Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Met liefde en passie achter de frituur

Met liefde en passie achter de frituur

KOUDEKERKE – Na 46 jaar een cafetaria te hebben gehad, gaan John (65) en Marjan (67) van den Hummel met pensioen. John’s Frituurshop wordt overgenomen door collega-ondernemers, maar eerst blikken we terug op een mooie tijd waarin veel veranderde.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Op zijn zeventiende runde John van den Hummel een cafetaria in de Scheldestraat in Vlissingen. “Ik was trots op mijn eigen zaak. Hoewel ik in Vlissingen geboren ben, ben ik opgegroeid in Koudekerke. Toen daar een frituurzaak te koop kwam, heb ik die overgenomen.” In zijn vertrouwde dorp maakte John snel naam.

Pacman
John’s Frituurshop werd een ontmoetingsplek en vele mooie jaren volgden. Jongelui kwamen flipperen en Pacman spelen voor een kwartje. Ouderen kwamen op zaterdagmiddag om een pannetje friet met een kroket en iedereen maakte een praatje. “Het was een gezellige tijd met veel persoonlijk contact. Dat is nu heel anders. Jammer, want het contact met mensen maakt het zo leuk.”

Kattebelletjes
Via de vriend van zijn broer leerde John een leuke meid kennen. “Als mijn broer en zijn maat een frietje kwamen halen, gaf ik hen een boodschap mee voor Marjan. Op een frietzakje schreef ik een grapje of maakte ik een tekeningetje.” De kattebelletjes werden goed ontvangen en Marjan ging met John mee uit, naar de overkant om daar een autorace te bekijken. “In Breskens hebben we een hapje gegeten en zo kregen we een relatie.” Marjan en John zijn gelukkig getrouwd, hebben een zoon, twee dochters en zes kleinkinderen. “We hebben altijd samengewerkt in de zaak. Marjan en ik zijn een geoliede machine, met ieder een eigen taak. Ook toen er kinderen kwamen bleven we gewoon in de zaak. In de hoek maakte ik ruimte voor een box en toen de kinderen wat groter werden zaten ze op een mayo-emmer hun boterhammetje te eten, terwijl ze televisie keken. Vriendjes en vriendinnetjes mochten altijd meekomen om bij ons te spelen. Dan gingen de kinderen op zolder schommelen en brachten we ze een bakje met friet. Dat was toen een feest, nu is dat heel anders. Veel mensen hebben een eigen frituurpan en een vriezer met snackjes, maar toen was een frietje iets speciaals.”

Nooit veel rust
Met liefde en passie in de zaak en met volle aandacht voor het gezinsleven wisten Marjan en John alle ballen hoog te houden. “Voor Marjan is het erg zwaar geweest. Ze werkte vol mee in de zaak, deed het huishouden en natuurlijk de kinderen. Ik bewonder haar om hoe ze het altijd vol heeft gehouden.” De zondagmorgen was een moment van rust in huize Van den Hummel. Met een uitgebreid ontbijt zat iedereen met elkaar aan tafel. “We hebben nooit veel rust gehad. Twee weken per jaar gingen we op vakantie, voor de rest was de zaak open. Het valt daarom niet mee om afscheid te nemen van de cafetaria en met pensioen te gaan.” Zes jaar geleden werd John ziek. Hij moest geopereerd worden en kon daarna niet meer met dezelfde kracht de zaak openhouden. John’s Frituurzaak ging een dag in de week extra dicht en ze stopten met de catering.

