
Meta verliest bij EU-hof: kartelwaakhond kan privacyfout aanpakken
LUXEMBURG (ANP/RTR) - Socialmediabedrijf Meta heeft een gevoelige nederlaag geleden in een juridische vete met de Duitse mededingingsautoriteit. Het moederbedrijf van Facebook klaagde dat het Bundeskartellamt zich met privacywetgeving bezighield, terwijl dat normaal gesproken niet de taak van die toezichthouder is. Maar het Europees Hof van Justitie zegt na vragen van een Duitse rechter dat ook mededingingsautoriteiten zich met eventuele privacyschendingen kunnen bemoeien.
De zaak draait om het verzamelen van gegevens van Facebookgebruikers buiten dat socialemediaplatform om, bijvoorbeeld op sites van derden of bij andere Meta-bedrijven zoals Instagram. Volgens het Bundeskartellamt gebeurt dit zonder toestemming van de gebruikers, dus sommeerde de toezichthouder Meta daarmee te stoppen. Het Amerikaanse bedrijf stapte vervolgens naar de rechter met de klacht dat de mededingingsautoriteit buiten haar bevoegdheden optrad.
Rechters van het EU-hof stellen dat dit niet noodzakelijk het geval is. Een toezichthouder voor mededingingszaken kan in sommige gevallen ook "genoodzaakt" zijn om techbedrijven te controleren op de naleving van andere regels dan die voor vrije concurrentie, staat in de beslissing. Tegelijkertijd bepaalt de hoogste rechtbank van de Europese Unie dat mededingingsautoriteiten altijd rekening houden met andere onderzoeken van de bevoegde toezichthouders, dus in dit geval de privacyautoriteiten.
Macht
Of een internetbedrijf zich wel aan de Europese privacywetten houdt, kan volgens het hof ook afhangen van de macht van zo'n bedrijf. Als een concern zo dominant is dat consumenten feitelijk geen andere keuze hebben dan instemmen met het gebruik van hun persoonlijke gegevens, is dat mogelijk een overtreding.
Het Bundeskartellamt verwelkomde het oordeel van het Europees Hof van Justitie als overwinning. "Data zijn een beslissende factor bij het verwerven van marktmacht. Het gebruik van zeer persoonlijke gegevens van consumenten door grote internetbedrijven kan ook een overtreding zijn van mededingingswetgeving", zei Andreas Mundt, die aan het hoofd staat van het Bundeskartellamt.
Meta liet in een reactie weten het oordeel van het hof te onderzoeken. Pas later wil het bedrijf van miljardair Mark Zuckerberg reageren.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
39 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
1 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
7 uur geleden