Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel en Von der Leyen op één lijn over snelle crisisbestrijding

Merkel en Von der Leyen op één lijn over snelle crisisbestrijding

BRUSSEL/BERLIJN (ANP) - De EU-landen moeten snel en gezamenlijk een weg vinden uit de "ongekende" economische crisis als gevolg van de coronapandemie. De Europese Commissie en de nieuwe EU-voorzitter Duitsland zijn eensgezind over de manier waarop dat moet gebeuren, bleek na video-overleg van leden van de Duitse regering met EU-commissarissen.

"Dat er veel te doen is, is duidelijk geworden", zei bondskanselier Angela Merkel in een persconferentie met commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Beide Duitsers riepen op tot een snel akkoord over de EU-meerjarenbegroting en het voorgestelde herstelfonds van 750 miljard euro. De 27 regeringsleiders houden hier over twee weken een top over. "Het komt op tijd aan maar het zal zeer complex zijn", aldus Merkel.

Von der Leyen benadrukte de "enorme tijdsdruk". "Elke dag telt", zei ze over de "gigantische" taak om werkloosheid en faillissementen tegen te gaan. Zij riep leiders op verder te kijken dan "nauwe belangen", verwijzend naar Nederland en andere landen die zich verzetten tegen het voorgestelde herstelpakket.

Onderhandelingen

Merkel wees op de verantwoordelijkheid van de leiders om op de top van 17 en 18 juli tot overeenstemming te komen. "Het zou de minder goede variant zijn als we meer tijd nodig hebben."

Over de omvang van het pakket en of uit het herstelfonds subsidies of leningen worden verstrekt moet nog veel worden onderhandeld, aldus Von der Leyen. "Maar dat is normaal." Beide vrouwen tekenden wel aan dat er consensus is over het principe dat de Europese Commissie geld gaat lenen om dat via de begroting naar de meest getroffen sectoren, lidstaten en regio's te kanaliseren.

Investeren

Investeren in klimaatvriendelijke technologie en digitalisering noemden beiden als de beste manier om de Europese economie uit het slop te halen. Ook een zelfbewustere rol van de EU tegenover landen als Rusland, China en de VS is volgens hen noodzakelijk, evenals het verder aanhalen van de banden met Afrika. Verder zullen ook onderwerpen als de interne markt, migratie, asiel en de relatie met de Britten veel aandacht vergen.

Alle Duitse ministers zijn in ieder geval erg gemotiveerd om het Duitse voorzitterschap van de EU in de komende zes maanden een succes te maken, zei Merkel. Europa kan zich gelukkig prijzen met een voorzitter met zo veel ervaring, besloot Von der Leyen, die als minister onder Merkel heeft gediend.

Meer uit Buitenland

Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

38 minuten geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

1 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

4 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

5 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

6 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

6 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

6 uur geleden