Catering het hele jaar rond
Jarenlang maakten ze salades en hapjes voor feestjes en partijen. “Het begon met wat salades voor de kerstdagen, maar dat groeide uit naar een catering het hele jaar rond.” Stapje voor stapje heeft het echtpaar afscheid genomen. Hoewel alle drie de kinderen in de zaak mee hebben gewerkt, had geen van hen de ambitie om John’s Frituurshop over te nemen. “Twee huizen naast ons woont een echtpaar dat bekend is in de horeca en vroeger een cafetaria op Koudekerke runde. Gilles en Kasia van Bodegraven zijn fijne mensen en we hebben er dan ook vertrouwen in dat de zaak bij hen in goede handen is.” De warme overdracht gaat gepaard met het delen van de recepten voor de huisgemaakte kroketten en gehaktballen. “De gehaktballen maak ik naar grootmoeders recept en de kroketten, ja, die zijn erg in trek bij de mensen.”

Pijn
Het doet pijn om 46 jaar werken in een frituurzaak af te moeten sluiten, maar John en Marjan kijken ook uit naar de tijd die ze kunnen gaan doorbrengen met hun kleinkinderen en de reizen die ze gaan maken met de camper. Op zaterdag 12 februari bakken John en Marjan de laatste frieten goudbruin, waarna Gilles en Kasia de sleutel krijgen. “Ik heb begrepen dat ze de zaak gaan opknappen en in maart de deuren opnieuw zullen openen.”

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Automobilist ongeluk Biggekerke viel in slaap

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) is gisteravond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is mogelijk achter het stuur in slaap gevallen volgens de politie. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. 

7 uur geleden
Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

MIDDELBURG Op woensdag 25 mei 2022 lieten bestuurders van ruim 25 Zeeuwse organisaties zien dat ze actief aan de slag gaan om Zeeland klimaatbestendiger te maken. Dat deden zij door het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin ze aangeven welke rol ze voor zichzelf zien vastgelegd. Op hetzelfde moment ondertekenden Zeeuwse overheden een convenant, waarin ze vastlegden hoe ze de komende jaren gaan samenwerken. Met de ondertekening van het convenant doen alle overheden ook letterlijk een duit in het zakje voor een toekomst waarin Zeeland is voorbereid op weersextremen.

11 uur geleden
Man gewond bij eenzijdig ongeluk in Biggekerke

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) bij Biggekerke is woensdagavond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

11 uur geleden
College Middelburg positief over advies klankbordgroep Geersesweg

MIDDELBURG - Het college van de gemeente Middelburg neemt het advies over van de klankbordgroep voor het ontwerp van het gebied rond de nieuwe skatebaan. De klankbordgroep adviseert naast het gebruikelijke parkmeubilair, verlichting bij de skatebaan te plaatsen, een toiletvoorziening, buitenfitness, een natuurspeelplaatsje en om het voetbalveldje op te knappen en te verkleinen. Hiermee wordt het gebied aantrekkelijker voor verschillende doelgroepen en wordt de sociale controle vergroot.

1 dag geleden
MediaMarkt Middelburg wordt toekomstbestendig verbouwd

MIDDELBURG - MediaMarkt in Middelburg wordt verbouwd om zich nog duidelijker te positioneren bij de moderne Zeeuwse elektronicaliefhebber. De verbouwing zal in augustus zijn afgerond. Daarna is de winkel qua beleving en assortiment nog beter afgestemd op de eisen van de moderne consument.

1 dag geleden
IJsboerderij De Koehoorn organiseert grootse boerderijfair op 27 mei

MELISKERKE - Op de vrijdag na Hemelvaartsdag, 27 mei, pakt IJsboerderij De Koehoorn in Meliskerke de succesvolle traditie weer op; voor de elfde keer wordt de grootse Boerderijfair weer georganiseerd. De fair is geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

1 dag geleden
Provinciale archieven Zeeland 1950-1991 overgebracht naar Zeeuws Archief

MIDDELBURG - Een groot aantal archieven is officieel overbracht naar de archiefbewaarplaats bij het Zeeuws Archief. Het gaat om provinciale archieven, waaronder het griffiearchief uit de periode 1950-1991. Woensdag 25 mei wordt tijdens een minisymposium de waarde van deze archieven belicht.

1 dag geleden