Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Met PASpoort geven we mensen hun identiteit terug

Wie Joyce Ultee kent, weet dat zij samen met haar broer een van de gedreven ondernemers is achter Capriole Coffee Service en Capriole Café. Minder bekend is haar stichting PASpoort en dát verhaal is juist zo mooi om te vertellen. “Met onze stichting geven we vrouwen en kinderen in India letterlijk hun identiteit terug. Die basis is nodig om een nieuw bestaan te kunnen opbouwen.”

Capriole is een familiebedrijf, in 1975 in Zeeuws-Vlaanderen gestart door Joyce’s vader Peter Ultee. Het bedrijf is sterk gegroeid en heeft naast de Coffee Service en eigen Capriole Café in Den Haag. “We leggen onze passie in dit product. Zo selecteren we de koffiebonen zelf en hebben we een eigen branderij. We hebben al diverse prijzen gewonnen, zoals de uitverkiezing tot de mooiste koffiezaak van Nederland en de Top 2 gehaald in Misset Horeca voor lekkerste koffie. Je vindt onze koffieautomaten vooral bij bedrijven, overheden en instellingen.”

Jaarlijks naar Goa in India
Zo druk als Joyce is in het bedrijf dat zij runt met haar broer Pascal, één of twee keer per jaar pakt zij het vliegtuig naar Goa in India. Het land waar zij, na haar geboorte, in een weeshuis terechtkwam. Toen ze nog geen twee jaar oud was, werd zij geadopteerd door Peter en Emy Ultee. Op haar twintigste bezoekt Joyce voor het eerst het land waar ze als kind vertrok. Die ervaring had een blijvende impact. “Natuurlijk wist ik al veel van India. Mijn vader had bijvoorbeeld destijds filmpjes gemaakt. Daarnaast hebben we altijd contact onderhouden met de maatschappelijk werksters van die tijd, Lydia en Jane. Zij zijn inmiddels echte vrienden geworden. Ook tijdens dat eerste bezoek, begeleidden zij ons. Direct bij aankomst ervoer ik een gevoel van thuiskomen. De geuren, de geluiden; India voelde direct goed. Dat heb ik nog steeds als ik er ben. Verder raakte de armoede me, en het besef dat dit mijn leven had kunnen zijn.”

Hulp aan de allerarmsten
Incidenteel deed de familie Ultee al wat projecten in India, maar deze eerste reis was het startpunt voor de stichting PASpoort. Het doel van deze stichting is vooral de allerarmste vrouwen en kinderen helpen. “We zetten sterk in op onderwijs voor de kinderen. Goed onderwijs is belangrijk om een maatschappelijke stap voorwaarts te kunnen zetten. Maar we doen meer. Denk aan het renoveren van de soms erg gammele huizen, het aanleggen van sanitaire voorzieningen en het geven workshops aan de vrouwen. Soms bieden we ook de mogelijkheid van een micro-krediet, bijvoorbeeld om een marktkraampje te kunnen starten of om een stukje land te verbouwen. Tot slot organiseren we ieder jaar een summercamp. Sommige kinderen zijn minstens een uur of anderhalf uur te voet onderweg om mee te kunnen doen. Het geeft zo’n goed gevoel om hen paar dagen lang te laten spelen, ontspannen en ondertussen ook te onderwijzen.”

Helpen met sponsoring
Alle vrouwen en kinderen die meedoen in de stichting worden voorgedragen door de katholieke kerk en/of de bevriende maatschappelijk werksters. Voordat er een definitieve toezegging is, maken Joyce en haar partner Paul Saman kennis. Door het overlijden van haar vader vier jaar geleden is Paul nadrukkelijker betrokken bij de stichting. “We kennen iedereen en de sponsoren die een kind sponsoren ook. Ze krijgen foto’s, filmpjes of schoolrapporten om een beeld te vormen bij het kind dat zij steunen. Met 10 euro per maand is een kind in India al enorm geholpen. Omdat onze stichting kleinschalig is, blijft er niets aan de strijkstok hangen. En omdat we al lang zo werken, zijn er al talloze jongvolwassen die van ons een duwtje in de rug hebben gekregen.”

