Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel fel tegen stigmatisering inwoners besmettingshaarden

Merkel fel tegen stigmatisering inwoners besmettingshaarden

BERLIJN (ANP/AFP) - De woede van sommige Duitsers richting de inwoners van de districten waar het coronavirus weer grootschalig is uitgebroken, is "geheel onacceptabel en walgelijk", heeft de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vrijdag gezegd. De woordvoerder reageerde op berichten dat inwoners van de districten Gütersloh en Warendorf doelwit zijn van beledigingen en vandalisme.

"Dat inwoners van Gütersloh en Warendorf soms worden uitgescholden en dat hun auto's worden bekrast, is natuurlijk onacceptabel en walgelijk gedrag", zei Merkels woordvoerder in een persconferentie. "We moeten elkaar met respect en sympathie behandelen, in het bijzonder in moeilijke situaties." Hij voegde daaraan toe dat iedereen de kans loopt dat zijn of haar omgeving plotseling een infectiehaard blijkt te zijn.

Duitse autoriteiten gelastten dinsdag dat lockdownmaatregelen opnieuw werden ingesteld in de twee districten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Die beslissing kwam nadat een grootschalige coronauitbraak onder het personeel van vleesverwerker Tönnies aan het licht was gekomen. Meer dan 1500 medewerkers bleken te zijn besmet. Van de meer dan 1500 testen die woensdag onder de bevolking van Gütersloh werden uitgevoerd, bleken er volgens de lokale autoriteiten maar drie positief te zijn.

Usedom

Desondanks hebben meerdere Duitse deelstaten laten weten dat zij vakantiegangers uit de getroffen regio's zullen terugsturen. Een toeristenpaar uit Gütersloh werd deze week weggestuurd van het eiland Usedom in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Beieren kondigde aan dat hotels in de deelstaat geen boekingen zouden aannemen van mensen uit gebieden met hoge besmettingsrisico's.

Deelstaatpremier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen heeft mensen geadviseerd zich te laten testen voor ze elders in Duitsland op reis gaan. Net als Merkels woordvoerder sprak Laschet zich uit tegen de stigmatisering van mensen uit de regio Gütersloh.

Meer uit Buitenland

Media: België overweegt twintig jaar extra voor kernreactoren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo zet volgens Belgische media "de deur open naar twintig jaar langer kernenergie". De volgende regering moet volgens hem overwegen om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer open te houden dan voorzien. Hij vindt ook dat moet worden overwogen de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.

21 minuten geleden
Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey met acht mensen aan boord. Over het lot van de bemanningsleden is nog niets bekend.

1 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

2 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

3 uur geleden
Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

4 uur geleden
99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

7 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

12 uur geleden