Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel: klimaatverklaring G20 goed signaal voor top Glasgow

Merkel: klimaatverklaring G20 goed signaal voor top Glasgow

ROME (ANP/DPA/RTR) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is erg te spreken over de resultaten die op klimaatvlak zijn geboekt tijdens de G20-top in Rome. Die zijn volgens haar een "goed signaal" naar de VN-klimaatconferentie COP26 die zondag is begonnen in het Schotse Glasgow. Ook andere regeringsleiders wezen op de positieve punten van de tweedaagse bijeenkomst in Italië.

De 19 leidende economieën en de EU hebben zich voor het eerst sinds 2016 samen achter het klimaatakkoord van Parijs geschaard, merkte Merkel op. Daarna trok president Trump zich eruit terug, wat diens opvolger Biden heeft teruggedraaid.

De slotverklaring van de G20-leiders was een bittere teleurstelling voor klimaatactivisten. Zo wordt niet verwezen naar 2050 als jaar waarin de menselijke uitstoot van broeikasgassen moet zijn teruggebracht tot nul, maar wordt "tegen of rond het midden van de eeuw" genoemd. Ook is geen streefdatum genoemd voor het stoppen met het gebruik van steenkool, maar Merkel benadrukte dat wel afspraken zijn gemaakt over het beëindigen van de buitenlandse financiering van de vuilste kolencentrales.

Draghi

Volgens de Italiaanse premier Mario Draghi is belangrijke vooruitgang geboekt in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Hij vindt het een succes dat alle G20-landen voor het eerst het belang hebben benadrukt van het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5 graad. Volgens hem zijn er "substantiële" toezeggingen gedaan, die een goede basis bieden om in Glasgow op verder te bouwen.

Boris Johnson, die als Britse premier gastheer is van de VN-klimaattop COP26 in Schotland, wees nog eens op het belang dat de conferentie slaagt. De landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de uitstoot nu en in het verleden doen volgens hem nog te weinig. "Als we willen voorkomen dat COP26 een mislukking wordt, dan moet dat veranderen. En ik moet duidelijk zijn dat als Glasgow faalt, alles faalt."

Meer uit Buitenland

Japanse premier op verrassingsbezoek in Kyiv

TOKIO/KYIV (ANP/AFP) - De Japanse premier Fumio Kishida is onderweg naar Oekraïne, waar hij dinsdag president Volodymyr Zelensky zal ontmoeten. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dit na berichtgeving van Japanse media over het verrassingsbezoek. Bij omroep NHK was al te zien hoe de premier in Polen aan boord van een trein richting Oekraïne stapte.

38 minuten geleden
Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

LONDEN (ANP) - Het grootste politiekorps van Groot-Brittannië, de Met Police, die verantwoordelijk is voor Londen, is een "mannenbolwerk". Een dinsdagochtend verschenen rapport stelt dat de Londense politie schuldig is aan racisme, homofobie en vrouwenhaat. Het korps kan er volgens parlementariër Louise Casey, die het rapport schreef, "niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk".

1 uur geleden
Oekraïne: Russische raketten op Krim vernietigd door explosie

KYIV (ANP/DPA/RTR) - Russische raketten die per spoor vervoerd werden in het noordelijke deel van het schiereiland de Krim zijn vernietigd door een explosie, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie maandagavond. Kyiv zegt niet of het achter de explosie in de buurt van de stad Dzjankoj zit, maar meldt in een verklaring wel dat "de demilitarisering van Rusland" door blijft gaan.

2 uur geleden
Biden geeft geheime informatie over oorsprong coronavirus vrij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend waarmee zo veel mogelijk geheime informatie over de oorsprong van het coronavirus wordt vrijgegeven. Informatie die de nationale veiligheid kan schaden, zal volgens de president geheim blijven.

6 uur geleden
EU-ministers naar Tunesië om instorten af te wenden

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stuurt twee buitenlandministers naar Tunesië om te voorkomen dat het land in chaos ten onder gaat en grote groepen mensen hun heil in Europa zoeken. De toestand in het Noord-Afrikaanse land is "heel, heel gevaarlijk", zegt buitenlandchef Josep Borrell.

7 uur geleden
Overal in Frankrijk spontane demonstraties na aanblijven regering

PARIJS (ANP) - In allerlei Franse steden zijn maandagavond spontane demonstraties ontstaan vanwege de omstreden pensioenplannen van de regering. In Parijs waren 2000 agenten op de been vanwege de protesten. In de Franse hoofdstad werden 171 mensen gearresteerd. Ook in steden als Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes, Rennes en Lyon gingen mensen de straat op, net als in kleinere Franse plaatsen als Limoges, Amiens en Caen.

8 uur geleden
4 miljoen euro voor strafrechtelijk onderzoek en steun Oekraïne

LONDEN (ANP) - Meer dan dertig ministers hebben tijdens een conferentie in Londen steun beloofd aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het gaat om zo’n 4 miljoen euro, plus hulp in de vorm van expertise, zei de Britse minister van Justitie en gastheer Dominic Raab na afloop van het overleg. De conferentie werd samen met Nederland georganiseerd.

9 uur geleden