Opgroeien tot zelfstandige volwassenen
Voor Joyce is deze stichting een mooie tegenhanger van het drukke en luxe leven in Nederland. “Luxe in de zin dat we hier in feite alles hebben. En als iets niet goed gaat, is er hulp. De situatie daar is soms echt erbarmelijk. Het geeft mij, maar ook onze sponsoren, een goed gevoel dat we iets voor deze mensen kunnen doen. Natuurlijk kunnen we niet iedereen helpen, maar iedere kind dat hierdoor kan opgroeien tot een zelfstandige volwassen, maakt dit werk meer dan waard.”

www.stichtingpaspoort.nl

Meer uit Zeeland

‘MONO is de verantwoordelijkheid van iedereen’

MONO is de verantwoordelijkheid van iedereen’ Met 55 chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten, is verkeersveiligheid een belangrijk thema. Leonie van Benten, Customs Coordinator & QHSE Manager bij Tieleman Logistics in Kloosterzande legt het als volgt uit: “Onze grootste en belangrijkste prioriteit is dat iedere chauffeur ’s avonds weer goed, gezond en veilig naar huis kan.” Met dat dagelijkse streven in haar achterhoofd, kon Leonie niet om het MONO Helden stokje heen. “Ik vind het een goede manier om organisatie breed te kijken naar de afleidingen achter het stuur. Iedereen binnen ons bedrijf draagt een verantwoordelijkheid om die afleiding zoveel mogelijk te beperken. Dat begint bij bewustwording en daarbij helpt het MONO Helden stokje ons.” Tieleman Logistics is van oudsher een familiebedrijf. De naam prijkt al meer dan 100 jaar op vrachtwagens. Vijf jaar geleden heeft het bedrijf een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Inmiddels wordt veel meer gedaan dan transport alleen. “We zijn een professionele partner in de totale supply chain van onze klanten. Dat betekent dat we bijvoorbeeld ook opslag verzorgen, labelen, ompakken en monsterafname. Natuurlijk vergt dat ook een verandering in de bedrijfsorganisatie. Om die reden hebben we grote aanpassingen gedaan, zoals het automatiseren van bedrijfsprocessen en de magazijn inrichtingen.” Oog voor het menselijke aspect Bij Tieleman Logistics werken momenteel 110 mensen. De helft daarvan is aan de slag als chauffeur. Het bedrijf heeft een eigen vloot met uiteenlopende vrachtwagens voor uiteenlopende opdrachten. Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Zo vertelt Leonie dat alle vrachtwagens zijn uitgerust met de allernieuwste snufjes op dat gebied. “Toch, je kunt zoveel techniek installeren als je wilt, we hebben altijd ook te maken met het menselijke aspect. We hebben chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten en we weten allemaal: een foutje is zo gemaakt. Ik was al langere tijd aan het nadenken hoe we juist dat aspect kunnen aankaarten, toen ik hoorde over MONO. Het werd helemaal aantrekkelijk toen bleek dat Dek Rijscholen het stokje aan ons zou overdragen. Dat is namelijk een partner met wie wij veel samenwerken.”

2 maanden geleden
Horecabeurs Goes: Dé vakbeurs van Zuidwest-Nederland!

Horecabeurs Goes 2025: Dé horecavakbeurs van Zuidwest-Nederland! Op 17 en 18 maart 2025 vindt de Horecabeurs Goes plaats in het hart van Zeeland. Dit jaarlijkse evenement is dé horecavakbeurs voor Zuidwest-Nederland, waar ondernemers uit de horeca, recreatie en toerisme samenkomen om inspiratie op te doen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

2 maanden geleden
HOOGSTE PUNT

Boutique Hotel Philippine viert het bereiken van het hoogste punt van de bouw Philippine, 1 november 2024 — Boutique Hotel Philippine heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: het hoogste punt van de bouw is een feit! Na maanden van intensieve werkzaamheden is het hotel nu wind- en waterdicht. Om deze prestatie te vieren, organiseert Boutique Hotel Philippine een feestelijke bijeenkomst voor alle betrokkenen en geïnteresseerden.

