Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel: klimaatverklaring G20 goed signaal voor top Glasgow

Merkel: klimaatverklaring G20 goed signaal voor top Glasgow

ROME (ANP/DPA/RTR) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is erg te spreken over de resultaten die op klimaatvlak zijn geboekt tijdens de G20-top in Rome. Die zijn volgens haar een "goed signaal" naar de VN-klimaatconferentie COP26 die zondag is begonnen in het Schotse Glasgow. Ook andere regeringsleiders wezen op de positieve punten van de tweedaagse bijeenkomst in Italië.

De 19 leidende economieën en de EU hebben zich voor het eerst sinds 2016 samen achter het klimaatakkoord van Parijs geschaard, merkte Merkel op. Daarna trok president Trump zich eruit terug, wat diens opvolger Biden heeft teruggedraaid.

De slotverklaring van de G20-leiders was een bittere teleurstelling voor klimaatactivisten. Zo wordt niet verwezen naar 2050 als jaar waarin de menselijke uitstoot van broeikasgassen moet zijn teruggebracht tot nul, maar wordt "tegen of rond het midden van de eeuw" genoemd. Ook is geen streefdatum genoemd voor het stoppen met het gebruik van steenkool, maar Merkel benadrukte dat wel afspraken zijn gemaakt over het beëindigen van de buitenlandse financiering van de vuilste kolencentrales.

Draghi

Volgens de Italiaanse premier Mario Draghi is belangrijke vooruitgang geboekt in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Hij vindt het een succes dat alle G20-landen voor het eerst het belang hebben benadrukt van het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5 graad. Volgens hem zijn er "substantiële" toezeggingen gedaan, die een goede basis bieden om in Glasgow op verder te bouwen.

Boris Johnson, die als Britse premier gastheer is van de VN-klimaattop COP26 in Schotland, wees nog eens op het belang dat de conferentie slaagt. De landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de uitstoot nu en in het verleden doen volgens hem nog te weinig. "Als we willen voorkomen dat COP26 een mislukking wordt, dan moet dat veranderen. En ik moet duidelijk zijn dat als Glasgow faalt, alles faalt."

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

1 uur geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

3 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

4 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

4 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

7 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

7 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

9 uur geleden