerden.

De eerste klagers meldden zich midden maart, enkele dagen nadat Frankrijk drastische maatregelen had afgekondigd om de corona-uitbraak in te dammen. Onder de klachten is het verwijt dat de ministers het leven van anderen in gevaar brachten door niet op tijd te handelen.

De stap komt op de dag dat president Macron zijn premier de laan uitstuurde. Philippe ontwikkelde zich de afgelopen maanden tot een populair politicus die veel in het nieuws kwam door de coronacrisis.

Meer uit Buitenland

Twee jaar voorbij sinds Russische invasie in Oekraïne

KYIV (ANP) - Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel naar aanleiding van de burgeroorlog die er sinds 2014 woedt en de toenemende invloed van de VS in Oekraïne. De oorlog lijkt aan het front al geruime tijd te zijn vastgelopen en Oekraïne kampt met ernstige economische problemen en tekorten aan onder meer munitie. Het is de grootste oorlog in Europa sinds 1945. Volgens schattingen zijn er in 2023 1,4 miljoen militairen in de oorlog actief geweest langs een front van meer dan 1000 kilometer.

50 minuten geleden
Voorverkiezingen in thuisstaat Trump-uitdager Nikki Haley

COLUMBIA (ANP) - In de Amerikaanse staat South Carolina worden voorverkiezingen gehouden voor de Republikeinse Partij. Kandidate Nikki Haley was er jarenlang gouverneur, maar lijkt toch af te stevenen op een nieuwe nederlaag. Oud-president Donald Trump gaat er ruim aan kop in de peilingen.

1 uur geleden
VK helpt Oekraïense artillerie met miljoenenpakket

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat 245 miljoen pond (ruim 286 miljoen euro) uitgeven om de munitiereserves voor de Oekraïense artillerie te vergroten, zei het Britse ministerie van Defensie in de nacht van vrijdag op zaterdag.

1 uur geleden
VS: Houthi-aanval op vrachtschip leidde tot ecologische ramp

TAMPA (ANP) - De raketaanval van Jemenitische Houthi-rebellen op een vrachtschip dat een lading kunstmest vervoerde, heeft geleid tot een "ecologische ramp" in de Rode Zee, meldt het Amerikaanse commandocentrum CENTCOM.

1 uur geleden
Macron: Franse steun voor Oekraïne zal niet wankelen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin zaterdag om "niet te rekenen op enige vermoeidheid van de Europeanen" over de oorlog in Oekraïne. Macron beloofde dat de Franse steun voor Kyiv "niet zal wankelen".

2 uur geleden
Amerikaanse maanlander ligt op zijn kant, maar maakt het goed

HOUSTON (ANP) - Maanlander Odysseus van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft de maanlanding heelhuids doorstaan, maar ligt op zijn kant. Dit heeft het bedrijf dat de maanlander bouwde en bestuurde vrijdag gezegd.

3 uur geleden
Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

5 uur geleden