6 maanden geleden
MONO, voor onszelf en voor alle cursisten

‘Natuurlijk MONO, voor onszelf en voor alle cursisten’ Dek Opleidingen heeft recent het Mono Helden-stokje overgenomen van De Baar Touringcars. Als nieuwe MONO Held besteedt Dek Opleidingen in de komende periode nadrukkelijk aandacht aan het voorkomen van smartphone gebruik in het verkeer. “Onze focus is tweeledig. Allereerst willen we werken aan bewustwording onder onze eigen medewerkers”, legt directeur Jos Dek uit. “Daarnaast willen we ook een begin maken met aandacht voor deze vorm van verkeersveiligheid in onze verkeersopleidingen. Wij leiden als het ware de nieuwe lichting op en kunnen zodoende bijdragen aan de verkeersveiligheid in onze regio.” Als nieuwe MONO Held is Dek Opleidingen in Goes ambassadeur van de MONO-campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Dit sluit goed aan bij de activiteiten van dit Zeeuwse familiebedrijf. Al sinds 1976 richt Dek zich op verkeerslessen. “Ons aanbod is inmiddels breed en loopt uiteen van rijopleidingen - van personenauto tot bus, vrachtwagen en trekker - tot beroepsopleidingen, waaronder opleidingen voor intern transport, Code 95 opleidingen voor beroepschauffeurs, maar bijvoorbeeld ook VCA, BHV en cursussen Veilig werken langs de weg.” Jos vertelt verder dat zijn bedrijf inmiddels drie vestigingen heeft, namelijk in Goes, Terneuzen en Halsteren. Daar werken circa 85 medewerkers. Klanten zijn particulieren, lokale bedrijven en daarnaast grote, landelijk opererende partijen. “De Baar Touringcars is één van onze klanten. Zij besteden veel aandacht aan het voorkomen van afleiding achter het stuur. Zij deden de suggestie om het stokje van hen over te nemen.”

6 maanden geleden
Inkoopprijzen Stellendamse garnalen meer dan gehalveerd

Stellendam, 15 augustus 2024 – Na een periode van schaarste worden er in de wateren rondom Stellendam en de Voordelta weer volop garnalen gevangen. Dat heeft een sterk verlagend effect gehad op de inkoopprijs bij de visafslag. De afgelopen week werd er voor een kilo ongepelde garnalen minder dan de helft betaald in vergelijking met Week 15, toen de inkoopprijzen het hoogst waren. Dat meldt de Stellendamse Garnalen Pel Centrale BV (SGPC BV). Ondernemer Evert de Blok van SGPC is blij met de ontwikkeling. “Garnalen zijn weer betaalbaar geworden. In de eerste helft van het jaar waren de vangsten enorm teruggelopen. Dat had te maken met het koude weer en een overschot aan wijting, die ook dol zijn op garnalen. Daardoor explodeerden de inkoopprijzen en werd het voor restaurants en consumenten een wel heel erg exclusief product. Culinaire klassiekers als de Stellendamse garnalencocktail of een Tomaat met Stellendamse garnalen werden door de hoge prijzen noodgedwongen van de menukaart gehaald. Nu de vangsten van formaat Type 2 - Grande en 3 - Moyenne fors toenemen, zijn de prijzen daarvan ook spectaculair gedaald. En dat is goed nieuws voor de horeca, de viswinkels en hun klanten. Het aanbod van het grootste Type 1 – Superieur is nog beperkt, maar dat zal ook in de komende weken toenemen.”

8 maanden geleden
Oosterscheldeweek 2024

Van 7 t/m 14 september organiseert Nationaal Park Oosterschelde de 16e editie van de Oosterscheldeweek. Tijdens de Oosterscheldeweek kan iedereen, van jong tot oud, dit prachtige gebied ontdekken en beleven.

8 maanden geleden
Contacta 2024: 'Maak gebruik van Sterke Schakels"

Contacta, het jaarlijkse netwerkevent voor ondernemers, vindt dit jaar plaats op 5, 6 en 7 november in de Zeelandhallen in Goes. Dit evenement is dé plek waar bedrijven en professionals uit diverse sectoren samenkomen om te netwerken, kennis te delen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Met een breed scala aan exposanten, interessante lezingen en workshops, biedt Contacta een unieke gelegenheid om je zakelijke netwerk uit te breiden en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in jouw branche. Het thema van dit jaar, "Sterke Schakels," weerspiegelt onze overtuiging dat succesvolle verbindingen en samenwerkingen essentieel zijn voor groei en veerkracht, zowel op individueel als op organisatorisch niveau. Door de focus te leggen op sterke schakels willen we de kracht benadrukken van het verbinden van verschillende partijen, ideeën en talenten. Dit thema is niet alleen relevant voor het bedrijfsleven, maar ook voor onderwijsinstellingen, overheden en andere belanghebbenden. Het onderstreept het belang van samenwerking en synergie om gemeenschappelijke doelen te bereiken en uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.

8 maanden geleden